Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protocoalele dintre Parchet şi servicii secrete: o tradiţie de 15 ani, sub cinci procurori generali (Adevărul)

avram.jpg

Jurnalistul Liviu Avram, redactor șef adjunct Adevărul
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Căpșunarii au trimis acasă în zece ani 27 mld. euro (Ziarul Financiar) - România are un nou punct de frontieră cu Bulgaria: Dobromir – Krushari (România Liberă) - Mândru să fiu nebun. Interviu exclusiv cu Alexandru Tudor (Gazeta Sporturilor)

Protocoalele dintre Parchet şi servicii secrete: o tradiţie de 15 ani, sub cinci procurori generali (Adevărul)

Zilele acestea mai aşteptăm o decizie importantă: cea privind presupusul conflict juridic de natură constituţională născut între Parlament şi Parchet prin existenţa protocoalelor încheiate de Parchet cu SRI. Sesizarea Curţii a fost făcută, în numele lui Liviu Dragnea, de Florin Iordache. 
Pe site-ul Ministerului Public sunt identificabile în acest moment 13 protocoale semnate între Parchetul Înaltei Curţi (PICCJ) şi servicii de informaţii sau alte autorităţi de aplicare a legii. Primul datează din ianuarie 2003 şi ultimul din decembrie 2016. Ele apar în articol listate în ordine cronologică, însoţite de numele celor care le-au semnat şi de „regimul” politic care i-a numit.
Cu excepţia celor două protocoale încheiate în 2003, toate celelalte au şi conţinutul accesibil. Câteva observaţii se impun: 

  • Parchetul a semnat protocoale nu doar cu SRI, ci şi cu alte servicii de informaţii ale României: fostul Doi şi-un Sfert (al Internelor) şi serviciul de informaţii al Apărării.
  • Toţi cei cinci procurori generali pe care i-a avut România în ultimii 15 ani au semnat asemenea protocoale: Tănase Joiţa, Ilie Botoş, Laura Codruţa Kovesi, Tiberiu Niţu şi Augustin Lazăr.  
  • Toate aceste protocoale conţin, sub o formă sau alta, prevederile care atrag acum cele mai multe critici: formarea de echipe mixte (procurori şi ofiţeri de informaţii) la cazurile complexe şi feed-back de la procurori către servicii privind modul de valorificare a informaţiilor primite. 
  • CCR va judeca miercuri doar două dintre protocoale (cel din martie 2009 şi unul dintre cele semnate în decembrie 2016). Nu e clar dacă decizia CCR se va limita doar la acestea sau le va viza pe toate. 
  • Încheierea de protocoale între Parchet şi servicii pare să fi fost o practică răspândită şi curentă, indiferent de partidele care s-au perindat la guvernare, fără ca nimeni s-o fi denunţat până recent. Ar fi cel puţin straniu să ne fi aflat vreme de un deceniu şi jumătate în plin conflict juridic de natură constituţională şi nimeni să nu fi sesizat asta atâta amar de timp, scrie Liviu Avram.

Integral în Adevărul.

România are un nou punct de frontieră cu Bulgaria: Dobromir – Krushari (România Liberă)

Punctul vamal este deschis timp de zece ore pe zi, între 8.00 și 22.00. Granița dintre cele două țări a fost trecută, în acest an, de peste 7,4 milioane de călători.

Căpșunarii au trimis acasă în zece ani 27 mld. euro (Ziarul Financiar)

Românii care lucrează în alte state au trimis acasă între 2008 și 2017aproape 27 de miliarde de euro, cu 2 mld. euro mai puţin decât polonezii aflați în topul unui astfel de clasament.
Peste 3,6 milioane de români lucrează în străinătate, iar peste 2,2 milioane dintre aceștia au emigrat în perioada 2008 - 2017.
Cei mai mulți români care au emigrat în ultimul deceniu locuiesc și lucrează în prezent în Italia și în Spania, iar cele aproape 27 miliarde de euro trimise acasă în ultimul deceniu de către românii din diaspora reprezintă 11 % din totalul remiterilor din această perioadă la nivelul tuturor statelor din Uniunea Europeană.

Mândru să fiu nebun (Gazeta Sporturilor)

Interviu exclusiv cu Alexandru Tudor, omul care e mulțumit că se desparte de arbitraj cu imaginea de personaj incoruptibil, dar cam ciudat.
Tudor nu va mai fi arbitru în fotbalul profesionist, a trebuit să se oprească fiindcă atins vârsta limită, 47 de ani. Cariera lungă și bogată s-a terminat, a rămas imaginea pe care a creat-o Sandu, una surprinzător de puternică pentru un arbitru. Un arbitru care se caza la mănăstire, în condiții rudimentare, un om din fotbal care nu citește știri pe site-uri și nu se uită la televizor. Evită presa și toată agitația de zi cu zi cu convingerea că la fericire se poate ajunge doar dacă te sustragi din agitația cotidiană: „Arbitrajul m-a ajutat să-l găsesc pe Dumnezeu”.