Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dacă e cea mai bună guvernare posibilă, de ce pleacă românii pe capete din țară? (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Insula Belina și Brațul Pavel se întorc înapoi la Apele Române, după ce Tel Drum și familia Dragnea le-au folosit câțiva ani ca loc de pescuit și relaxare (g4media.ro) - Ministrul sănătăţii: Există judeţe în care listele de aşteptare pentru investigaţii RMN şi CT sunt foarte mari, e un sistem de asigurare de sănătate social (Ziarul Financiar) - Pactul pentru Migrație. Guvernul Dăncilă are de ales între România și ONU (Evenimentul Zilei)

Dacă e cea mai bună guvernare posibilă, de ce pleacă românii pe capete din țară? (Adevărul)

Aplicarea programului de guvernare aduce beneficii peste beneficii populației, susțin guvernanții. Salariile cresc de la an la an, pensiile se dublează, atunci când nu se triplează de-a binelea. Economia crește în ritmuri amețitoare, la fel veniturile bugetului. Rămâne o întrebare, dacă e așa de bine, de ce un sfert din populația României a emigrat, iar tendința se accentuează în continuare?, se întreabă în editorial jurnalistul Ion M. Ioniță.
Ceea ce este grav, este că percepția că România nu poate asigura un viitor cetățenilor săi a devenit predominantă...
La sărbătorirea centenarului, prima prioritate ar fi, nu întoarcerea celor plecați, că așa ceva nu se mai poate, dar măcar oprirea tendinței de emigrare. Dar asta nu interesează pe nimeni. Să sărbătorim centenarul că pe al doilea este foarte posibil să nu mai aibă cine să îl celebreze.
Integral în Adevărul.

Insula Belina și Brațul Pavel se întorc înapoi la Apele Române, după ce Tel Drum și familia Dragnea le-au folosit câțiva ani ca loc de pescuit și relaxare (g4media.ro)

Consiliul Județean Teleorman a votat în ședința de luni un proiect de hotărâre care prevede revenirea la Apele Române Insulei Belina și Brațului Pavel, după ce au fost transferate în 2013 printr-o Hotărâre de Guvern Consiliului Județean Teleorman, scrie Liber în Teleorman. Aceste proprietăți au ajuns ulterior la Tel Drum și au fost utilizate de familia Dragnea pentru partide de pescuit și relaxare.  În acest dosar, DNA i-a trimis în judecată în iunie 2018 pe fostul secretar de stat Sevil Shhaideh și pe fostul președinte al CJ Teleorman, Adrian Gâdea.
Reamintim că scopul declarat al HG-ului nu era înființarea unui domeniu privat de pescuit, ci construcția un parc de agrement pentru marele public. Cel putin așa scrie în nota de fundamentare a HG 943/2013, asumata chiar de Liviu Dragnea pe atunci vicepremier. Liber în Teleorman notează că legea prevede că dacă în cinci ani de la preluarea în administrare nu s-au realizat obiectivele de interes public, proprietățile se întorc la Apele Române.
O investigație HotNews.ro realizată în mai 2017 de jurnaliștii Marian Păvălasc și Dan Tăpălagă a dezvăluit în premieră că ”locul preferat de pescuit al liderului PSD, Liviu Dragnea, este un mic paradis lângă Dunăre. Aici a făcut Dragnea pozele cu premierul Sorin Grindeanu în timp ce pescuiau știucă. Plasat în sudul județului Teleorman, lacul se numește Belina, despre care sătenii din Seaca știu că este a lui Dragnea. În acte, micul paradis este al companiei Tel Drum.”

Ministrul sănătăţii: Există judeţe în care listele de aşteptare pentru investigaţii RMN şi CT sunt foarte mari, e un sistem de asigurare de sănătate social (Ziarul Financiar)

„Un diagnostic corect poate fi realizat mai uşor cu aparatură de înaltă performanţă şi asta înseamnă pentru pacient un tratament corect şi rapid.“
Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, a spus că în fiecare trimestru se suplimentează fondurile pentru ca pacienţii să nu fie nevoiţi să aştepte şi câteva luni în sistemul public de sănătate pentru investigaţii medicale, însă în continuare listele de aşteptare sunt mari.
Suntem 17 milioane de persoane care beneficiem de asigurări de sănătate și doar 5 milioane plătesc, restul sunt asigurați prin efectul legii. Ministerul Sănătății a cumpărat, prin finanțare de 19,8 milioane  de euro de la Banca Mondială la începutul lunii ianuarie a acestui an, 24 de echipamente RMN și 14 CT pentru 34 de spitale din țară. Investiția Ministerului Sănătății vine după ce ani la rând investițiile din sistemul public de sănătate în aparatură fost minime.

Pactul pentru Migrație. Guvernul Dăncilă are de ales între România și ONU (Evenimentul Zilei)

Proiectul final al „Pactului Global pentru o Migrație Sigură, Ordonatăși Regulată”, aprobat de principiu de toate cele 193 de țări membre ONU, cu excepția Statelor Unite, care s-au retras de la negocieri încă de anul trecut, urmează să fi e semnat într-un cadru fastuos, în 10-11 decembrie, la Marrakech, în Maroc. Cehia, Australia, Austria, Bulgaria, Croația, Polonia, Israel, Estonia și Ungaria au anunțat că nu vor participa la semnarea documentului. În România, nici Guvernul, nici Parlamentul nu știu ce va face Ministerul de Externe. Inițial, s-a anunțat că România va fi reprezentată la nivel înalt și va semna Pactul ONU pentru Migrație. De regulă, înalții funcționari care participă la negocierea unui acord internațional își bazează acțiunea pe un Memorandum aprobat în guvern. În Executiv nu se știe dacă a trecut un asemenea document, dar miniștrilor „nu le-a trecut pe lângă ureche așa ceva”. Nici parlamentarii nu sunt mai documentați despre acest subiect. Toți arată cu degetul către Externe. Pactul ONU pentru Migrație este un document cu implicații majore și statuează migrarea ca un drept fundamental. Statele semnatare nu se vor putea opune valurilor de migranți deoarece asta ar însemna încălcarea unui drept fundamental.

 
Revista presei românești - 27 noiembrie 2018