Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pentru insultă şi calomnie este loc în puşcărie (Adevărul)

puscarie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Opt proceduri de infrigement în care este vizată România, anunțate ieri de Comisia Europeană (g4media.ro) - Guvernul ridică pragul de imigranţi non-UE la 20.000 în 2019, egal cu numărul total de imigranţi existenţi (Ziarul Financiar) - <<Intrăm în play-off de pe locul 1>> (Gazeta Sporturilor)

Opt proceduri de infrigement în care este vizată România, anunțate ieri de Comisia Europeană (g4media.ro)

România este vizată în opt decizii de nerespectare a normelor Uniunii Europene, conform Pachetului de acțiuni publicat de Comisia Europeană ieri, care vizează domenii de la transpunerea normelor privind achizițiile publice, datoria vamală, performanța energetică a clădirilor, până la returnarea taxei auto.

Pentru insultă şi calomnie s-ar face loc în puşcărie, în timp ce tâlhari şi violatori sunt eliberaţi mai devreme prin efectul recursului compensatoriu (Adevărul)

Dorinţa liderilor PSD de a pedepsi cu închisoarea insulta la adresa politicienilor şi a altor demnitari ar putea conduce la pedepse cu închisoarea inclusiv pentru postări critice pe Facebook. Asta în timp ce, mii de deţinuţi condamnaţi pentru pedepse grave părăsesc închisorile.
„O asemenea iniţiativă nu ar face decât să reintroducă în societatea românească frica, şi astfel să oprească criticile la adresa lor. Nu caută decât să amuţească glasul populaţiei, după ce ei însăşi au creat condiţiile acestui val de nemulţumiri în societate”, este de părere Ioan Stanomir, profesor de drept constituţional la Universitatea Bucureşti.   
Specialiştii în drept au catalogat această idee drept o nouă tendinţă iliberală a actualei coaliţii de guvernământ şi au atras atenţia că jurisprudenţa CEDO în această materie este clară, persoanele publice beneficiază de mai puţină protecţie atunci când vine vorba de dreptul la imagine.
Insulta şi calomnia au fost dezincriminate din Codul Penal în 2006, însă Curtea Constituţională (CCR) a declarat procedura neconstituţională iar Parlamentul nu a mai pus în acord textul Codului Penal cu decizia Curţii. Ulterior a existat o decizie în plenul Curţii Supreme în care a spus că aceste infracţiuni nu mai fac parte din Codul penal. În ciuda jurisprudenţei CEDO în această materie, specialiştii în drept atrag atenţia că CCR nu ar opri o astfel de măsură.

Guvernul ridică pragul de imigranţi non-UE la 20.000 în 2019, egal cu numărul total de imigranţi existenţi (Ziarul Financiar)

Guvernul vrea să mărească numărul de imigranţi din state non-UE care pot să lucreze în România la 20.000 de persoane în 2019, faţă de 15.000 în 2018 şi 8.500 în 2017.
„Importul“ de asiatici este soluţia pentru migraţia externă a românilor?, se întreabă în context ZF.
Angajatorii din HoReCa, din construcţii şi chiar din retail au adus în ultimii ani angajaţi din Vietnam, Nepal sau Filipine pentru a acoperi deficitul de personal generat de ple­ca­rea în străinătate a muncitorilor români.

<<Intrăm în play-off de pe locul 1>> (Gazeta Sporturilor)

Antrenorul FCSB Mihai Teja e încântat de lotul pe care îl are la dispoziție, spune că nu mai vrea transferuri și promite suporterilor titlul.

 
Revista presei românești - 25 ianuarie 2019