Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Culmea sfidării: pentru pușcăriași aveți timp, pentru buget, nu (g4media.ro)

cristian-pantazi-640x400.jpg

Jurnalistul Cristian Pantazi
Image source: 
g4media.ro

Marile bănci avertizează guvernul că prin taxa bancară aduce criza economică în România (Ziarul Financiar) - De ce e mai mortală gripa din acest an (Adevărul)

Culmea sfidării: pentru pușcăriași aveți timp, pentru buget, nu (g4media.ro)

După ce au aruncat economia în aer cu ordonanța lăcomiei, Vîlcov și Dragnea – adevărații șefi ai guvernului – au plecat într-un concediu prelungit. Și-au lăsat în urmă locotenenții să hămăie zi-lumină despre abuzuri, stat paralel și condițiile grele din pușcării. Niciun cuvânt însă de la PSD despre buget, în ciuda blocajelor din administrație, în ciuda faptului că România deține președinția UE și guvernul își clamează seriozitatea și preocuparea față de soarta Uniunii Europene.
Suntem la finalul lunii ianuarie și guvernul, văduvit de tătucii Dragnea și Vîlcov, nu a prezentat nici măcar proiectul bugetului. Nu avem nici un indiciu oficial despre construcția bugetului, despre marile direcții de investiții, despre pomenile inerente anului dublu electoral. În absența bugetului, activitatea multor instituții sau companii publice e parțial blocată – nu pot încheia contracte pe termen lung, nu știu care sunt alocările bugetare etc.
În schimb, oamenii Puterii continuă un război absurd cu economia reală, cu BNR, cu multinaționalele și cu companiile de stat din energie, scire jurnalistul Cristian Pantazi. Comentariul integral pe g4media.ro.

Fără precedent, poziţie comună a bancherilor faţă de taxa bancară. Marile bănci avertizează guvernul că prin taxa bancară aduce criza economică în România. Bancherii aşteaptă să discute cu ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici (Ziarul Financiar)

Într-o poziţie fără precedent, băncile din România, prin liderii lor, au avertizat guvernul că ordonanţa 114, care intro­du­ce taxa bancară, va aduce criza economică în România şi va determina scăderea investiţiilor şi a încrederii în viitor.
Răul produs prin această ordonanţă se mai poate repara doar pe planul stabilităţii financiare, dacă va urma un dialog care să o facă funcţională, a declarat vineri Sergiu Oprescu, preşedintele Aociaţiei Române a Băncilor şi preşedintele executiv al Alpha Bank.
Sergiu Manea, preşedintele CPBR şi pre­şe­din­tele executiv al BCR, cea mai mare bancă din Ro­­mânia, a afirmat: Avem sub revizuire toate pla­nurile de investiţii, taxa bancară duce la lipsă de încredere în economie şi scăderea cererii de credite.
Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, unde 60% din acţionari sunt investitori ro­mâni, a spus: După câţiva ani foarte buni, în care am crescut şi prin achiziţii, nu am reuşit să ne bucurăm de ceea ce am realizat. Am investit pro­fitul în capitalul băncii, în credite. Noi nu pu­tem să plecăm, să ne facem bagajele şi să plecăm în altă geografie.
Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, de­ţinută integral de stat, a afirmat că banca în­cear­că găsirea unor soluţii pentru a compensa taxa pe active, respectiv reducerea cheltuielilor şi a investiţiilor.
La finalul anului trecut, guvernul PSD a introdus o taxă pe activele băncilor, legată de evoluţia ROBOR, taxă prin care speră să strângă la buget 3-4 mld. Lei.

De ce e mai mortală gripa din acest an (Adevărul)

20 de români au murit din cauza gripei în condiţiile în care anul trecut, până pe 20 ianuarie, muriseră doar doi. Tulpinile care fac ravagii în acest sezon sunt cele de tip A. În caz de AH1N1, uneori febra se duce la 38 - 39 de grade Celsius. La AH3N2, febra poate să ajungă până la 40 de grade Celsius.   „Ambele virusuri se caracterizează printr-o simptomatologie mult exagerată comparativ cu gripa de tip B, care a fost predominantă în sezonul precedent.
Specialiştii recomandă vaccinarea, deşi suntem în plin sezon gripal. 
Chiar dacă peste 1,2 milioane de persoane sunt deja vaccinate antigripal cu ser gratuit pus la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii medicilor de familie, un număr semnificativ de români, peste 500.000, au cumpărat vaccinul antigripal din farmacii. Preţul acestuia variază între 50 şi 60 de lei, explică specialiştii, potrivit cărora vaccinarea este singura metodă sigură prin care organismul se poate apăra de infecţia cu virusul gripal. 
Medicul Gindrovel Dumitra, şeful Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) a explicat pentru Adevărul că după ce o persoană se vaccinează, durează două săptămâni până ce anticorpii se formează. Cei care s-au vaccinat în luna octombrie pot sta liniştiţi, pentru că vaccinul este eficient, în prinicipiu, între 4 şi 6 luni.    
Medicul a mai spus că, pe lângă vaccinare, persoanele sănătoase ar trebui să consume multă vitamina C, lichide, fructe şi chiar echinaceea, deşi beneficiile acesteia din urmă nu au fost dovedite ştiinţific. În schimb, sunt contraindicate antibioticele, pe motiv că nu au niciun fel de efect în omorârea virusului antigripal. 

SIMONA HALEP - SERENA WILLIAMS la Australian Open // Backhandul Simonei sau forehandul Serenei? NY Times dă verdictul: care e scorul, pe lovituri, între Simona Halep și Serena Williams! (Gazeta Sporturilor)

Simona Halep (27 de ani, 1 WTA) și Serena Williams (37 de ani, 16 WTA) se înfruntă în optimile de finală de la Australian Open. Deși bookmakerii o dau favorită certă pe americancă, Halep are o mulțime de atuuri.
La finalul lui 2018, jurnaliștii New York Times împreună cu cei mai mari experți în tenis ai planetei au analizat fiecare capitol al jocului, numind jucătoarele care excelează.
Serena a câștigat această bătălie la limită, scor 5-4.

 
Revista presei românești - 21 ianuarie 2019