Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Răspunsul Vioricăi Dăncilă la scrisoarea lui Timmermans: pledoarie pentru infractori (Adevărul)

premier_viorica_dancila_juncker_timmermans_violente.jpg

Frans Timmermans, Viorica Dăncilă şi Jean-Claude Juncker
Image source: 
site-ul Guvernului României (arhivă)

Planul din spatele deciziei CCR. Înalta Curte trebuie blocată! (ziare.com) - Fără număr, fără număr: premierul Viorica Dăncilă le-a prezentat arabilor proiecte în PPP de 26 mld. euro. Cum s-au realizat în UE PPP-uri de 336 mld. Euro (Ziarul Financiar) - 10 ani de superioritate (Gazeta Sporturilor)

Răspunsul Vioricăi Dăncilă la scrisoarea lui Timmermans: pledoarie pentru infractori (Adevărul)

Premierul Viorica Dăncilă i-a răspuns pe 1 noiembrie prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene la scrisoarea în 18 puncte pe care acesta i-a transmis-o în legătură cu modificările aduse legislaţiei penale. În documentul de 33 de pagini Dăncilă a apărat toate modificările, inclusiv cele declarate neconstituţionale.
Viorica Dăncilă nu oferă nicio statistică, nicio cifră pe care să-şi bazeze aserţiunile şi asta dintr-un motiv foarte simplu: modificările aduse legislaţiei penale nu au fost precedate de niciun studiu de impact, de nicio evaluare obiectivă. De altminteri, răspunsul Vioricăi Dăncilă abundă în asemenea tip de argumente, luate parcă de la televizor: justifică amendamentele prin evocarea unor presupuse practivi abuzive din partea parchetelor sau instanţelor, dar fără să indice anume cine a constatat aceste practici, amploarea lor şi efectul pe care îl produc.

Planul din spatele deciziei CCR. Inalta Curte trebuie blocata! (ziare.com)

Decizia CCR in privinta completurilor de 5 ale ICCJ este nu numai absolut aberanta, dar si de o perversitate fara margini, menita nu doar sa ii rezolve lui Liviu Dragnea o problema punctuala in dosarul "Bombonica", ci sa deschida calea unei amnistii mascate. Dar nu pentru toata lumea, ci doar pentru infractorii de competenta acestor completuri de 5, deci pentru politicienii infractori si fosti inalti magistrati.
Asa cum arata dispozitivul, desi se vorbeste despre un conflict inca din 2014, nu se dispune nimic in privinta hotararilor pronuntate de atunci. Nici nu ar avea ce sa dispuna cat timp, potrivit Constitutiei, hotararile CCR nu retroactiveaza.
Se tot vorbeste despre revizuire, in frunte cu priceputul Toni Grebla, insa este cea mai putin probabila solutie avand in vedere ca CCR a stabilit chiar anul acesta ca o hotarare definitiva nu poate fi atacata decat cu o cale extraordinara care era prevazuta de lege in momentul pronuntarii acelei hotarari. Deci ar trebui ca CCR sa-si incalce propria jurispudenta extrem de recenta.
Asa ca mai probabila ar fi o prevedere care sa permita o repunere in termen pentru o contestatie in anulare printr-o modificare a Codului de procedura penala. Si dupa aceea va urma blocarea ICCJ care este si scontata, probabil.
In 4 ani s-au adunat sute de hotarari ale completurilor de 5. Adica vor fi exercitate sute de contestatii in anulare. Si nu vad niciun motiv pentru care sa nu exercite contestatiile si DNA pentru achitarile pronuntate de completurile de 5. Daca-i bal, bal sa fie!
Sutele de contestatii le vor judeca, potrivit legii, completurile de 5. Tot ele vor rejudeca apelurile in cazul contestatiilor care ar fi admise. Si tot completurile de 5 vor judeca si procesele acum pe rol. Adica blocaj total si fara speranta, cu termene care iar se vor da din primavara in toamna.
Dar chiar si asa vor fi mari probleme pentru ca apar si incompatibilitatile. Un judecator care a judecat contestatia nu poate sa rejudece apelul, unul care a judecat o cerere de arestare iar nu mai poate intra pe fond si tot asa. Asa ca, dupa cum spun surse din ICCJ, este posibil ca judecatori civilisti sa intre in completurile penale.
Si timpul curge intotdeauna in favoarea infractorilor, pentru ca timpul inseamna prescriptie.

Fără număr, fără număr: premierul Viorica Dăncilă le-a prezentat arabilor proiecte în PPP de 26 mld. euro. Cum s-au realizat în UE PPP-uri de 336 mld. Euro (Ziarul Financiar)

Premierul Viorica Dăncilă, aflată într-un turneu în Asia, le-a prezentat investitorilor din Qatar şi Oman proiecte în parteneriat public-privat (PPP) de 30,5 miliarde de dolari (26,5 mld. euro), între care trei autostrăzi: Bucureşti – Braşov, cost 1,6 mld. dolari; Bucureşti – Craiova – Timişoara, cost 3,2 mld. dolari; Suceava – Târgu-Neamţ – Iaşi – Ungheni, cost 3 mld. dolari, aceasta din urmă fiind o autostradă de care nu s-a mai vorbit până acum şi care cuprinde o parte a autostrăzilor de nord, incluse în masterplanul de transport, între care autostrada Ungheni – Iaşi – Târgu- Mureş care ieri a primit votul parlamentarilor pentru a fi realizată cu fonduri de la buget. Mai sunt în plan şase spitale regionale, între care cele din Iaşi, Craiova şi Cluj care au fost în centrul unui scandal între guvern şi comisarul Corina Creţu, legat de modul lor de finanţare – guvernul dorind un PPP, comisarul cerând finanţarea lor de la guvern şi de la UE.
Potrivit  datelor Centrului European de Expertiză în Domeniul Parte­ne­riatelor Public-Privat, între 1990 şi 2016 au fost realizate în ţările UE 1.749 de proiecte în parteneriat public-privat, în valoare totală de 336 de miliarde de euro. Marea Britanie este ţara care a folosit cel mai mult acest mecanism. Totalul PPP-urilor în Franţa şi Spania, din 1990 până în 2016, a fost de 37 mld. euro pentru fiecare ţară. Portugalia, Grecia sau Germania au PPP-uri de sub 20 mld. euro, Italia şi Olanda de aproximativ 10 mld. euro, Belgia, Ungaria şi Polonia de sub 5 miliarde de euro. Restul ţărilor UE nu au PPP-uri sau au la nivel insignifiant. Aşadar, dacă guvernul crede că poate să extindă PPP la scara ţării – şi să facă rapid proiecte de 26 mld. euro, peste cât a avut Germania în 26 de ani – atunci este foarte optimist.
Atribuirea unor proiecte de parteneriat public-privat de mare amploare a sporit riscul unei concurenţe insuficiente şi a antrenat, în unele cazuri, întârzieri considerabile.
Găsiți în ZF obiecţiile Curţii Europene de Conturi faţă de PPP, în urma realizării unui audit al unor astfel de proiecte.

10 ani de superioritate (Gazeta Sporturilor)

Dinamo și FCSB se vor întâlni duminică în cel mai dezechilibrat Derby din ultimii ani, cu primii pe locul 9 și cu roș-albaștrii pe locul 2. A trecut un deceniu de când „câinii” nu s-au mai clasat peste rivalii lor.

Revista presei românești - 8 noiembrie 2018
493