Operaţiunea rotirea cadrelor: PSD şi-a „reînnoit“ echipa de la guvern aducând pe posturi ministeriale „foşti“ pe care-i dăduse afară pentru că nu erau buni (Ziarul Financiar)
Conducerea partidului de guvernământ a schimbat de pe poziţii mai bine de o treime din cabinet, o parte dintre noii miniştri deţinând şi în trecut poziţii ministeriale.
Olguţa Vasilescu, absolventă a Facultăţii de Litere din Craiova, a fost trecută de pe poziţia de ministru al muncii pe cea de ministru al transporturilor, în locul lui Lucian Şova. Ministerul Transporturilor are anul acesta un buget de 9,1 mld. lei (credite bugetare) şi 30 mld. lei credite de angajament. În locul ei la Ministerul Muncii vine deputatul PSD Marius Budăi, preşedintele comisiei de buget-finanţe-bănci din Camera Deputaţilor. Acesta a absolvit Facultatea de Finanţe a universităţii particulare Spiru Haret.
La Economie a fost înlocuit Dănuţ Andruşca cu Niculae Bădălău, şeful PSD Giurgiu, care, după un moment de frondă împotriva şefului partidului Liviu Dragnea „s-a dat pe brazdă” şi, pentru gestul lui, a primit un post ministerial. Bădălău este senator şi a mai avut un mandat de deputat. A absolvit Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.
Cea mai importantă schimbare vine însă de la Ministerul Dezvoltării, unde ministrul de resort Paul Stănescu, vicepremier totodată, unul dintre contestatarii lui Liviu Dragnea, a fost schimbat cu Ilan Laufer (35 de ani). Acesta a mai deţinut poziţia de ministru pentru mediul de afaceri.
Cinci metode prin care Dragnea a câştigat partida cu puciştii şi o concluzie (Adevărul)
Guvernarea PSD reuşeşte în nici doi ani recorduri de neimaginat, cu două guverne date jos, trei premieri şi zeci de remanieri, în unele dintre cazuri, cei remaniaţi ieri, fiind repuşi în funcţii astăzi. Cui foloseşte un talmeş-balmeş fără sfârşit şi de ce se face atâta efort în a schimba pe Tanda cu Manda?
Liviu Dragnea a avut o problemă după cristalizarea unui nucleu de contestatari în sânul propriului partid. De la început, a realizat că revolta trebuie înlăturată de la rădăcină. Ştia că are la îndemână câteva metode care se dovediseră şi până acum deosebit de eficiente.
Prima, exploatarea orgoliilor şi slăbiciunilor baronilor.
A doua, cumpărarea baronilor răzvrătiţi.
A treia, întâlnirile individuale şi în grupuri restrânse. De fiecare dată înaintea unei şedinţe de excludere a persoanelor indezirabile, Liviu Dragnea organizează discuţii informale. Şedinţele sunt pregătite dinainte, voturile controlate.
A patra, plantarea oamenilor cei mai fideli în funcţiile cheie care niciodată nu intră în discuţii despre remaniere sau înlocuire din post.
A cincea, este controlul structurilor PSD prin oameni numiţi şi nu aleşi.
Scopul remanierilor devine, astfel, doar un joc pentru controlul puterii care nu are nimic de a face cu performanţele guvernării. Nu convingerea că nu s-a făcut nimic la Transporturi a dus la remanierea domnului Sova. Nu prestaţia de la Economie a provocat schimbarea domnului Andruşcă. Ei au venit şi au plecat din raţiuni cu totul altele decât funcţionarea unor ministere pe care unii le-ar considera importante, scrie jurnalistul Ion M. Ioniță în editorial.
Toader și Lazăr s-au înfierbântat la CSM (Evenimentul Zilei)
Secţia pentru procurori a Consiliului Suprem al Magistraturii a avizat negativ (5 – 1) în cazul cererii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la revocarea Procurorului general, Augustin Lazăr.
Dacă în 24 octombrie, Tudorel Toader a enumerat 20 de puncte privind activitatea procurorului general, printre care se numără probleme grave de comportament și comunicare publică, probleme grave de management, discursuri politice, acuzaţii făcute la adresa statului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale sau încălcarea legii prin semnarea unor protocoale cu SRI, ministrul Justiţiei i-a reproșat, ieri, Procurorului general, că exact în cele mai semnificative momente acesta se afla „ba în China, ba în Africa de Sud, ba în altă parte”.
Totodată, acesta i-a imputat că s-a opus înfinţării „Secţiei de investigare a magistraţilor” și că împiedică funcţionarea acesteia. „Ce îi spuneţi dumneavoastră, un parchet din secolul XXI, unui om care a stat trei ani în pușcărie sau doi ani”, a spus Toader.
Augustin Lazăr i-a răspuns că nu el i-a condamnat pe acei oameni, care au căi legale la îndemână pentru a arăta adevărul, dacă consideră că au fost prejudiciaţi.
Avizul CSM este consultativ.
Victorie cu cel puțin două goluri marcate (Gazeta Sporturilor)
Acesta trebuie să fie obietivul „tricolorilor” pentru meciul de diseară ca să mai poată spera că vor rămâne în urna a 3-a valorică pentru preliminariile EURO 2020. Printr-un joc al rezultatelor, putem chiar câștiga grupa, dacă Serbia nu bate Lituania.
Reprezentativa României va evolua, marţi, de la ora 21.45, împotriva Muntenegrului, în ultimul meci din Liga Naţiunilor. Meciul va fi transmis de Pro TV.
În tur, la Ploieşti, cele două formaţii au terminat la egalitate, scor 0-0. În acest moment, România ocupă poziţia secundă în grupă, cu 9 puncte, în timp ce adversara de mâine seară este pe 3, cu 7 puncte acumulate.