Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Măcar putem măsura ridicolul în care ne aflăm (Adevărul)

unteanu.png

Cristian Unteanu este corespondentul la Bruxelles al ziarului Adevărul.
Cristian Unteanu este corespondentul la Bruxelles al ziarului Adevărul.
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Majorarea salariului minim prin OUG îi irită pe investitorii străini (Ziarul Financiar) - Un secol de la sfârșitul „Marelui Război“ (România liberă) - Pacea de la 11m (Gazeta Sporturilor)

Măcar putem măsura ridicolul în care ne aflăm (Adevărul)

„Slabă consolare. În doar câteva zile, Guvernul condus de doamna Viorica Vasilica Dăncilă acumulează în mod oficial  o serie de premiere negative în istoria UE de care cu siguranţă ţara nu ar avea nevoie şi a căror acumulare într-un timp atât de scurt face ca asupra credibilităţii şi bonităţii României să apară o presiune intolerabilă şi cu efecte certe pe termen scurt şi mediu.
Primul eveniment de tip profund negativ este demisia domnului Victor Negrescu din funcţia de ministru delegat pentru Afaceri Europene, având ca singură responsabilitate pregătirea tehnică a preluării preşedinţiei rotative a Consiliului UE precum şi, după 1 ianuarie, timp de 6 luni, de coordonare administrativă a tuturor aspectelor legate de infrastructura evenimentelor ce urmează să aibă loc în România.
O premieră absolută în istoria UE deoarece, iată, brusc şi dintr-odată, la o lună şi jumătate înainte de preluarea preşedinţiei, onorabilii europeni constată că li se oferă surpriza de a nu mai avea interlocutor oficial de discuţie în România. Situaţie ridicolă, absolut fără precedent în istoria UE...
Toate canalele diplomatice din România au transmis către agenţiile de informaţii externe afirmaţia gravă a doamnei Gabriela Firea, vicepreşedinta partidului de guvernământ şi primar general al Capitalei, al acelui Bucureşti în care se vor desfăşura foarte multe dintre evenimentele internaţionale în perioada preşedinţiei rotative a UE. Doamna vicepreşedinte PSD a spus că preşedintele PSD, domnul Dragnea, doreşte „s-o lichideze fizic, dacă ar putea“. Intenţionând, în acelaşi timp, să desfiinţeze structura actuală a Bucureştiului, împărţind-o în mai multe entităţi separate. Adică o imagine coerentă de haos, violenţă şi arbitrar absolut. Exact ceea ce mai avea nevoie cineva la Bruxelles pentru a se convinge că tot ceea ce se va spune în Raportul MCV şi în Rezoluţia PE privind statul de drept din România sunt realităţi pe deplin fundamentate. 
Tare păcat că ne punem singuri în situaţia de a fi umiliţi, ne decredibilizăm şi ne izolăm cu viteză şi cu maximă eficienţă”, scrie Cristian Unteanu.

Majorarea salariului minim prin OUG îi irită pe investitorii străini (Ziarul Financiar)

Guvernul a adoptat vineri prin ordonanţă de urgenţă majorarea salariului minim de la 1 decembrie 2018, provocând reacţii dure din partea investitorilor străini. Vorbim despre o mărire de 100 de lei net.
Măsura de diferenţiere a salariului mi­nim pe categorii de angajaţi cu studii supe­rioa­re şi vechime a provocat critici puternice din partea mediului de afaceri, mai ales a in­ves­ti­to­ri­lor străini reuniţi în Coaliţia pentru Dez­vol­ta­rea României, din care fac parte cea mai mare parte a companiilor străine, dar şi ambasade.
Investitorii români, care nu au o repre­zen­tare la fel de coagulată ca şi cei străini au criticat în mod individual măsura.
Profesorul de economie Cristian Socol afir­mă însă într-o opinie trimisă Ziarului Finan­ciar că randamentul capitalului este foar­te bun în România, deci firmele îşi pot „permi­te“ o creştere minoră a salariului minim.

Un secol de la sfârșitul „Marelui Război“ (România liberă)

Pe 11 noiembrie 1918, la ora 11.00, intra în vigoare armistițiul dintre forțele aliate și Germania, punându-se astfel capăt Primului Război Mondial. Omenirea a răsuflat ușurată, iar credința generală era aceea că un asemenea cataclism nu trebuia să se mai repete. Dar a fost, așa cum se cunoaște, o speranță deșartă, întrucât, la două decenii distanță, respectiv la 1 septembrie 1939, începea un nou conflict planetar, mult mai distrugător decât cel din anii 1914-1918. Oricum, după Primul Război Mondial lumea s-a schimbat totalmente, Revoluția Bolșevică și nazismul venind pe un teren spiritual devastat de ororile unui război așa cum nu mai fusese altul până atunci. România însă își îndeplinea marele vis întrerupt după Unirea vremelnică realizată de Mihai Viteazul la 1600: Marea unire a teritoriilor istorice locuite de români. Unul dintre eroii Marelui Război a fost marele strateg militar, mareșelul Alexandru Averescu.

Pacea de la 11m (Gazeta Sporturilor)

Dinamo și FCSB au remizat în episodul 174 al derby-ului dintre cele două, scor 1-1, într-un meci disputat pe Arena Națională.
Suporterii dinamoviști au încercat încă din start să-i intimideze pe jucătorii lui Dică și au aruncat câteva petarde în zona de unde Moruțan și Florin Tănase au executat cornerele în debutul partidei.
Trupa lui Mircea Rednic a dat însă lovitura cu cinci minute înainte de finalul primei părți, când Bălgrădean l-a faultat în careu pe Daniel Popa și arbitrul Istvan Kovacs a arătat punctul cu var. Salomao a transformat fără nicio problemă.
După revenirea de la cabine, roș-albaștrii au început în forță și au obținut la rândul lor o lovitură de pedeapsă, după ce Tănase a fost faultat în careu de Cooper. Gnohere a executat, însă Penedo a respins în față și același Florin Tănase a trimis în poartă.
Echipa lui Nicolae Dică a rămas în 10 jucători în minutul 52, când Gnohere a fost eliminat pentru o intrare dură la mijlocul terenului asupra lui Cooper.

 
Revista presei românești - 12 noiembrie 2018