Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mafia politică, povestită din interior în fața unei instanțe (Adevărul)

seplecan.jpg

Mafia politică din România, devoalată din interior: cum funcţionează sistemul de pile şi relaţii care a instalat impostura de la „director la femeia de serviciu“
Image source: 
Arhiva personală Mihai Seplecan via Adevărul

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au ajuns aproape de 11%, un maxim istoric al României din ultimii 30 de ani (republica.ro) - FMI reduce drastic prognoza de creştere economică pentru economiile emergente şi în curs de dezvoltare din Europa. Ce ar putea însemna pentru România (Ziarul Financiar) - N-a rezistat furiei Serena (Gazeta Sporturilor)

Mafia politică, povestită din interior în fața unei instanțe (Adevărul)

Fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj judecat pentru uz de fals, Mihai Seplecan a explicat în faţa instanţei cum se implică partidele în numirea pe funcţii la instituţiile publice, fie că vorbim despre directori sau femei de serviciu. Judecătorul i-a permis să vorbească două ore la cuvântul de încheiere şi apoi a decis repunerea pe rol a dosarului. Seplecan explică pentru „Adevărul” cum funcţiona ceea ce el numeşte „statul paralel”.
Seplecan a povestit cum a ajuns, în perioada 2012-2014, director comercial adjunct la Electrica Furnizare filiala Transilvania Nord, director de dezvoltare la Hidroserv, membru al Consiliului de Administraţie al Aeroportului Cluj şi al Regiei de Drumuri Judeţene şi consilier personal pentru 4 primari de comune din judeţ.  Cariera lui a început în 2005 cu postul de şofer al preşedintelui liberal al Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară. A urcat, pas cu pas, în ierarhia partidului, până a ajuns preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Totul s-a făcut la recomandare politică, afirmă Seplecan, şi susţine că are şi dovezi, pe care le-a prezentat în instanţă: o recomandare semnată şi ştampilată de preşedinţii PNL Cluj, Marius Nicoară şi PSD Cluj, Remus Lăpuşan (pe vremea USL-ului), redactată în primăvara lui 2013, în care se scria negru pe alb: „În urma discuţiilor avute în cadrul USL Cluj, vă recomandăm numirea domnului Seplecan Mihai în funcţia de DIRECTOR COMERCIAL ADJUNCT la ELECTRICA FURNIZARE”. După circa 6 luni în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Seplecan a fost demis din funcţie şi exclus din PNL. Motivul invocat: „incompetenţă”. Seplecan spune însă că ar fi refuzat să răspundă afirmativ la anumite solicitări ilegale ale partidului. De aici i s-ar trage şi procesul pentru uz de fals, susţine el. După ce a fost demis, Seplecan a stat departe de politică.  

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au ajuns la aproape de 11%, un maxim istoric al României din ultimii 30 de ani (republica.ro)

Ponderea cheltuielilor de personal în sectorul public, exprimată ca procent în PIB, a ajuns aproape de 11% pe parcursul anului 2018, ceea ce reprezintă maximul istoric al României din ultimii 30 de ani.
Nivelul minim a fost înregistrat în anul 1997 (5,4%), în timp ce maximul anterior a fost înregistrat în anul 2009 (10,4%). Astfel, cheltuielile statului pentru salariile angajaților în sectorul public au crescut cu 25% în ultimul an, cu 50% în ultimii trei ani și aproape s-au dublat în ultimii șase ani.
Mai exact, cheltuielile de personal ale statului au ajuns la 41,3 miliarde lei în primul semestru al anului 2018, comparativ cu 33,2 miliarde lei în aceeași perioadă a anului anterior, 27,8 miliarde lei în primul semestru din anul 2016 sau 19,6 miliarde lei în primul semestru din 2012. Practic, vorbim despre o dublare a cheltuielilor de personal în sectorul public în ultimii 6 ani, total nesustenabil, în condițiile în care România înregistrează deviații majore față de reperele indicatorilor similari din UE, scrie în analiza sa Iancu Guda, 

Un semnal de alarmă: FMI reduce drastic prognoza de creştere economică pentru economiile emergente şi în curs de dezvoltare din Europa. Ce ar putea însemna pentru România (Ziarul Financiar)

La ultimul raport, FMI a estimat pentru România o creştere economică de 3,4% în 2019, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară.
Revizuirile pentru 2019 şi 2020 în ceea ce priveşte creşterea PIB-ului din economiile emergente şi în curs de dezvoltare din Europa s-au făcut pe fondul unei contracţii economice previzionate în 2019 şi o recuperare mai lentă din partea Turciei în 2020, din cauza politicilor restrictive de finanţare externă..
Germania, principalul partener comercial al României, se va confrunta de asemenea cu o decelerare a economiei, pentru care FMI a făcut cea mai mare revizie în jos dintre toate ţările dezvoltate.
Pentru Ro­mânia, decelerarea economiei Germa­niei poate avea consecinţe negative, în contextul în care 21,5% dintre exporturile româneşti au ca destinaţie Germania.
De asemenea, FMI a redus prognoza şi pentru alţi parteneri comerciali importanţi pentru România, Franţa şi Italia, cu 0,1, respectiv 0,4 puncte procentuale. 

N-a rezistat furiei Serena (Gazeta Sporturilor)

Simona a pierdut dramatic, în optimile Australian Open, cu 1-6, 6-4, 4-6, în fața Serenei Williams. Kvitova, Osaka, Svitolina și Pliskova o pot detrona pe Halep din fruntea clasamentului WTA. Calculele pe larg în ziarul sportiv de astăzi, care îi consacră Simonei 3 pagini.

Revista presei românești - 22 ianuarie 2019