Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CSM își alege conducerea pentru 2019. Judecătoarea Lia Savonea candidează pentru șefia Consiliului. Iohannis participă la ședință. Care sunt mizele anului viitor (G4media.ro)

Parlamentul European cere aderarea României la Schengen. Când PE e bun şi când e rău? (Adevărul) - Infrastructura viitorului României (România Liberă) - COSR judecă azi „dosarul Bercean” (Gazeta Sporturilor)

Parlamentul European cere aderarea României la Schengen. Când Parlamentul European e bun şi când e rău? (Adevărul)

„Reunit în şedinţă plenară la Strasbourg, Parlamentul European a adoptat, marţi 11 decembrie, o rezoluţie care cere admiterea României şi Bulgariei în zona Schengen. Documentul a avut o majoritate confortabilă, cu 514 voturi pentru, 107 împotrivă şi 38 de abţineri. 
Rezoluţia solicită aderarea cât mai rapidă a celor două state la spaţiul Schengen ca membri cu drepturi depline, ceea ce înseamnă ca toate frontierele să fie integrate în zona Schengen, atât cele aeriene, cele terestre şi cele maritime.
Rezoluţia nu are efecte legislative, este o recomandare pentru Consiliul Uniunii Europene...
Acum o lună, tot la Starsbourg, Parlamentul European a adoptat rezoluţia privind statul de drept în România în care Bucureştiul este criticat pentru intervenţia „disproporţionată” îndreptată împotriva demonstanţilor din 10 august şi se cere guvernanţilor să oprească măsurile legislative care afectează independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Votul din noiembrie a fost similar cu cel din decembrie, 473 voturi pentru, 151 împotrivă şi 40 de abţineri.
Cele două rezoluţii arată clar cum ar fi trebuit să reacţioneze puterea de la Bucureşti pentru a nu arunca România la periferia Uniunii Europene. Un minim dialog şi disponibilitate de a ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei ar fi însemnat şanse foarte mari pentru ridicarea MCV şi intrarea în spaţiul Schengen în prima parte a anului viitor, aşa cum a promis Jean-Claude Junker. 
Din păcate pentru România, puterea PSD-ALDE nu manifestă niciun interes pentru români, ci urmăreşte modificarea legilor justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă! Nici vorbă despre interesele naţionale, trebuie impuse cu orice preţ legile care aduc liniştea în sânul conducătorilor de la Bucureşti. 
Ce dacă nu intrăm în Schengen? Economia românească suportă pierderile, cetăţenii români stau la frontiere, politicienii au paşapoarte diplomatice!”, scrie jurnalistul Ion M. Ioniță.
Integral în „Adevărul”.

CSM își alege conducerea pentru 2019. Judecătoarea Lia Savonea candidează pentru șefia Consiliului. Iohannis participă la ședință. Care sunt mizele anului viitor (G4media.ro)

Plenul CSM își alege, miercuri, noua conducerea anuală pentru 2019 în cadrul unei ședințe programată să înceapă la ora 12.00, la care va participa și șeful statului, Klaus Iohannis. Potrivit unor surse judiciare, pentru șefia CSM va candida judecătoarea Lia Savonea, iar pentru postul de vicepreședinte, procurorul George Solomon.
Lia Savonea este considerată cel mai influent membru CSM. Ea a fost președintele Curții de apel București (CAB). Savonea a reușit să coaguleze o majoritate, considerată pro PSD, în Secția pentru judecători a Consiliului și în plen. Inteligentă și bine pregătită, Savonea este definită, însă, cel mai bine de propriile acțiuni. Spre exemplu, în noiembrie, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători de la Înalta Curte, Savonea a pus în discuție revocarea șefei ICCJ, judecătoarea Cristina Tarcea.
La începutul lui octombrie, Secția pentru judecători, dominată de judecătoarea Savonea, s-a răstit chiar la ambasadorul SUA, pe motiv că ar afecta independența Justiției.
Potrivit noilor modificări legislative operate de PSD-ALDE la legile Justiției, numirile în funcții de conducere la Înalta Curte se fac de către Secția pentru judecători a CSM. 
La fel, foarte important, șefa CSM, alături de alte două judecătoare, numește șefii și procurorii de execuție ai noii Secții de anchetare a magistraților, considerate în sistemul de Justiție o unitate creată să lupte cu magistrații care își fac treaba, nu cu cei corupți.

Infrastructura viitorului României (România Liberă)

După anunțul Vioricăi Dăncilă că dacă Narcis Neaga nu livrează 100 de kilometri de autostradă la cheie până la finalul anului acesta va fi dat afară, a urmat reacția șefului CNAIR. Neaga promite că România va avea peste 1.000 km de autostradă în 2020.

COSR judecă azi "dosarul Bercean" (Gazeta Sporturilor)

Șeful Federației Române de Judo, Cozmin Gușă, și coordonatorul lotului olimpic, Florin Bercean, vor fi audiați azi de Comitetul Executiv COSR în scandalul agresiunilor de la centrul național. Gazeta prezintă și a noua victimă a regimului de teroare de la Cluj.

 
Revista presei românești - 12 decembrie 2018