Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maghiarii forţează autonomia în plin Centenar. De ce devine Dragnea tot mai dependent de UDMR (Adevărul)

Kelemen Hunor presedinte UDMR sefie UE.jpg

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (Sursa foto: site udmr)
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (Sursa foto: site udmr)

Cu două săptămâni înainte de vacanţa de iarnă, nicio vorbă de la Ministerul de Finanţe despre bugetul pentru 2019 (Ziarul Financiar) - "România educată", proiect de ţară sau demagogie electorală? (Gândul) - Cuțu șchiopi (Gazeta Sporturilor)

Maghiarii forţează autonomia în plin Centenar. De ce devine Dragnea tot mai dependent de UDMR (Adevărul)

Maghiarii cer din nou autonomie folosind ca argument chiar Rezoluţia de la Alba Iulia din 1918. 
Aleşii formaţiunii conduse de Kelemen Hunor au depus în Parlament, luni, un proiect în care se vorbeşte inclusiv de „autonomia specială“, acolo unde o minoritate are o proporţie semnificativă, în cazul României fiind vorba de judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, exact unde domină populaţia de etnie maghiară.
Însă, UDMR nu solicită doar autonomia Ţinutului Secuiesc, ci şi alte prevederi în favoarea sa. În primul rând, cei din UDMR vor ca minorităţile istorice să aibă alt tratament în ceea ce priveşte alegerile europene şi alegerile locale, adică să aibă un număr de locuri asigurat, care să fie direct proporţional cu procentul acestora din populaţia totală a României. Adică, în cazul UDMR, să aibă 7% din mandatele pentru Parlamentul European şi un procent similar în mandatele rezultate în urma alegerilor locale.
Noua ofensivă a UDMR vine în contextul în care PSD-ALDE a pierdut majoritatea la Camera Deputaţilor, iar periclitată imediat este chiar poziţia de preşedinte al acestui for. Schimbarea lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaţilor atârnă de o singură condiţie: unificarea Opoziţiei. Victor Ponta, care a stricat majoritatea PSD-ALDE din Camera Deputaţilor, va propune zilele următoare schimbarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, astfel încât Liviu Dragnea să nu mai rămână al treilea om în stat. Adevărul prezintă care sunt paşii.

Ce se ascunde: Cu două săptămâni înainte de vacanţa de iarnă, nicio vorbă de la Ministerul de Finanţe despre bugetul pentru 2019 (Ziarul Financiar)

Nimeni în Parlament nu ştie de soarta bugetului pe 2019, într-o vreme în care el ar fi trebuit să fi de mult în dezbatere parlamentară pentru a putea intra în vigoare în prima zi a anului viitor.
Proiectul legii bugetului trebuia să fie gata încă de luna trecută. Două sunt însă obstacolele majore care se ridică în faţa Ministerului Finanţelor. Primul este că, dacă guvernul vrea să aplice noua lege a pensiilor, aceasta ar trebui să fie deja în vigoare pentru ca cheltuielile să fie cuprinse în buget. Şi nu este. Cea de-a doua priveşte chiar situaţia curentă: Finanţele nu au o imagine clară asupra execuţiei bugetului general consolidat, în condiţiile în care, la zece luni din an, deficitul bugetar a ajuns la 2,2% din PIB, faţă de limita autoimpusă de 2,97% din PIB pe întreg anul. Anul trecut, la zece luni, deficitul bugetar era de 0,77% din PIB şi s-a apropiat  de 3% din PIB în ultimele două luni.

"România educată", proiect de ţară sau demagogie electorală? (Gândul)

Marea ştire a săptămânii este ”proiectul de ţară”! Îi ştim deja titlul, "România educată". Parcă am mai auzit de această idee. Deşi încă nu s-a prezentat public, mă voi antepronunţa, nu asupra conţinutului, evident, ci asupra ideii, scrie Ștefan Dănilă.
De ce demagogie?
Pentru că preşedintele nu are competenţe în domeniul educaţiei, conform legii.
De acord, poate fi un exemplu, se poate implica, fiind cetăţeanul cel mai reprezentativ. Ideea este generoasă şi necesitatea unei revoluţii (nu a unei reforme) în Învăţământul românesc a fost prezentată şi accentuată de numeroşi înţelepţi români şi străini, care au evaluat cu rigurozitate problemele societăţii româneşti. 
Ce poate, efectiv, să facă un preşedinte al României? Multe, dar nu poate revoluţiona nici măcar reforma sistemul educaţional. Poate veni cu câteva idei, enunţuri, dar atât. Bineînţeles, limitele acţionale ale preşedintelui nu pot fi suplinite printr-un departament ce funcţionează la nivelul Administraţiei Prezidenţiale.
Un număr de angajaţi, pe poziţii destul de înalte, un alt minister al Educaţiei, dar care nu are nici o responsabilitate. Doar cea de a-i produce preşedintelui Marele proiect!

Cuțu șchiopi (Gazeta Sporturilor)

Dinamo s-a făcut din nou de râs și a ajuns la 7 goluri încasate în 4 zile.
„Câinii” sunt tot mai departe de play-off și, mai mult, ar putea pica după această etapă pe locul 13, retrogradabil.

 
Revista presei românești - 5 decembrie 2018