Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nu este vorba numai despre recursul compensatoriu. Tudorel Toader nu are argumente (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Image source: 
site-ul ziarului Adevărul

Oamenii lui Kovesi cad unul după altul (România liberă) - Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor: Se cere industriei bancare o taxă triplă faţă de profitabilitatea pe următorii zece ani (Ziarul Financiar) - Dezastru pentru Armata Română. Paradoxul din jurul alocării PIB pentru Apărare. Scenariu clasic românesc (Evenimentul Zilei) 

Nu este vorba numai despre recursul compensatoriu. Tudorel Toader nu are argumente (Adevărul)

 
„Violențele care șochează societatea românească în ultimele luni, având autori persoane eliberate din penitenciare în urma intrării în vigoare a legii recursului compensatoriu, reprezintă doar o parte dintre efectele pe care bulversarea întregii legislații penale le va avea și încă mult timp de-aici înainte...
Acuzat că este responsabil pentru ceea ce se întâmplă acum în România ministrul Tudorel Toader spune că nu are nicio legătură, că legea a fost inițiată pe vremea tehnocraților. A fost inițiată, dar nu și promovată. Majoritatea PSD – ALDE trece legea prin parlament acolo unde se întâmplă modificări esențiale față de forma inițială...
În loc să elaboreze un program de urgență de reabilitare a penitenciarelor, cei din majoritatea PSD - ALDE ajutați și de prietenii de la UDMR au decis că este mult mai în interesul lor să golească rapid închisorile. Așa, nici nu trebuiau să facă nimic, nici nu mai primeau condamnări la CEDO, plus că își atingeau și adevăratul scop, eliberarea camarazilor închiși pentru corupție...
Să zicem ca Tudorel Toader, că Raluca Prună e de vină. Atunci nu e deloc mai puțin grav. Pentru că dacă vezi că un ministru dinaintea ta a inițiat o lege cu efecte devastatoare și lași legea așa, ba chiar o înrăutățești în timpul mandatului tău, asta cum se cheamă?
Văzând parcursul periculos pe care se angajează România în modificarea legislației penale, Comisia Europeană care are obligația să verifice ceea ce se întâmplă în justiția românească prin celebrul MCV i-a cerut două lucruri lui Tudorel Toader, dialog și respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția. 
Nu s-a întâmplat nici una nici alta”, scrie jurnalistul Ion M. Ioniță.
Integral în Adevărul.

 

Oamenii lui Kovesi cad unul după altul (România liberă)

 
Secția pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii aprobat, ieri, cererea procurorului șef interimar al DNA, Călin Nistor, de a-l revoca pe Lucian Onea din funcția de procuror la DNA Ploiești. Lucian Onea, care în prezent este cercetat sub control judiciar, a deținut funcția de procuror șef al filialei DNA Ploiești în vremea în care Direcția Națională Anticorupție era condusă de Laura Codruța Kovesi. În acea perioadă, Kovesi declara că DNA Ploiești reprezintă unitatea de elită a DNA, iar președintele Klaus Iohannis, care a susținut-o pe Kovesi până în ultima clipă, pretindea că acuzațiile lansate împotriva DNA sunt nefondate. Alături de Lucian Onea, tot sub control judiciar este acum cercetat și fostul sau subordonat, procurorul Mircea Negulescu, zis Portocală.
 

Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor: Se cere industriei bancare o taxă triplă faţă de profitabilitatea pe următorii zece ani (Ziarul Financiar)

 
Impactul taxei pe activele bancare: dobânzi mai mici la depozite, credite mai scumpe pentru populaţie şi pentru companii, statul se împrumută mai scump, unele bănci se pot retrage din piaţă, iar şomajul ar putea creşte.
Taxa pe activele bancare aplicată de Guvern prin OUG 114 poate răvăşi întreaga economie dacă mai multe bănci aleg să iasă din pia­ţă, iar cele rămase îşi trans­pun taxa anua­lă de 1,2% în pre­ţurile creditelor.
Taxa pe activele bancare poate face ravagii în toată eco­no­mia în con­tex­tul în care in­dus­tria bancară este unul dintre mo­toarele econo­mi­ce ca­re sus­ţin creşterea pro­duc­ţiei şi dez­voltarea mediului de busi­ness.

 

Dezastru pentru Armata Română. Paradoxul din jurul alocării PIB pentru Apărare. Scenariu clasic românesc (Evenimentul Zilei)

 
După ce 2018 s-a dovedit a fi un alt an dezastruos pentru dotarea armatei române, MApN nereuşind să ducă la bun sfârşit nicio achiziţie majoră de tehnică militară, în ciuda alocării unui procent de 2% din PIB pentru Apărare, nici 2019 nu se arată, încă din primele zile, a fi mai bun. Deja două licitaţii, cea pentru achiziţionarea corvetelor şi cea pentru camioane, fiind ratate în doar ultimele zile. Având în vedere prelungirea procedurilor, cel mai probabil, în momentul în care va intra în dotarea militarilor, tehnica va începe să fi e deja uzată moral.