
Presa românească
O întrebare la patru ani de mandat: Domnule Iohannis, a meritat PSD încă o șansă? (Adevărul)
daniel_gorgonaru.png

Dragnea a dat-o-n bară (Cotidianul)
„Era atît de sigur că toate îi ies și că el este marele Iosefini al politicii că nu se putea să nu dea chix. Liviu Dragnea și-a frecat palmele că a scăpat de Gabriela Firea, fără prea mari eforturi și pierderi, că a recuperat-o pe Ecaterina Andronescu din ghearele lui Victor Ponta, că l-a reevaluat (calmat) pe Niculae Bădălău și că l-a taxat pe Mihai Fifor pentru exagerata sa apropiere (inclusiv pentru susținerea publică) din partea americanilor, fără să lase impresia că se pune cu aceștia.
Ce mai, succes pe toate planurile, mai ales că mutările arătau că scapă și de Paul Stănescu! Îmi și imaginez cum, luni seara, Liviu Dragnea a adormit zîmbind, convins fiind că i-a făcut pe toți, că învîrteala politică i-a ieșit și de data aceasta...
Refuzul lui Klaus Iohannis de a-i numi pe Olguța Vasilescu la Transporturi și pe Ilan Laufer la Dezvoltare a încurcat însă lucrurile...
Klaus Iohannis a speculat corect greșeala lui Liviu Dragnea de a crede că poate numi pe oricine. De bună seamă că Liviu Dragnea poate reveni cu aceleași propuneri, dar tot nu revine la faza inițială. Alegătorii din România au reținut improvizația grosolană a președintelui PSD, lipsa de oameni în echipa sa de supuși, disprețul total față de profesionalismul necesar pe asemenea posturi.
Una peste alta, refuzul președintelui subliniază slăbiciunea principală a acestei remanieri. Nu-i decît o reglare personală de conturi în PSD”.
Textul lui Cornel Nistorescu, integral, pe cotidianul.ro.
O întrebare la patru ani de mandat: Domnule Iohannis, a meritat PSD încă o șansă? (Adevărul)
„Am decis să dau PSD încă o șansă” , asta îi anunța președintele Klaus Iohannis pe cetățenii României, la 17 ianuarie 2018, când a acceptat nominalizarea ca premier a Vioricăi Dăncilă. Jurnalistul Daniel Gorgonaru, unul dintre milioanele de cetățeni care l-au votat înurmă cu 4 ani pe președinte, îl întreabă pe Iohannis: „A meritat PSD încă o șansă?”. Încă una după eșecurile Grindeanu și Tudose, după Ordonanța 13 și după atacul asupra instituțiilor din sistemul judiciar. În primul rând, ar trebui să ne întrebăm la ce fel de șansă se referea. Dacă e vorba despre șansa istorică de a fi „oaia neagră” a UE, de a ne întoarce în cenușiul anilor 90, de a asista neputincioși la devalizarea averii statului, de a subordona Justiția intereselor personale ale unor indivizi este evident că PSD a meritat șansă oferita generos de Klaus Iohannis. Dragnea&Co sunt pe drumul cel bun. E posibil, totuși, ca președintele să se fi referit la o altfel de șansă, pe care, din păcate, nu o trăim. Ceea ce trăim este un coșmar. Un coșmar care ar fi putut fi evitat dacă președintele nu ar mai fi acordat PSD o șansă...
Îl întreb pe președinte de ce l-ar mai vota români în 2019? Crede că merită o nouă șansă? Să facă ce?.
Klaus Iohannis, vizat în 27 de dosare penale (România liberă)
Numele președintelui Klaus Iohannis apare în 27 de dosare penale, potrivit unui document prezentat de România TV. 14 dintre acestea au fost clasate la Sibiu, iar restul au fost plimbate pe la DNA sau DIICOT, instituții care refuză să explice soarta dosarelor. Majoritatea faptelor prezentate în aceste dosare viezază acuzații precum falsul în înscrisuri sau abuzul în serviciu. Pe de altă parte, Iohannis a cumpărat un imobil în Sibiu de la un cetățean care le obținuse cu acte false, Iohannis s-a încasat 320.000 de euro drept chirie de pe urma acestui imobil.
Vin vremuri grele: Încetinirea economiei mondiale îi determină pe economiștii români să anticipeze pentru România o recesiune tehnică în 2019 sau 2020 (Ziarul Financiar)
Evoluția României depinde în mod semnificativ și de ceea ce se întâmplă în SUA și, mai cu seamă, în Europa.
România are deja, pe vârful de ciclu economic, un deficit fiscal de 3% din PIB. Dacă economia intră într-o recesiune, chiar ușoară, veniturile bugetare scad, iar guvernul va fi obligat să taie din cheltuieli, în loc să le sporească pentru a susține creșterea, pentru că deficitele sunt deja la limitele de sus.
An Centenar. Cea mai mare slăbiciune a României după Marea Unire? Analiza istoricului Adrian Cioroianu (Evenimentul Zilei)
Prilejuit de celebrarea celui mai important moment din existența neamului nostru, volumul coordonat de istoricul și diplomatul Adrian Cioroianu - „Un centenar și mai multe teme pentru acasă. Ce au învățat și ce nu au învățat românii din ultimul secol de istorie” - este o radiografi e a unei societăți (în general), o evidențiere sau, dacă vreți, o identifi care a crăpăturilor din mecanismul care ar trebui să pună pe picioare o națiune (în particular). Cioroianu, alături de alți 17 specialiști din diferite domenii, au luat la pipăit verigile slabe ale țării - „de la armată la şcoală, de la arhive istorice la planifi care strategică, de la benzi desenate la practica guvernării -, iar concluzia e alarmantă.
România de azi este mult mai închegată decât cea de acum 100 de ani. Singura mare problemă pe care o avem acum este cea demografică - acum 100 de ani populația noastră era în creștere, azi ea este în scădere dramatică, spune Adrian Cioroianu în interviul acordat Evenimentul Zilei.
Victorie degeaba (Gazeta Sporturilor)
Succesul de la Podgorica nu ne ajută cu nimic, după ce Serbia s-a distrat cu Lituania, 4 - 1, și a câștigat grupa. Noi am terminat pe 4 în clasamentul locurilor secunde și vom fi în urna a 4-a la tragerea la sorți a preliminariilor pentru Euro 2020, programată pe 2 decembrie.