Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Societatea civilă din județele Moldovei se unește pentru a stopa trendul economico-social „care ne duce la dezastru absolut“ (g4media.ro)

moldova.png

„Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” va fi lansată azi, la Iași.
Image source: 
g4media.ro

Care realitatea sistemului naţional energetic: O treime din capacitate nu funcţionează din motive administrative, tehnice şi de mediu (Ziarul Financiar) - Fiscul a declanșat operaţiunea „Nunţi şi botezuri”, vânându-l pe Smiley (Adevărul) - Interviu uluitor cu Ladislau Bölöni: Nu am avut niciodată un fotbalist de top mondial! (Gazeta Sporturilor)

Societatea civilă din județele Moldovei se unește pentru a stopa trendul economico-social „care ne duce la dezastru absolut“ (g4media.ro)

Personalități din cele opt județe ale Moldovei lansează o structură civică regională, care își propune să identifice clar motivele pentru care această regiune a țării este ținută în subdezvoltare și să propună spre dezbatere publică soluții concrete de relansare economică și socială.
După ce primarii municipiilor Arad, Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara au înființat „Alianţa Vestului” (AVE), care are ca scop dezvoltarea unor proiecte majore comune, iar edilii municipiilor Iași, Suceava, Roman, Botoşani, Piatra Neamț, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei au înființat inițiativa „Moldova se dezvoltă”, tot pentru dezvoltarea în comun a unor proiecte regionale, societatea civilă din județele Moldovei se unește, propunându-și „stoparea urgentă a acestui trend economico-social ce ne duce la dezastru absolut“.
„Moldova are nevoie de o voce. Puternică și coerentă, care să apere și să promoveze interesele majore ale regiunii“, afirmă fondatorii asociației „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, care va fi lansată azi, la Iași.
Fondatorii asociației sunt din toate cele 8 județe ale Moldovei, profesioniști în domeniile lor – economiști, juriști, antreprenori, geografi, istorici, sociologi, precizează asociația, adăugând că „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” va fi platforma civică regională ce va aduce în spațiul public din nou competența și buna-credință, în ideea relansării economice și sociale a întregii regiuni.
Problemele majore ale Moldovei – lipsa autostrăzilor, inechitatea bugetară (în perioada 2012-2015, regiunea Nord-Est a dat bugetului central cu 10 miliarde de lei mai mult decât a primit înapoi prin alocări, Moldova fiind astfel un donor bugetar), emigrarea masivă și continuă (25% dintre moldoveni au părăsit regiunea, unul din 3 români din străinătate e moldovean), izolarea ce duce la degradarea accelerată a unor regiuni (Galați, Botoșani) – vor fi impuse pe agenda națională pentru rezolvare cu prioritate, spun inițiatorii.

Fiscul a declanșat operaţiunea „Nunţi şi botezuri”, vânându-l pe Smiley (Adevărul)

Inspectorii fiscali au început deja verificările pentru stabilirea numărului liber-profesioniştilor care prestează servicii de entertainement la nunţi şi botezuri, primul nume vehiculat fiind al celebrului Smiley.
Numărul artiştilor şi fotografilor care nu şi-au declarat veniturile în perioada 2013 – 2017 nu a fost însă stabilit cu ajutorul mirilor - aceştia neputând fi obligaţi sub nicio formă să dea adresa, numărul de telefon şi numele firmei sau persoanei care şi-a oferit serviciile la nunta lor -, ci cu ajutorul primăriilor şi al restaurantelor sau localurilor unde s-au ţinut evenimentele.
În anul 2015, ANAF a schimbat de mai mult legislaţia privind contribuţiile datorate şi plătite punând pe drumuri mii de contribuabili care fie s-au trezit că au restanţe uriaşe la buget, fie că nu mai figurează ca fiind asiguraţi la sănătate. Majoritatea problemelor au fost generate de interpretările diferite ale legislaţiei, din cauza exprimării neclare.   Potrivit unui comunicat al lui Simley, cu o astfel de situaţie s-a confruntat şi el în 2015.
Cum se calculează prejudiciile şi numărul evazioniştilor aflați din articolul apărut pe prima pagină a ziarului Adevărul.

Care realitatea sistemului naţional energetic: O treime din capacitate nu funcţionează din motive administrative, tehnice şi de mediu (Ziarul Financiar)

Din 24.000 MW de capacitate instalată, nivel care repre­zin­tă puterea „pe hârtie“ a tuturor unităţilor de producţie a energiei electrice din România, 8.000 MW sunt indis­po­nibili, arată datele oficiale primite de la Ministerul Energiei. Situaţia „din teren“ arată însă mai delicat după ce timp de o săptămână România nu a putut face faţă cererii interne de energie decât prin importuri.
Cum 4.500 MW sunt montaţi în eoliene şi solare, care funcţionează după cum bate vântul sau arde soarele, lipsite complet de orice capacitate de stocare, este de înţeles de ce în ultima săptămână România s-a bazat pe importuri pentru acoperirea consumului intern.

Interviu uluitor cu Ladislau Bölöni: Nu am avut niciodată un fotbalist de top mondial! (Gazeta Sporturilor)

Tehnicianul învârstă de 65 de ani face o radiografie dură fotbalului românesc: „Terminați cu <<Rege>>, cu <<Briliant>>, nu e nimeni nici măcar în top 50 european!”.
Ladislau Bölöni a dezvăluit ce-l mai mână, la aproape 66 de ani, în lupta din meseria de antrenor. O analiză contondentă și fără dulcegării a lui Bölöni la adresa fotbalului românesc, una care demolează mituri și spune adevăruri dureroase, în Gazeta de astăzi.

Revista presei românești - 14 ianuarie 2019
451