Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PSD se prăbușește în sondaje. Cum stau USR, PNL și partidul lui Cioloș (ziare.com)

imas.jpg

PSD se prăbușește în sondaje, arată un sondaj IMAS la comanda Uniunii Salvați România.
PSD se prăbușește în sondaje, arată un sondaj IMAS la comanda Uniunii Salvați România
Image source: 
Facebook/Uniunea Salvați România

Război pentru revocarea lui Dragnea din fruntea Camerei Deputaților. Armele PSD și ale Opoziției (România Liberă) - De ce mai există medici care iau spăgi deşi salariile li s-au dublat (Adevărul)

Război pentru revocarea lui Dragnea din fruntea Camerei Deputaților. Armele PSD și ale Opoziției (România Liberă)

Ședința de ieri a plenului Camerei Deputaților a fost una marcată de scandal.  PNL a cerut introducerea pe ordinea de zi a unor proiecte de revocare a social-democraților Liviu Dragnea, din funcția de președinte, și Florin Iordache, din cea de vicepreședinte.  Iordache, cel care conducea ședința, a refuzat să supună la vot propunerile PNL afirmând că acestea sunt neregulamentare. Liberalii au încercat să profite de faptul că PSD și ALDE au rămas fără majoritate în Camera Deputaților. În plus,  36 de deputați social-democrați au absentat de la ședința de ieri, o cifră record.
Au urmat certuri pe tema regulamentului. Liberalii au amenințat, prin liderul de grup Raluca Turcan, că vor intra în grevă parlamentară dacă propunerea nu va fi supusă la vot.
La un moment dat, la tribună a venit vicepreședintele Camerei Deputaților din partea PNL, Marilen Pirtea, care a susținut că preia conducerea ședinței și a supus la vot toate solicitările opoziției, deși avea microfonul tăiat. Cei din opoziție aflați în sală au votat cu mâna ridicată, iar ulterior liderii PNL, USR, PMP au susținut că s-ar fi aprobat hotărârile de revocare în cazurile Liviu Dragnea și Florin Iordache. 
Ședința de ieri ridică două întrebări. Prima : cine trebuia să conducă ședința Camerei Deputaților? Biroul Permanent al Camerei Deputaților o desemnase pe vicepreședintele Carmen Mihălcescu din partea PSD pentru a conduce ședința de ieri (ședințele de plen sunt conduse prin rotație de președinte sau unul dintre cei patru vicepreședinți). Însă, ieri, Mihălcescu a fost chemată la DNA și frâiele au fost preluate de Florin Iordache. Liberalii susțin  că Iordache a încălcat regulamentul prin faptul că a condus ședința fără să fie desemnat să facă acest lucru. 
Un al doilea semn de întrebare ridicat de PSD se referă la dreptul Opoziției de a cere revocarea președintelui Camerei Deputaților. Florin Iordache susţine că schimbarea preşedintelui Camerei Deputaţilor se poate face doar la solicitarea liderului de grup iar Daniel Suciu, liderul grupului PSD, a spus că nu există o astfel de solicitare.  
Există deja patru decizii ale Curții Constituționale (CCR) care reglementează dreptul majorității de a schimba președintele Camerei, inclusiv pentru motive de natură juridică.

PSD se prăbușește în sondaje. Cum stau USR, PNL și partidul lui Cioloș (ziare.com)

Partidul Social Democrat, condus de Liviu Dragnea, continua sa scada in sondaje, la fel cum s-a intamplat si in ultimele luni.
Conform unui sondaj IMAS, comandat de Uniunea Salvati Romania pentru luna noiembrie, PSD a ajuns la 24,9%, de la 27,6% in luna octombrie. Acesta este urmat de PNL cu 23,3% si USR cu 14,8%, care continua sa creasca.
Conform sondajului, urmeaza ALDE cu 11,7%, MRI cu 8,2% (in scadere fata de octombrie si septembrie), UDMR cu 5,8%, PRM cu 2,4%, PMP cu 2,1%, PNTCD cu 2,0% si PRU cu 0,3%.
Sondajul a aparut in aceeasi in care in Camera Deputatilor Opozitia a cerut introducerea pe ordinea de zi a hotararilor de revocare a presedintelui Liviu Dragnea si a vicepresedintelui Florin Iordache. Florin Iordache, presedintele de sedinta, a convocat o consultare cu liderii de grup, iar apoi a anuntat ca nu va supune votului cererea liberalilor, ceea ce a provocat un adevarat scandal.

De ce mai există medici care iau spăgi deşi salariile li s-au dublat (Adevărul)

La nouă luni de la dublarea salariilor medicilor, încă apar cazuri în care aceştia condiţionează actul medical şi refuză să-i trateze pe pacienţii care nu dau plicul cu bani.
E revoltă în sistemul de sănătate după ce un ORL-ist de la Spitalul Militar Central din Capitală a cerut şpagă familiei unei paciente în cel mai grosolan mod posibil. „Nici nu aş fi urcat pentru 200 de lei din cabinet până în sala de operaţii”, i-a transmis medicul soţului pacientei care îi spusese că o să-i dea o „atenţie” de 200 de lei pentru intervenţia pe care urma să o facă...
Dublarea salariilor a avut, cel puţin în teorie, un dublu rol: acela de a-i determina pe doctori să rămână în ţară, dar şi acela de a-i face să nu mai ceară sau să accepte şpagă. Dacă primul obiectiv a fost cât de cât îndeplinit, anul acesta fiind solicitate, în primele 10 luni din an, doar 1.000 de certificate de conformitate pentru a putea profesa în străinătate, plicul este în continuare prezent nu doar în spitalele mari, ci şi în cele mici. 
Până în prezent, peste 350 de medici au fost condamnaţi definitiv pentru luare de mită, declară Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR). Cu toate acestea, sunt puţine cazurile în care medicilor care au luat mită li se interzice să mai profeseze medicina. Prin urmare, ei se reîntorc în spital, de obicei chiar pe aceeaşi poziţie pe care au ocupat-o anterior.

 
Revista presei românești - 6 decembrie 2018