Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Robin Hood de Fortaleza. Periculosul discurs programatic al lui Dragnea, care joacă piesa suveranității a la Viktor Orban (G4Media.ro)

cristian-pantazi-640x400.jpg

Jurnalistul Cristian Pantazi
Sursa imaginii: 
g4media.ro

Cum îl va afecta pe Dacian Cioloş schimbarea de partid. Ce spun specialiştii (Adevărul) - Timișoara 1989: Ordinul lui Ceaușescu de a se trage a dus la 59 de morți și sute de răniți în câteva ore (Evenimentul Zilei)

Robin Hood de Fortaleza. Periculosul discurs programatic al lui Dragnea, care joacă piesa suveranității a la Viktor Orban (G4Media.ro)

 
"România first! Justiție socială cu orice preț. Așa a vrut să sune discursul – fluviu al lui Liviu Dragnea de duminică seară, construit special ca discurs programatic care să ducă România pe drumul suveranist al lui Trump, Orban ori Le Pen. A ieșit însă un stand up comedy îndoielnic, cu încercări patetice de captare a bunăvoinței sălii, cu amenințări prost disimulate la premier și miniștri. Mai ales, cu o reacție slabă și anemică a activului PSD, și el conștient de caricatura care-i conduce", notează jurnalistul Cristian Pantazi.
"Discursul nu trebuie însă subestimat. Dimpotrivă. Așa caricatural cum a sunat, dacă liniile trasate de Dragnea vor începe să fie puse în practică de un guvern obedient, momentul zero va reprezenta o rupere totală de valorile europene și o întoarcere la naționalismul rudimentar, autosuficient dinainte de 1989...
Marea schimbare de paradigmă societală vine din partea unui falsificator dovedit de voturi, a unui condamnat penal pentru fraudă electorală, a unui personaj aflat în vârful unui sistem piramidal de corupție și furt calificat. Unii dintre finanțatorii discursului pro-corupție sunt chiar colegii de partid, alții sunt mari oameni de afaceri cu conexiuni în zona coruptă a serviciilor secrete.
Or, acest discurs nu poate fi credibil. Dați la o parte atacurile populiste la multinaționale, la capitalul străin, și veți găsi un scheunat prelung al unui personaj căruia îi e frică de închisoare. Amnistia și grațierea pe care le cere când amenințând-o, când rugând-o pe Viorica Dăncilă, sunt singurele lui ținte reale.
Dar nimeni nu mai cumpără discursul lui obosit despre statul paralel care a făcut mii de victime nevinovate. Năstase, Fenechiu, Voiculescu, Udrea, Bica, Șova, Voicu, Mazăre și ultimul pe listă, cu voia dvs, Dragnea – nimeni nu îi compătimește, nimeni nu îi vede ca pe mielușei inocenți. Vorbim de corupți până în măduva oaselor, hoți care au fraudat bugete uriașe sau alegeri, oameni care au furat șansele românilor la o viață decentă"... Integral pe g4media.ro.
 

Cum îl va afecta pe Dacian Cioloş schimbarea de partid. Ce spun specialiştii (Adevărul)

 
Piedicile din instanţă l-au făcut pe Dacian Cioloş să renunţe la vechiul partid şi să anunţe o mutare-surpriză: înfiinţarea unei noi formaţiuni politice, deja aprobată de Tribunal, cu care promite să „schimbe România în bine”. Specialiştii au comentat, pentru „Adevărul”, cum îl va afecta această schimbare şi de ce va avea nevoie pentru a fi considerată o mişcare de succes. Sociologii, cât şi analiştii politici sunt de părere că numele partidului e mai puţin important, atât timp cât liderul rămâne neschimbat.
Sociologul Barbu Mateescu a explicat pentru „Adevărul” că „persoana lui Dacian Cioloş este cea care contează foarte mult în contextul actualei guvernări”, „societatea fiind foarte critică”, iar modul în care este administrată ţara fiindu-i în avantaj. 
Analistul politic Valeriu Turcan crede că „PLUS rămâne eminamente un proiect de lider”, testul de la alegerile europarlamentare fiind unul de „mobilizare a structurilor locale pe care PLUS nu le are”. Turcan a mai explicat că este esenţial ca partidul să candideze sub propria siglă, pericolul unei alianţe fiind acela de a lăsa partidul la stadiul de proiect. Întrebat dacă ar putea reprezenta un pericol pentru PSD, acesta a precizat că avantajul va veni mai mult în relaţia cu UE. 
 

Timișoara 1989: Ordinul lui Ceaușescu de a se trage a dus la 59 de morți și sute de răniți în câteva ore (Evenimentul Zilei)

 
Pe 17 decembrie este zi de doliu la Timișoara, după ce, în urmă cu 29 de ani, s-a tras în românii care își cereau porția de libertate.
Zeci de oameni și-au pierdut viața pe străzile orașului, strigând „Libertate” și „Jos Ceaușescu”, iar alții s-au ales cu răni de gloanțe. Miliția și Armata se aflau pentru a doua zi consecutiv în stradă și încercau să îi trimită pe manifestanți la casele lor. Apoi, s-a dat ordin să se tragă.
Primele informații despre revolta de la Timișoara avea să le dea Europa Liberă pe 18 decembrie, în prima ediție a emisiunii „Actualitatea românească”

 

La Paris, nimic din toate astea nu contează (Gazeta Sporturilor)

 
România a pierdut șansa unei finale europene cu Franța, la Paris, în fața unei Rusii mai bune, și ar fi pierdut, poate, chiar și cu Neagu în echipă, scrie jurnalistul Andrei Crăciun. Handbalistele au făcut totuși istorie. România între primele patru națiuni ale continentului. În ce sport mai suntem aici? 
Handbalistele noastre au fost mai bune decât Germania, Norvegia, Spania. Ar fi enorm dacă am mai putea depăși asemenea forțe în orice alt domeniu de activitate. 
 
Revista presei românești - 17 decembrie 2018