Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Firmele intră în 2019 fără ca transferul contribuţiilor să fie lege (Ziarul Financiar)

firme.jpg

Incertitudinea continuă pentru companii. Firmele intră în 2019 fără ca transferul contribuţiilor să fie lege.
Incertitudinea continuă pentru companii. Firmele intră în 2019 fără ca transferul contribuţiilor să fie lege
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Când F-16 își rupe gâtul pe gheață de 1 Decembrie, e semn că am tocat 628 de milioane de euro degeaba (România curată) -  Reabilitarea şcolilor, ratată în proporţie de 95% (Adevărul) - Putem! (Gazeta Sporturilor)

Cronica unei zile de sărbătoare, cu bune și cu rele (Evenimentul Zilei)

 
Centenarul. România la 100 de ani. 1 Decembrie. A fost cea mai așteptată zi de majoritatea românilor. Fiecare român, în localitatea în care trăiește sau s-a întâmplat să fie, a încercat, în ciuda gerului extrem, să prindă cele mai frumoase și spectaculoase momente. Evenimente dedicate Centenarului au avut loc peste tot în țară și în lume, chiar și acolo unde trăiesc doar doi români, însă centrul acestora a fost în București, Alba Iulia și Focșani. În Capitală, ceremoniile au avut loc la Arcul de Triumf. Au defilat 4.000 de militari români și străini, cu 200 de mijloace tehnice și 50 de aeronave.
 

Când F-16 își rupe gâtul pe gheață de 1 Decembrie, e semn că am tocat 628 de milioane de euro degeaba (România curată)

 
Cu F-16 ar trebui să iasă scandal mare…
Deci, de paradă, n-au fost în stare să ridice patru din 12 de la sol. Cică din cauză că a înghețat pista – o scuză foarte, foarte ieftină.
Știam deja că nu sunt operaționale, asta înseamnă că și dacă zboară nu poți să te duci la luptă cu ele. 
Un avion de luptă are nevoie de zeci de ore de mentenanță pentru fiecare oră de zbor. Când aparatul e încă prea nou apar tot felul de probleme neprevăzute. Când e prea vechi apar altele, predictibile dar de neevitat...
Tehnic: la F-16 există trei generații de producție – A/B, C/D și E/F (ăstea sunt variante constructive – depinde în principal de anul în care au fost produse) respectiv mai multe variante de echipare – block 1/5/10/15, block 25, block 30/32, block 40/42, block 50/52, block 60, block 70/72 (aici variază echipamentul și capabilitățile lui).
România a cumpărat 12 F-16 A/B block 15 din Portugalia, la mâna a 3-a. Că și portughezii le luaseră la vremea lor din surplusul american, apoi nu prea au avut bani ca să mai și zboare cu ele.
„Block-ul” se poate upgrada până la un punct – poți să pui un radar mai bun și rachete mai performante…
Problema cu A/B este că au fost produse acum mai mult de 30 de ani, iar asta înseamnă că rata de disponibilitate va fi inevitabil mai mică. Este ca și cum am fi pus motorul de Golf 6 pe Golf 2 – merge frumos, consumă puțin dar dacă ți-a ruginit tărăboanța, tot degeaba.
Integral pe romaniacurata.ro
 

 Reabilitarea şcolilor, ratată în proporţie de 95% (Adevărul)

 
Finalizarea a 2.500 de grădiniţe şi creşe şi modernizarea a 2.000  de şcoli până în 2020: aşa sună unele dintre promisiunile electorale ale PSD, în baza cărora a câştigat alegerile din 2016. Cifrele, la jumătatea mandatului, vorbesc de la sine: mai puţin de 300 de unităţi au şi fost finalizate, ceea ce înseamnă 5,4%.
Epopeea construirii Catedralei Mântuirii Neamului şi, mai ales, sumele de bani de la Buget alocate acestei construcţii au stârnit dezbateri aprinse în societate. Unul dintre lait-motivele invocate a fost tocmai faptul că autorităţile au direcţionat fonduri către Catedrală în dauna unor sectoare prioritare cum sunt Educaţia şi Sănătatea.  În acest context, la solicitarea „Adevărul”, Ministerul Dezvoltării, al cărui buget reprezintă sursa cea mai importantă pentru construirea de creşe, grădiniţe şi şcoli, a comunicat care este stadiul actual al investiţiilor în instituţiile şcolare. 
 

Incertitudinea continuă pentru companii. Firmele intră în 2019 fără ca transferul contribuţiilor să fie lege (Ziarul Financiar)

 
Din 37 de ordonanță de urgență date în 2017 ,31 au devenit legi, dar nu și cea mai importantă: transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.
Situația acestei ordonanțe de urgență  este oarecum neobișnuită. Legea de aprobare a ordonanței a fost adoptată rapid de Senat, pe 4 decembrie 2017. Pe 7 decembrie 2017 a intrat în proces legislativ la Camera Deputaților, cameră decizională. Avizele de la șase din cele șapte comisii care trebuia să se pronunțe au venit rapid, de asemenea unul fiind chiar negativ. Însă avizul Comisiei juridice lipsește cu desăvârșire, după cum lipsește și raportul Comisiei pentru buget finanțe și bănci al cărui termen de întocmire și depunere era 14 decembrie 2017.
În mod evident, firmele nu am nicio garanție că prevederile acestei ordonanțe de urgență nu vor fi schimbate prin legea de aprobare sau declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională. Prin urmare multe companii sunt reticente În legătură cu majorarea salariului brut cu circa 20 la sută, așa cum ar trebui după acest transfer de contribuții pentru menținerea salariilor nete la același nivel.
 

Putem! (Gazeta Sporturilor)

 
România a prins o grupă suportabilă în preliminariile pentru Euro 2020. Spania e mult deasupra tuturor, noi, suedezii și norvegienii ne vom bate pentru al doilea loc calificant. Vom debuta pe 23 martie în Suedia, ultimul meci va fi pe 18 noiembrie în Spania. Totul despre adversare și programul complet al României în Gazeta de astăzi.
 
Revista presei românești - 3 decembrie 2018