Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CCR a confirmat: SRI, implicare ilegală în dosarele penale (Evenimentul Zilei)

ccr.jpg

CCR a confirmat: SRI, implicare ilegală în dosarele penale. Consecințe juridice neclare. Politicul, chemat să repare nedreptăți, scrie azi "Evenimentul Zilei".
CCR a confirmat: SRI, implicare ilegală în dosarele penale. Consecințe juridice neclare. Politicul, chemat să repare nedreptăți, scrie azi "Evenimentul Zilei".
Sursa imaginii: 
Site-ul oficial al Curții Constituționale a României

Angajaţii din sănătate, marii câştigători ai ultimului deceniu: salarii triplate şi cu 5.000 de locuri de muncă în plus în perioada 2009-2018 (Ziarul Financiar) - România, pe locul 5 în Europa la contrabanda cu țigări. În 2018, confiscări de 8,6 milioane de euro (România Liberă) - Românul şef de promoţie la Oxford care se întoarce acasă pentru a produce o schimbare: „Sistemul îi lasă în urmă pe majoritatea“ (Adevărul)

CCR a confirmat: SRI, implicare ilegală în dosarele penale. Consecințe juridice neclare. Politicul, chemat să repare nedreptăți (Evenimentul Zilei)

 
CCR a admis sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui confl ict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016.
Însă Curtea Constituţională lasă la latitudinea instanţelor şi a parchetelor să stabilească dacă s-a încălcat legea. De asemenea, lasă să se înţeleagă faptul că este vorba doar despre cauzele afl ate în curs de soluţionare, asupra cărora nu s-a luat o decizie defi nitivă. Aşa cum reiese din declaraţiile specialiştilor în Drept, consultaţi de EVZ, în acest moment lipseşte o soluţie legală reparatorie, pentru cei care au fost deja victimele condamnărilor bazate pe protocoalele SRI.
 

Angajaţii din sănătate, marii câştigători ai ultimului deceniu: salarii triplate şi cu 5.000 de locuri de muncă în plus în perioada 2009-2018 (Ziarul Financiar)

 
Salariaţii din sănătate au beneficiat de cele mai mari creşteri de salarii din sectorul bugetar în ultimul deceniu, veniturile acestora crescând de aproape trei ori în perioada 2009- 2018. Sănătatea reprezintă singurul domeniu de la stat unde efectivul de salariaţi a crescut în ultimii zece ani, în timp ce în educaţie şi în administraţie publică efectivul de angajaţi a scăzut.
Astfel, salariul mediu net din sănătate a ajuns la valoarea de 3.536 de lei net în noiembrie 2018, acesta fiind cu 27% mai mare decât salariul mediu la nivelul întregii economii. Spre com­paraţie, în 2009 angajaţii din sănătate câştigau cu 9% sub nivelul salariului mediu pe economie de la acea vreme.
 

România, pe locul 5 în Europa la contrabanda cu țigări. În 2018, confiscări de 8,6 milioane de euro (România Liberă)

 
Potrivit Royal United Services Institute, din Marea Britanie, în 2017 rețelele de contrabandă au vândut în România peste 207.500.000 de pachete de țăgări, adică 10% din volumul traficat în toată Europa.
Bilanțul Poliție de Frontieră pentru primele 11 luni ale anului 2018 indică o scădere a capturilor de țigări de contrabandă.
În ceea ce privește metodele prin care contrabandiștii încearcă să introducă în țară pachetele cu țigări, cele mai utilizate sunt cele de transportare a coletelor prin zonele de la „frontiera verde” cu un relief care blochează accesul mașinilor Poliției de Frontieră, dar și metoda „capac”, prin care pachetele de țigări sunt ascunse printre mărfurile trecute legal granița cu TIR-uri.
Majoritatea traficanților sunt din Republica Moldova, România și Ucraina, dar polițiștii au prins și contrabandiști din Polonia Rusia Bulgaria Serbia, Turcia, Austria, Germania, Ungaria.
Cele mai multe încercări de introducere a țigărilor în România au fost înregistrate pe frontierele de Nord, Est și Sud Vest.
 

Românul şef de promoţie la Oxford care se întoarce acasă pentru a produce o schimbare: „Sistemul îi lasă în urmă pe majoritatea“ (Adevărul)

 
Andrei-Cătălin Ilie, tânărul care a terminat anul trecut facultatea de Computer Science la Oxford, ca şef de promoţie, vrea să se întoarcă acasă. Misiunea pe care şi-a propus-o: schimbarea ţării în bine prin propria implicare în spaţiul politic.
 
Revista presei românești - 17 ianuarie 2019