
Presa românească
Guvernarea angajează România într-o ciocnire dură cu Uniunea Europeană (Adevărul)
ion_m._ionita.jpg

Guvernarea angajează România într-o ciocnire dură cu Uniunea Europeană (Adevărul)
Rezoluția Parlamentului European și raportul MCV dat publicității de Comisia Europeană arată că majoritatea guvernamentală de la București s-a angajat într-o schimbare fundamentală de politică externă, Bucureștiul alăturându-se, din acest moment, capitalelor aflate deja pe un parcurs anti-european. Cine a mandatat Guvernul României pentru așa ceva?, întreabă în editorial jurnalistul Ion M. Ioniță
Ambele documente, rezoluția Parlamentului European și raportul MCV al Comisiei Europene, sunt clare. Se cere Guvernului Dăncilă să oprească parcursul legilor justiției, să reia procesul legislativ și să respecte recomandările Comisiei Europene și pe cele ale Comisiei de la Veneția.
Pentru conducerea PSD, ceea ce s-a întâmplat la Strasbourg și la Bruxelles este o manipulare prin care statul paralel din România a reușit să pună și Comisia Europeană și Parlamentul European să adopte poziții nedrepte față de țara noastră.
Nu contează ce se spune în cele două documente ale Uniunii Europene, ceea ce este important pentru majoritatea PSD - ALDE e să nu dea niciun pas înapoi de la scopul final, controlul politic asupra justiției.
Ce va urma? Majoritatea PSD - ALDE nu va respecta nimic din recomandările primite. Propaganda anti -europeană se va dezlănțui.
Rezoluţia a trecut. Raportul MCV dă ordin României să menţină în funcţie Statul Paralel (Jurnalul Național)
Rezoluţia privind Statul de Drept din România a fost adoptată, ieri, în Parlamentul European, fiind respinse toate amendamentele care priveau acţiunile de poliţie politică ale serviciilor secrete şi ingerinţa SRI în actul de justiţie. Prin votul a 473 de eurodeputaţi, printre care s-au aflat şi aleşi din România, Rezoluţia, ca act politic, a fost adoptată. Deşi efectul acestui demers este doar unul de imagine, fără consecinţe juridice, el a constituit doar un preludiu a ceea ce a urmat după-amiază, când prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a prezentat concluziile Raportului MCV pentru România. Documentul, fără precedent ca şi gravitate, impune opt noi recomandări, ordonând, practic, Guvernului şi Parlamentului de la Bucureşti să arunce la coşul de gunoi toate reformele în privinţa legilor Justiţiei şi a adoptării codurilor penale. Mai mult, prin MCV, se solicită imperativ stoparea revocării procurorilor de rang înalt, cu ţintă directă la Augustin Lazăr, dar şi ca orice revocare să se facă numai dacă CSM îşi dă acordul. Acord care, potrivit Constituţiei şi legilor din România, este unul consultativ. Rezultatul celor două acte de ieri, venite dinspre Uniunea Europeană, dă muniţie lui Klaus Iohannis, lui Dacian Cioloş şi opoziţiei parlamentare în încercarea lor de a dărâma cât mai grabnic Guvernul Dăncilă şi, eventual, de rupere a majorirăţii parlamentare PSD-ALDE
Schimbare din temelii a conducerii ASF, care supraveghează pieţele financiare de 20 de miliarde de euro (Ziarul Financiar)
Leonardo Badea, preşedintele ASF în vechiul Consiliu, a primit un mandat de cinci ani, în timp ce prim-vicepreşedintele şi toţi foştii vicepreşedinţi au fost schimbaţi.
Leonardo Badea, care a avut sprijinul liderului PSD Liviu Dragnea, a primit 39 de voturi pentru, 21 împotrivă şi o abţinere.
Principalul său adversar a fost vicepremierul Viorel Ştefan. Acesta a primit doar un vot pentru, care cel mai probabil a fost al său în condiţiile în care el este membru în Comisia de buget-finanţe, şi 60 de abţineri.
Parlamentarii din opoziţie au contestat faptul că Leonardo Badea îndeplineşte criteriile legale privind experienţa pentru funcţia de preşedinte al ASF. El însă a argumentat că din 2009 este cercetător în cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte, fapt care confirmă faptul că are vechimea necesară pentru un astfel de rol şi că cei care îndeplinesc criteriile privind experienţa învaţă după cărţile sale.
Funcţia de preşedinte al ASF câştigată de Badea este remunerată cu circa 14.000 de euro pe lună
Finanțați direct de Guvernul maghiar (Gazeta Sporturilor)
Gazeta a primit confirmarea oficială: Sepsi și Csikszereda primesc câte 3 milioane de euro anual din bugetul țării vecine.
La partidele celor două echipe, situate în județe cu populație preponderent de etnie maghiară, galeriile arborează frecvent drapele ale Ținutului Secuiesc. Victoria echipei de Liga a 3-a în fața lui Dinamo în Cupa României a fost salutată de singurul cotidian sportiv din Ungaria, Nemzeti Sport, pe prima pagină.