Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Taxa sau deprecierea? Cursul leu/euro, victimă a războiului dintre bănci şi Finanţe (Ziarul Financiar)

leu.jpg

Statul vrea să se împrumute de la populație. Tocmai în momentul în care băncile au refuzat toate ofertele de titluri de stat.
Statul vrea să se împrumute de la populație. Tocmai în momentul în care băncile au refuzat toate ofertele de titluri de stat.
Image source: 
pixabay.com

Decizia Ministerului Sănătății în privința epidemiei va fi luată mâine! Campania de vaccinare nu se oprește (Evenimentul Zilei) - Copacii rupţi în Capitală au pus pe butuci serviciul 112 (Adevărul) - Anul <<Leului de Bănie?>> (Gazeta Sporturilor)

Toată lumea este cu ochii pe curs. Taxa sau deprecierea? Cursul leu/euro, victimă a războiului dintre bănci şi Finanţe (Ziarul Financiar)

 
Mediul de business din Româ­nia aşteaptă în tensiune să vadă cum va evolua cursul leu/euro, după ce la sfâr­şitul săptămânii trecute Ministe­rul de Finanţe şi Banca Naţională (BNR) au schimbat me­saje dure privind lipsa de „cooperare loială“ şi „con­sul­tare prealabilă“.
Totul a pornit de la taxa specială pe activele bancare de 1,3% pe an introdusă prin Or­do­nanţa de Urgenţă nr. 114/2018 le­gată de Robor, aprig con­tes­ta­tă de bănci, dar pusă în discuţie şi de BNR. Cursul leu/euro a scăzut de la începutul anului cu 2,1% pe fondul incerti­tudinilor în creştere privind parcursul eco­nomiei în 2018. La întrebările privind modul cum vor fi afectate sistemul bancar şi economia în general de taxă se adaugă întârzierea adoptării bugetului pe 2018.
Vineri a mai venit o lovitură: agenţia de ra­ting Fitch a anunţat înrăutăţirea perspectivelor BCR şi BRD, două dintre cele mai mari bănci din România.
„Soros de-abia aştepta ca PSD, guvernul şi Ministerul Finanţelor să se certe cu BNR pe tema cine este de vină pentru creşterea cursului!”, comentează directorul editorial Cristian Hostiuc.
„Pentru cei care nu ştiţi, Soros este unul dintre cei mai mari speculatori ai lumii pe pieţele financiare (N-am nici cea mai vagă idee dacă Soros este prezent pe piaţa monetară şi valutară din România, dar numele lui este întotdeauna vehiculat atunci când sunt creşteri de cursuri valutare sau de dobânzi, fiind de fapt un acronim pentru fluctuaţii). Mai mult decât atât, Soros este şi inamicul public al liderilor PSD, ceea ce se potriveşte de minune!”.
 

Decizia Ministerului Sănătății în privința epidemiei va fi luată mâine! Campania de vaccinare nu se oprește (Evenimentul Zilei)

 
S-au înregistrat 39 de decese până în acest moment, morți survenite din cauza complicațiilor produse de virusul gripal. Ministrul Sorina Pintea a intervenit, duminică, și a explicat cetățenilor etapele ce vor urma.
„Școlile nu vor avea suspendată activitatea dacă se declară epidemie. Decizia de a se închide o instituție de învățământ pe o perioadă scurtă de timp o iau cei de la DSP, în funcție de numărul de cazuri prezente întro clasă sau în școală”, a mai spus Sorina Pintea.
De asemenea, ministrul a răspuns și la întrebarea de pe buzele tutror: Mai are rost să ne vaccinăm antigripal în aceste momente? „Da! Oamenii încă se mai pot vaccina, nu este prea târziu”, a conchis ministrul.
 

Copacii rupţi în Capitală au pus pe butuci serviciul 112 (Adevărul)

 
România s-a confruntat cu o nouă premieră negativă după ce sâmbătă sistemul 112 a fost efectiv blocat de numărul mare de apeluri cu privire la dezastrul produs de ploaia îngheţată în Capitală. STS susţine însă că numărul unic de urgenţă a funcţionat normal. Asta chiar dacă bucureştenii s-au plâns că sâmbătă, ore întregi, nu le-a răspuns nimeni la 112.
În câteva zeci de minute, la numărul unic de urgenţă s-au înregistrat 3.000 de apeluri pe oră faţă de media zilnică de 200 – 300 de apeluri. Cele mai multe anunţau probleme cauzate de polei şi ploaia îngheţată. În disperare de cauză oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au decis să facă apel la bucureşteni prin sistemul RO-ALERT să nu mai apeleze insistent la 112 pentru cazuri care nu reprezintă urgenţe reale. 
Pompierii din București și Ilfov au intervenit până duminică la prânz în mai bine de 2.000 de cazuri provocate de ploaia înghețată. Peste 200 de autoturisme au fost avariate în urma căderii copacilor plini de gheață. Două persoane au fost rănite și transportate la spital.
 

Anul <<Leului de Bănie?>> (Gazeta Sporturilor)

 
În tradiționala sa avancronică a sezonului de primăvară, GSP anticipează că Universitatea ar putea fi marea surpriză a campionatului.
Atuurile oltenilor: publicul fantastic de pe „Ion Oblemenco”, antrenorul Mangia și stabilitatea financiară. CFR și FCSB au totuși avantajul că devansează Craiova în clasament.
 
Revista presei românești - 28 ianuarie 2019