Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moțiune de Moș Ajun. Opoziția promite 15 ministere la 4 partide (Evenimentul Zilei)

parlament.jpg

Parlamentarii Opoziției depun astăzi în Parlament moțiunea „Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, rușinea României!”.
Parlamentarii Opoziției depun astăzi în Parlament moțiunea „Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, rușinea României!”.
Image source: 
pixabay.com

Maternitatea Giuleşti rămâne închisă. 45 de bebeluşi, infectaţi cu stafilococ auriu meticilinorezistent (Adevărul) - Românii au o avere de 415 mld. euro, care este maximul ultimului deceniu (Ziarul Financiar) - Planeta durerii. Şi o speranţă (Gazeta Sporturilor)

Moțiune de Moș Ajun. Opoziția promite 15 ministere la 4 partide (Evenimentul Zilei)

 
După ce s-au certat, după ce fiecare partid a venit cu versiunea proprie, după ce au fost împinși de la spate încă din vacanța de vară, parlamentarii Opoziției depun astăzi în Parlament moțiunea „Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, rușinea României!”. Deși public se declară de pe acum victorioși, în cercuri restrânse ei manifestă un optimism moderat, nu sunt foarte convinși că vor răsturna Guvernul Dăncilă. Deocamdată, și Puterea și Opoziția sunt la cheremul UDMR, cu care ambele tabere negociază la sânge.
Textul moțiunii prezintă și ce va face Opoziția dacă va ajunge la guvernare. În primul rând, își propune „un guvern suplu, european, cu maximum 15 ministere şi maximum 45 de secretari de stat”. De asemenea, preconizează investiții în cercetare, educație și infrastructură, majorarea punctului de pensie și sprijinirea sectorului privat.

 

Maternitatea Giuleşti rămâne închisă. 45 de bebeluşi, infectaţi cu stafilococ auriu meticilinorezistent (Adevărul)

 
Chiar dacă joi se vehicula reluarea internărilor la Maternitatea Giuleşti din Capitală, acest lucru nu s-a întâmplat. Ba mai mult, după ce au depistat stafilococ auriu într-o parte din probele luate luni şi marţi, inspectorii au mers joi într-un nou control. Însă, dat fiind faptul că rezultatele noilor probe apar în 72 de ore, maternitatea ar putea primi pacienţi cel mai devreme săptămâna viitoare. Între timp, numărul bebeluşilor infectaţi a crescut la 45.
Dacă luni şi marţi inspectorii au monitorizat procesul de recoltare a 106 probe, luate din săli de naştere, din saloane de lehuze şi din departamentul de fertilizare in vitro, joi s-au luat 75 de probe suplimentare din locurile de mare risc din spital: blocul operator, secţia de anestezie-terapie intensivă cezariene şi filtrul spălător medici.   
Specialiştii în microbiologie afirmă că, alături de E-Coli şi Klebsiella, stafilococul auriu este rezistent la tratament, dat fiind faptul că au capacitate mare de a produce diverse sisteme care împiedică acţiunea antibioticului asupra lor.
Uneori, singura variantă pentru a scăpa de infecţiile intraspitaliceşti o reprezintă relocarea unităţii medicale.  Şi tocmai această variantă a fost luată în calcul în cazul Maternităţii Giuleşti. Consiliul General al Primăriei Capitalei a decis pe 12 decembrie să mute unitatea medicală. 

 

Cât de bogaţi suntem. Românii au o avere de 415 mld. euro, care este maximul ultimului deceniu. Avuţia netă a unui român depăşeşte 21.000 de euro, iar datoria pe persoană se îndreaptă spre 1.610 euro (Ziarul Financiar)

 
Fiecare român are, în medie, o avu­ţie netă de peste 21.000 de euro, în timp ce dato­ria pe persoană ajun­ge în România la aproa­pe 1.610 euro, potrivit datelor BNR din cea mai recentă ediţie a rapor­tului asupra sta­bilităţii financiare.
Avuţia netă a populaţiei s-a majorat cu 4,6% în S1/2018 faţă de nivelul de la finele anului 2017.
În acest an, avuţia netă a populaţiei a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu şi se apropie de vârful din anul de boom economic 2008, când ave­rea urcase la 2.047 mld. lei.
 

Planeta durerii. Şi o speranţă (Gazeta Sporturilor)

 
Lacrimi, suferinţă, tristeţe. Dar o calificare meritată, fiindcă răsplăteşte munca unui întreg turneu, scrie Cristian Geambașu în editorialul ziarului sportiv pe marginea prezenței României în semifinala Campionatului European de handbal fără Cristina Neagu, accidentată grav în meciul cu Ungaria. 
Convocarea Biancăi Bazaliu în regim de urgenţă, ca înlocuitoare a Cristinei Neagu, deschide un capitol interesant. Incomod şi mai puţin plăcut, căci vorbeşte despre felul în care nu ştim să ne creştem jucătoarele. Bianca Bazaliu a fost una dintre vedetele echipei de junioare a României care câştiga Campionatul Mondial U18 în 2014. Legitimată în prezent la CSM Bucureşti, Bazaliu evoluează sporadic, fiindcă gruparea finanţată de Primăria Generală nu are timpul şi scopul să şlefuiască o viitoare Cristina Neagu.
Frumos ar fi ca Bianca Bazaliu să strălucească pe locul lăsat liber de Cristina. Ca ea, alături de Crina Pintea şi Eliza Buceschi, să pulverizeze toate îndoielile şi opinia generală că România va fi victimă sigură în faţa Rusiei.
 
Revista presei românești - 14 decembrie 2018