Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine e șefa instituției care amenință Rise Project cu amendă de 20 de milioane de euro (g4media.ro)

ancuta-gianina-opre.jpeg

Șefa instituției care amenință Rise Project cu amendă de 20 de milioane de euro este o fostă candidată PSD la parlamentare, propulsată de partid la șefia unor instituții, urmărită penal de DNA într-un dosar de retrocedări, cu discurs anti-UE și anti-SUA, scrie g4media.ro
Image source: 
Agerpres/Cristian Nistor

Frica de Tăriceanu (Cotidianul) - Cum a evoluat „infrastructura“ de cultură a României: Numărul de biblioteci s-a înjumătăţit, iar cel de cinematografe a scăzut de peste 50 de ori  (Ziarul Financiar) - Cu trei trofee la Dinamo, Dan Alexa surprinde: "Mai degrabă ia Steaua titlul decât să ajungă Dinamo în play-off!" (Gazeta Sporturilor)

Cum a ajuns Tăriceanu la mâna PSD (România Liberă)

Procurorii îl acuză pe Călin Popescu Tăriceanu că ar fi primit mită de 800.000 de dolari de la o firmă austriacă, pe vremea când era premier.
Tăriceanu susține că guvernul său nu a făcut nicio plată, doar a decis inventarierea licențelor pentru că ”Microsoft” amenința să dea în judecată statul român. Pentru a fi urmărit penal este nevoie de aprobarea Senatului, unde PSD are majoritatea.
„Procurorii desfăşoară o investigaţie care vizează suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obţinut contracte comerciale importante de la statul român. Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autorităţilor judiciare austriece”, arată procurorii DNA.
Procurorul-şef al DNA, Anca Jurma, a trimis procurorului general Augustin Lazăr un referat în vederea formulării unei cereri de efectuare a urmăririi penale în cazul președintelui Senatului. Procurorul general, Augustin Lazăr, a trimis Senatului solicitarea începerii urmăririi penale. Dosarul are 73 de volume, potrivit vicepreședintelui Senatului, Claudiu Manda.

Frica de Tăriceanu (Cotidianul)

Subiectul Tăriceanu cercetat penal a venit ca o lovitură de trăsnet. Era vorba despre politicianul cel mai credibil din ultima vreme., apreciază jurnalistul Cornel Nistorescu. 
Achitarea pe fond în procesul insinuat de mărturie mincinoasă, precum și comunicarea făcută de SRI că a fost audiat vreme de 8 ani au avut meritul de a ne atrage atenția asupra politicianului liberal. 
Într-una din serile trecute, într-o emisiune la Antena 3, am văzut un Călin Popescu-Tăriceanu mai logic decît toți adversarii săi, extrem de calm și cu o capacitate de analiză asupra situației din România, care m-a trimis la gîndul: „Uite un om bun de președinte al României!“, mai scrie Nistorescu.
Jurnalistul recunoaște că nu știe nimic despre afacerile lui Călin Popescu-Tăriceanu. Nu am izbutit nici o investigație pe seama sa. S-ar putea ca acuzațiile să ascundă ceva. S-ar putea să fie în întregime false. Eu sunt obligat să le privesc de la distanța în timp existentă între anii săi de premier și ziua de miercuri, 7 noiembrie, cînd a apărut vestea că i se deschide un dosar penal pentru luare de mită.
România se află în situația celui de-al treilea premier căruia i se deschid dosare penale. Ba, Adrian Năstase a fost și condamnat. După 10 ani, fără să ni se prezinte dovezi, probe și martori, exact cînd Tăriceanu se afla într-un moment de ascensiune spectaculoasă a carierei sale, este contrat într-un mod discutabil. Chiar neconvingător!

Cine e șefa instituției care amenință Rise Project cu amendă de 20 de milioane de euro: fostă candidată PSD la parlamentare, propulsată de partid la șefia unor instituții, urmărită penal de DNA într-un dosar de retrocedări, cu discurs anti-UE și anti-SUA (g4media.ro)

Ancuța Gianina Opre este președintele Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal , post în care a fost numită de Parlament, la propunerea PSD, în iunie 2013.
Numirea sa în funcția de președinte al Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a fost una controversată, pentru că legea de funcționare cerea independență politică și vechime în specialitate de minimum 10 ani. Or, Ancuța Gianina Opre fusese candidat PSD la parlamentarele din 2008 pentru Camera Deputaților în Giurgiu, apoi consilier parlamentar al ex-președintelui PSD, Mircea Geoană.
Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) a cerut Rise Project să dezvăluie sursa informațiilor și imaginilor publicate în serialul de dezvăluiri #TeleormanLeaks, potrivit unor documente publicate de Rise Project pe contul de Facebook.
Ziariștii Rise Project reclamă faptul că ”Gruparea Dragnea încearcă să intimideze RISE Project, invocând legislația europeană, după ce ei înșiși au fost acuzați că ar fi furat bani europeni”. 

Cum a evoluat „infrastructura“ de cultură a României: Numărul de biblioteci s-a înjumătăţit, iar cel de cinematografe a scăzut de peste 50 de ori. „Ai două variante, ori îţi faci bagajele şi pleci, ori stai şi te apuci să faci ceva“ (Ziarul Financiar)

Patrimoniul industrial nu este singurul care dispare din România, cel cultural trecând printr-un fenomen similar, spune Suzana Dan, cea care din 2007 a demarat proiectul Noaptea Albă a Galeriilor (NAG), iniţativă de susţinere a artei contemporane care anul acesta a ajuns în 13 oraşe.
Suzana Dan crede că în absenţa unei susţineri coerente a proiectelor culturale din partea statului, implicarea mediului privat este foarte importantă pentru acest domeniu care încă poate transmite un mesaj pozitiv despre România. 
Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că dacă în 1990 pe plan local erau 16.665 de biblioteci, la finalul anului trecut mai funcţionau doar aproximativ 9.600. Din mai bine de 4.600 de cinematografe în 1990, România mai are acum doar 89 de săli de cinema, cele mai multe în malluri. În zona de educaţie, numărul de instituţii, de la creşe la universităţi, a scăzut de la peste 28.300 în 1990 la circa 7.050 anul trecut.

EXCLUSIV Cu trei trofee la Dinamo, Dan Alexa surprinde: "Mai degrabă ia Steaua titlul decât să ajungă Dinamo în play-off!" (Gazeta Sporturilor)

Dan Alexa a analizat pentru Gazeta Sporturilor derby-ul de duminică și anunță că în acest moment echipa lui Dică e la pământ mental, iar Dinamo trece prin cea mai neagră perioadă, dar că Rednic îi poate redresa pe "câini".

 

Revista presei românești - 9 noiembrie 2018