Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România educată: în loc să ceară campusuri şcolare moderne, cu săli de sport şi bazine de înot, preşedintele Iohannis ne propune şcoala generală de şase ani şi liceul de trei ani (Ziarul Financiar)

sorin-paslaru_0.jpg

Sorin Pâslaru, redactor șef Ziarul Financiar
Sursa imaginii: 
zf.ro

Tăriceanu ar putea scăpa de dosarul Microsoft (România liberă) - Românii, cei mai religioşi europeni (Adevărul) - Interviu cu jurnalistul Kamil Demirkaya pe care regimul Erdogan îl vrea extrădat: Sunt puțin speriat, dar consider că România e o țară democratică și nu va da curs cererii de extrădare (hotnews.ro)

Tăriceanu ar putea scăpa de dosarul Microsoft (România liberă)

Senatorii nu vor vota în sesiunea parlamentară actuală solicitarea DNA pentru ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu. Dezbaterile au fost amânate pentru februarie, dar până atunci faptele s-ar putea prescrie.
Conducerea Senatului a stabilit că va supune la vot cerea DNA de urmărire penală în dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu abia în sesiunea de primăvară, adică după 1 februarie 2019. Asta nu înseamnă însă că va fi dezbătută în februarie. Senatorii nu au nicio restricţie de termen. Comisia juridică tocmai a amânat cu încă o săptămână redactarea raportului pe tema cererii DNA de ridicare a imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu. Raportul Comisiei juridice este consultativ, decizia trebuie luată de plenul Senatului. Solicitarea DNA de începere a urmăririi penale a fost trimisă Senatului pe 7 noiembrie.
Președintele Senatului este acuzat că ar fi luat, idnirect, mită  în valoare de 800.000 de dolari, pentru a ajuta o firmă austriacă să-și primească banii pe licențele Windows. Decizia de amânare a votului a ridicat semne de întrebare, în condițiile în care PSD și ALDE au majoritatea în Senat – 81 de voturi față de cele 69 necesare. O respingere a cererii de urmărire penale ar fi fost o simplă formalitate pentru coaliția de guvernare. Una dintre explicațiile vehiculate în Parlament este că liderul PSD Liviu Dragnea ar dori să îl țină pe Tăriceanu legat de social-democrați, în contextul neînțelegerilor dintre cei doi.

România educată: în loc să ceară campusuri şcolare moderne, cu săli de sport şi bazine de înot, preşedintele Iohannis ne propune şcoala generală de şase ani şi liceul de trei ani (Ziarul Financiar)

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat ieri programul România educată, dar în tot cuprinsul proiectului nu există niciun rând despre starea infrastructurii din educaţie şi necesarul de investiţii pentru a aduce şcolile din România la nivelul secolului XXI.
Este o întrebare dacă, având în vedere că 3.500 de şcoli din România se încălzesc cu lemne şi sunt sub standardul de condiţii igienico-sanitare, măsura trecerii şcolilor la comunităţile locale din punctul de vedere al administrării activelor a fost bună.
Din păcate, educaţia şi sănătatea nu s-au aflat şi nu se află printre priorităţile primarilor şi consilierilor locali, fiind investiţii cu efecte pe termen lung.
Subfinanţarea cronică a învăţământului face ca pe prima poziţie în topul cheltuielilor să fie salariile.
Ceea ce lipseşte astăzi în şcolile din România sunt în primul rând condiţiile de învăţat. 
Calitatea învăţământului ţine astăzi în România în primul rând de infrastructură: de dotările din şcoli, de terenurile de sport sau de bazinele de înot, un lux chiar şi în Bucureşti, unde PIB-ul per capita este la media Uniunii Europene.
Conectaţi întâi toate şcolile din România la reţeaua de gaz metan, asiguraţi-vă că nu mai există şcoli unde se învaţă în trei schimburi şi nici măcar în două, că nu se scurtează orele pentru că a căzut transformatorul de curent şi faceţi măcar un campus şcolar civilizat din bani publici. Şi pe urmă încă cel puţin 100.
Apoi schimbaţi programe sau renunţaţi la cele opt clase de şcoală generală.

Românii, cei mai religioşi europeni (Adevărul)

România ocupă primul loc într-un top al celor mai religioase ţări din Europa.
Românii îi depăşesc pe armeni, greci sau moldoveni, arată cel mai recent studiu făcut de Pew Research Center, conform căruia 55% din români se declară foarte religioşi. Concret, 50% din români susţin că religia este foarte importantă în vieţile lor, 50% afirmă că participă la slujba religioasă cel puţin o dată pe lună şi 44% spun că se roagă zilnic. Totodată, 64% afirmă că sunt absolut siguri de existenţa lui Dumnezeu. Statistica nu i-a luat prin surprindere pe specialişti, însă ei afirmă că religiozitatea doar pare a fi mai mare în spaţiul românesc decât în alte state europene. Mulţi dintre cei care se declară credincioşi nici măcar nu au citit Biblia. 

Interviu cu jurnalistul Kamil Demirkaya pe care regimul Erdogan îl vrea extrădat: Sunt puțin speriat, dar consider că România e o țară democratică și nu va da curs cererii de extrădare (hotnews.ro)

Pe Kamil Demirkaya, jurnalistul turc pentru care regimul Erdogan a trimis cerere de extrădare la București, l-am găsit în locuința sa din București. Este obosit după două zile de mers prin tribunale și de încercat să convingă autoritățile că este nevinovat. 
Kamil Demirkaya consideră că dosarul lui pentru extrădarea în Turcia nu conține niciun document care să arate că el a făcut ceva ilegal. E un dosar fără dovezi.
„Sunt puțin confuz și speriat, dar consider că România este o țară democratică, este o țară sigură și că are legi. Consider că România nu va da curs extrădării mele”, spune jurnalistul turc Kamil Demirkaya, directorul Zaman România, într-un interviu pentru HotNews.ro.

 
Revista presei românești din 7 decembrie 2018