Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PSD a găsit Soros-ul de uz intern pentru alegeri: Toate tunurile pe Isărescu (g4media.ro)

cristian-pantazi-640x400.jpg

Jurnalistul Cristian Pantazi
Image source: 
g4media.ro

Transportatorul de stat Tarom a intrat sub verificările Corpului de Control al prim-ministrului (Ziarul Financiar) - Șeicul (Gazeta Sporturilor)

PSD a găsit Soros-ul de uz intern pentru alegeri: Toate tunurile pe Isărescu (g4media.ro)

"Multinaționalele lacome și capitalul străin care îl distruge pe cel românesc nu sunt suficient de puternice ca simbolistică electorală pentru PSD. Sunt prea abstracte, prea greu de asimilat de votanți. Așa că partidul lui Dragnea a găsit un nou adversar numai bun de diabolizat, omul căruia să-i pună în cârcă scăderea abruptă a leului: Mugur Isărescu.
Campania începe să semene cu campania anti-Soros din Ungaria...
De ce o face PSD? Pentru că nu are de ales. A luat-o pe drumul populismului fără întoarcere, economia dă semne serioase că se gripează, și are nevoie de adversari.
Aflat între ciocanul promisiunilor electorale și nicovala realității, Dragnea știe că strategia de mituire a cetățenilor cu creșteri nesustenabile de pensii și salarii are un singur final: criza economică. Degeaba a încercat PSD să-și poleiască strategia falimentară în termeni pompoși precum WageLedGrowth sau NewDevelopmentalism. A fost nevoie să adopte OUG 114/2018, ordonanța lăcomiei, în speranța că va face rost în acest an de miliardele lipsă pentru creșterile promise de pensii și salarii.
Acesta a fost momentul declanșator pentru căderea leului în fața euro pentru aproape trei săptămâni consecutive. A fost și momentul unui prim atac dur, nespecific, al lui Isărescu la adresa PSD și a guvernului...
Iar Isărescu și-a asumat războiul cu PSD, ca niciodată până acum.
Miza, în cazul lui, e și postul de guvernator. Mandatul actual expiră în octombrie. Isărescu a spus la începutul anului că un eventual nou mandat ține de Parlament, dând de înțeles că el ar fi dispus să mai stea încă cinci ani în fruntea BNR.
PSD a înțeles că nu va conta pe Isărescu să țină cursul. Ca urmare, Dragnea nu-l mai vrea guvernator pe Isărescu, cel puțin la acest moment, și în PSD e o adevărată competiție internă pentru șefia BNR. Doar că aritmetica parlamentară s-ar putea să-i joace iar feste lui Dragnea odată cu plecările din partid și opoziția UDMR față de o mutare bruscă la conducerea BNR.
Jocul subteran pentru șefia BNR e abia la început", scrie jurnalistul Cristian Pantazi. 

Transportatorul de stat Tarom a intrat sub verificările Corpului de Control al prim-ministrului (Ziarul Financiar)

Tarom, un colos cu afaceri de un miliard de lei anual şi 1.700 de angajaţi, a intrat sub lupa Corpului de Control al prim-ministrului, ce a iniţiat ieri o acţiune de control pentru a verifica respectarea dispoziţiilor legale privind organizarea companiei, dar şi a evalua circumstanţele în care cele două aeronave Airbus A310 au fost vândute anul trecut.
La mijlocul anului trecut, Tarom a vândut cele două aeronave Airbus A310, ceele mai mari din flotă, companiei aeriene Armenia Airways AirCompany (fondată la final de 2015 și care are doar câteva curse regulate) pentru 5,4 mil de dolari. Modul în care s-a făcut vânzarea nu a fost explicat de Tarom.
Aceste avioane se aflau în stare de conservare din 2016.
Pentru anul trecut, Tarom a prognozat că iese de pe pierderi. Însă în niciun an în care a prognozat obținerea de profit Tarom nu și-a îndeplinit oboectivul.
Pierderile companiei, prima pe care statul a experimentat proiectul „CEO privat“, se ridică la 1,6 mld. lei în perioada 2009-2017.
În ZF găsiți și radiografia traficului aerian din România: 16 aeroporturi, 21,8 milioane de pasageri, în creştere cu 7,7% anul trecut.

Șeicul (Gazeta Sporturilor)

Stanciu semnează azi cu Al Ahli, din Arabia Saudită, un contract fabulos: 7,5 milioane de euro în următorii 3 ani.
Nicolae Stanciu devine cel mai bine plătit fotbalist român.
Al Ahli, noua formație a lui Stanciu, ocupă în acest moment poziția a 5-a în Arabia Saudită. Este antrenată de argentinianul Pablo Guede (44 de ani). Stanciu va fi al 4-lea european din lotul actual al saudiților. 

Revista presei românești - 29 ianuarie 2019