Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un mandat decent sau unul excelent şi curajos? Băsescu sugerează să zgâlţâim Uniunea Europeană (Gândul)

viorica-dancila-george-ciamba.jpg

România poate alege între un mandat decent la preşedinţia rotativă a Consiliului UE sau unul excelent şi curajos, sugerează fostul preşedinte Traian Băsescu.
Sursa imaginii: 
gandul.info

România, oaia neagră a UE în materie de exporturi. Ce zic datele şi ce a înţeles premierul Dăncilă (Ziarul Financiar) - Habarnismul: principalul criteriu de promovare în Guvern (Adevărul) - 170.000 de euro risipiți zilnic în București din cauza pierderilor uriașe la RADET (G4media.ro)

Un mandat DECENT sau unul EXCELENT şi CURAJOS? Băsescu sugerează SĂ ZGÂLŢÂIM Uniunea Europeană (Gândul)

România poate alege între un mandat decent la preşedinţia rotativă a Consiliului UE sau unul excelent şi curajos, care să zgâlţâie o Uniune Europeană debusolată prin trei mari proiecte, dintre care amânarea (şi ulterior anularea) Brexit-ului pare cel mai îndrăzneţ, sugerează fostul preşedinte Traian Băsescu. Astăzi, liderii europeni încep o vizită de două zile la Bucureşti şi vor inaugura oficial, printr-o ceremonie la Ateneul Român, de la ora 20:00, preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE. Pe invitaţiile oficiale, s-a strecurat o primă eroare, descoperită de senatorul PNL Alina Gorghiu.

România, oaia neagră a UE în materie de exporturi. Ce zic datele şi ce a înţeles premierul Dăncilă (Ziarul Financiar)

Premierul Viorica Dăncilă a susţinut miercuri la prezentarea unui bilanţ pentru 2018 că România are rezultate notabile în materie de exporturi pentru că la zece luni din anul trecut a avut o creştere de 9,2% a exporturilor, în vreme ce media de creştere a ţărilor din UE a fost de 5,3%.
Însă, la nivelul exporturilor, pentru ţările în curs de dezvoltare dinamica nu are mare importanţă, ci ponderea în PIB a exporturilor. Cu 41,6% pondere în PIB a exporturilor, Româna se află, în UE, foarte jos la acest capitol.
O piaţă care are o cerere de consum redusă (ca România) nu are o altă şansă de dezvoltare decât să producă pentru pieţele externe. Franţa sau Italia au ponderi ale exporturilor în PIB sub România, dar ele au o cerere internă de consum enormă.
România a avut anul trecut exporturi de bunuri şi servicii de 78 de miliarde de euro la un PIB de 187,5 mld. euro. 

Habarnismul: principalul criteriu de promovare în Guvern (Adevărul)

Ministrul Apărării a fentat Armata, ministrul Sportului n-a luat examenul pentru postul de profesor de sport, în timp ce ministrul Muncii a început cu munca de jos: a fost şofer.
Proaspăta şefă a ANAF, craioveanca Mihaela Triculescu, a picat de cinci ori în trei ani examenul oral pentru ocuparea unor funcţii de inspector la Antifraudă, direcţie din cadrul ANAF. S-a întâmplat în perioada 2014-2016. Ce a recomandat-o pe Triculescu acum pentru şefia ANAF? Prietenia cu Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, dar mai ales sfetnicul de încredere al liderului PSD Liviu Dragnea. Mihaela Triculescu a plecat la vârful ANAF direct din funcţia de contabil al unei societăţi  aflate în subordinea primăriei Cârcea, o comună situată în apropiere de Craiova. 

170.000 de euro risipiți zilnic în București din cauza pierderilor uriașe la RADET (G4media.ro)

RADET Bucureşti pierde peste 2.000 de tone de apă fierbinte pe oră, potrivit unor informații publicate de consilierul liberal Ciprian Ciucu și confirmate de surse din companie. Specialiştii în energie estimează pierderile financiare la circa 170.000 de euro pe zi. Pierderile sunt suportate în egală măsură de cetățeni și de primăria generală care subvenţioneză compania.

 
Revista presei românești - 10 ianuarie 2019