Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Taxa pe lăcomie. Câți bani ar putea aduce la buget și ce va însemna asta pentru clienți. Bonus: cum e cu taxa asta în alte țări (Hotnews.ro)

ziare.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com (ilustrație)

Ion Iliescu a pus oglinda în fața PSD. Apoi s-a speriat (Adevărul) - Pentru cine face licitații Primăria București? (România Liberă)

Taxa pe lăcomie. Câți bani ar putea aduce la buget și ce va însemna asta pentru clienți. Bonus: cum e cu taxa asta în alte țări (Hotnews.ro)

Marți seara, după o zi agitată în care apăruse zvonul existenței acestei ordonanțe care arunca în aer mecanismele fiscale , dar pe care niciun oficial nu o confirma, ministrul Teodorovici a ieșit să ridice cortina. E vorba despre  principalele 11 modificări din Ordonanța de Urgență anunțată de Eugen Teodorovici: de la "taxa pe lăcomie", plafonarea prețului la gaze și Pilonul II de pensii, la jocuri de noroc și orele suplimentare ale bugetarilor.
Dan Popa se referă acum strict la taxa pe lăcomie, după cum a definit-o ministrul. Dezavantajul principal al acestei taxe este că, în final, băncile vor transfera costurile către clienți. Și mai e important un lucru: atunci când România se va duce să ia bani de pe piețele internaționale, va da nas în nas cu exact acele bănci pe care le taxează azi pentru lăcomie. Și va fi al naibii de greu de explicat- dacă suntem oameni normali la cap- că merităm bani ieftini, punându-le taxe celor care în fond, ne achită deficitele...
Taxa bancară ”ar lua” din profitul BCR 648 de milioane de lei, înjumătățindu-le profitul. Banca Transilvania ar avea de plătit 576 de milioane de lei. Pentu BRD taxa bancară ar reprezenta puțin peste 400 milioane de lei, de unde rezultă că băncii i-ar mai rămâne un profit de 700 de milioane de lei.
Nu e clar ce se va întâmpla cu băncile care au pierderi, ce se va întâmpa cu băncile de stat (cea mai mare fiind CEC Bank) și nici dacă taxa pe lăcomie se va aplica sau nu chiar Băncii Naționale. 
Câteva informații și despre taxele bancare în Europa:
- La sfârșitul anului 2008, Suedia a introdus o taxa bancară, de 0.036% din activele bancare, după ce au discutat cu un an înainte ideea inclusiv în cadrul unei sesiuni speciale a Grupului G20. Banii sunt colectați într-un fond destinat salvării băncilor în dificultate. Sumă colectată anual-circa 250 miliaone de euro.
- Ungaria. Taxa bancară din Ungaria este considerată unică în Europa din două motive: primul pentru că este de departe cea mai mare (raportată la PIB) și al doilea, faptul că ungurii sunt singurii care au introdus această taxă fără să fi fost nevoiți să salveze bănci din bani publici (exact ca și noi). Cei doi factori descriși mai sus și rezistența slabă a băncii lor naționale sunt probabil cea mai bună ilustrare a puterii discreționare a guvernului.
Mai au taxe bancare Marea Britanie, Austria, Polonia, Franța si Germania.

Ion Iliescu a pus oglinda în fața PSD. Apoi s-a speriat (Adevărul)

Ion Iliescu a intrat în corul politicienilor care critică PSD. Fostul preşedinte a precizat pentru ziarul francez „Le Figaro“ că PSD traversează cea mai gravă criză politică din istoria sa, iar situaţia juridică a lui Liviu Dragnea a dus la fracturi în rândul social-democraţilor. După publicarea articolului, Iliescu a negat cele spuse şi a acuzat un fake news, însă înregistrarea audio îl contrazice.
Realizatorul interviului din "Le Figaro", jurnalistul Paul Cozighian, a fost invitat în seara zilei de marţi, 18 decembrie, la emisiunea "Jocuri de putere", de la Realitatea TV. Cozighian a pus la dispoziţia realizatorilor de la Realitatea TV înregistrarea audio integrală a discuţiei pe care a purtat-o cu Ion Iliescu.
Fostul preşedinte a declarat că „nu avem o personalitate în PSD care să aibă susţinerea maselor. În mod realist, partidul (PSD - n.r.) va trebui să îl susţină pe domnul Tăriceanu (la prezidenţiale - n.r.)".
Ion Iliescu a mai afirmat că "nu există stat paralel. Întotdeauna când forţa centrală dă dovadă de slăbiciune, există personaje care pot să umple acest vid de putere prin astfel de teorii".

Pentru cine face licitații Primăria București? (România Liberă)

Primăria Capitalei a lansat, pe 11 decembrie, licitația pentru cumpărarea a 100 de tramvaie, pentru 845 de milioane lei (190 de milioane euro). Este o veste bună că parcul auto se înnoiește, actualele tramvaie fiind, de mult, uzate tehnic și moral. Este o veste mai puțin bună că unicul producător autohton de tramvaie,  Astra Vagoane Călători Arad, care lucrează după patente Siemens, nu poate participa la licitație, pentru că nu îndeplinește condițiile din caietul de sarcini.
Tramvaiele trebuie să aibă 36 de metri, podeaua coborâtă integral și cinci uși duble. Contractul include, de asemenea, piesele de schimb, consumabilele, serviciile de punere în funcțiune, servicii de întreținere, service și remedierea defecțiunilor pe perioada garanției. Totodată, câștigătorul va asigura și școlarizarea personalului care va opera tramvaiele.
Astra Vagoane Arad a câștigat recent licitațiile pentru un contract la Galați (pentru 18 tramvaie), Timișoara și Cluj-Napoca.

 
Revista presei românești - 19 decembrie 2018