Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce a omis să spună Viorica Dăncilă în Parlament. Sondajul care dă frisoane (Adevărul)

avram.jpg

Jurnalistul Liviu Avram, redactor șef adjunct Adevărul
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Bugetul pe 2019 și legea pensiilor, amânate din cauza jocurilor politice (România Liberă) - Ceaiurile Fares, produse la Orăştie, ajung în Norvegia, Cipru, Ungaria şi Marea Britanie (Ziarul Financiar) - Semifinale fără Neagu! (Gazeta Sporturilor)

Ce a omis să spună Viorica Dăncilă în Parlament. Sondajul care dă frisoane (Adevărul)

Premierul Dăncilă a ţinut miercuri, în Parlament, un discurs privind ambiţiile României în perioada celor şase luni cât va exercita preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Mesajul central a fost de unitate, bună-înţelegere, consens şi decenţă. Totuşi, ca să nu rămână doar o vorbărie goală, ceva a lipsit: premierul nu a spus ce oferă în schimb.
Ar fi fost frumos ca Viorica Dăncilă să fi spus, de exemplu, aşa: „Mă angajez ca atâta vreme cât voi fi premier, Guvernul condus de mine să nu dea nicio ordonanţă de urgenţă de amnistie şi graţiere sau de modificare a legislaţiei penale“. O altă linie de mesaj în discursul Vioricăi Dăncilă a fost continuarea angajamentului ferm al României faţă de valorile pe care se sprijină proiectul european. N-ar fi stricat, în acest context, ca Viorica Dăncilă să adauge: „Eu, ca prim-ministru, şi coaliţia care sprijină Guvernul vom implementa fără rezerve şi cu bună-credinţă recomandările partenerilor noştri europeni, cuprinse în Raportul MCV al Comisiei Europene, în avizul Comisiei de la Veneţia, în raportul GRECO“.
Căci până şi Viorica Dăncilă trebuie să fi sesizat asta: principalele surse de tensiune din societate sunt, de aproape doi ani, eforturile coaliţiei PSD-ALDE de a mutila Legile Justiţiei şi legislaţia penală în folosul unui grup restrâns de privilegiaţi. 
Coincidenţa face ca tocmai în momentul în care Viorica Dăncilă îşi rostea discursul în Parlament, organizaţia non-guvernamentală Geeks for Democracy să fi dat publicităţii un sondaj de opinie al cărui merit este că e prima cercetare sociologică ce se ocupă exclusiv de chestiunile care turmentează societatea în ultimii doi ani: amnistie, graţiere, ofensiva anti-Justiţie. Cifrele ar trebui să dea frisoane oricărui politician care ţine cât de cât la propriul său viitor. 
Conform sondajului, 74% din români nu sunt de acord cu amnistia şi graţierea şi doar 21% sunt de acord. Realizatorii sondajului au separat repondenţii şi în funcţie de opţiunile lor politice, după partidul pe care l-au votat la ultimele alegeri parlamentare. Iar aici cifrele sunt de-a dreptul surprinzătoare: 64% dintre votanţii PSD, ALDE şi UDMR nu sunt de acord cu amnistia şi graţierea şi doar 31% ar fi de acord. În ceea ce priveşte amnistia şi graţierea care să vizeze strict faptele de corupţie, cifrele sunt încă şi mai impresionante: 91% din totalul populaţiei este împotrivă, iar dintre alegătorii PSD-ALDE-UDMR se pronunţă împotrivă 87%. 
Sondajul demonstrează că politicile actuale din zona Justiţiei nu sunt nici pe departe rezultatul unei presiuni venite din partea societăţii, ci agenda unui grup restrâns de indivizi.
Grupul restrâns numără 68 de indivizi şi poartă şi un nume: Comitetul Executiv Naţional al PSD, renumitul CEx. E garda pretoriană a lui Liviu Dragnea.
Articolul este semnat de Liviu Avram, redactor-șef adjunct. Integral în Adevărul.

Bugetul pe 2019 și legea pensiilor, amânate din cauza jocurilor politice (România Liberă)

Votul pe legea pensiilor a fost amânat în Camera Deputaților, după ce PSD a pierdut majoritatea și nu a obținut sprijinul UDMR. Și dezbaterile privind bugetul de stat pe 2019 au fost amânate, tot din cauza problemelor majorității. 
Problema bugetului de stat pe anul 2019 va fi tranșată, cel mai probabil, după 19 decembrie, în funcție de decizia CSAT și de rezultatul negocierilor cu UDMR.
Sesiunea parlamentară se va încheia pe 21 decembrie și mai rămâne puțin timp pentru ca bugetul să fie votat anul acesta, pentru a intra în vigoare înainte de 1 ianuarie 2019. În interiorul PSD se vehicula ideea convocării unei sesiuni parlamentare extrordinare între Crăciun și Revelion. Dacă nu va fi posibil, bugetul va fi discutat la începutul lui ianuarie 2019. Teodorovici a precizat că, chiar dacă bugetul va fi adoptat după 1 ianuarie 2019, nu vor exista blocaje în ceea ce priveşte plăţile, iar Guvernul este pregătit pentru o astfel de situaţie, în contextul în care legea prevede că, în astfel de situaţii, poate fi utilizat modelul bugetului pentru anul anterior.

Ceaiurile Fares, produse la Orăştie, ajung în Norvegia, Cipru, Ungaria şi Marea Britanie (Ziarul Financiar)

Cu afaceri de 65 de milioane de lei şi o cotă de 28%, Fares este liderul pieţei locale de ceaiuri, un domeniu estimat la circa 90 de milioane de lei în 2017, cu potenţial de a avansa până la 95 de milioane de lei anul acesta.
Brandul Fares şi-a început istoria în 1929 la Orăştie. Bazele mărcii se leagă însă de înfiinţarea primei farmacii din acest oraş hunedorean, sub numele „La Leul de Aur“, consemnată în anul 1697. 
Fares a ajuns în 2017 la un număr mediu de 365 de angajaţi, care produc anual peste 20 de milioane de cutii de ceai, potrivit unor date transmise anterior de companie.

Semifinale fără Neagu! (Gazeta Sporturilor)

Vineri, de la 18.30 (în direct pe TVR 1) înfruntăm Rusia, campioana olimpică, fără a ne putea baza pe cea mai bună jucătoare, accidentată grav aseară. 
Cristina Neagu a căzut secerată în minutul 51 al partidei cu Ungaria (29 – 31). Românca este suspectată de ruptură de ligamente la genunchiul drept.
În cealaltă semifinală de la Campionatul European, se vor duela Franţa şi Olanda,  tot vineri, de la ora 22.00. Partidele sunt programate la Paris.
Duminică se joacă finala mică și finala mare.

 
Revista presei românești - 13 decembrie 2018