Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mâncarea va fi mai scumpă din februarie. Inflaţia anulează total creșterile de salarii (Adevărul)

mancare.jpg

Mâncarea se scumpeşte de luna viitoare. Inflaţia îşi pune amprenta pe toate produsele româneşti şi de import
Image source: 
pixabay.com

A fost declarată epidemia de gripă în România. Ce facem? În primul rând, nu ne isterizăm (Republica) - Miza noului scandal de la guvern cu primarii locali: În joc sunt cel puţin 25 de miliarde de lei (Ziarul Financiar) - Bătaie pe Pintea  (Gazeta Sporturilor)

A fost declarată epidemia de gripă în România. Ce facem? În primul rând, nu ne isterizăm (Republica)

Haosul în sănătate nu poate duce la ceva bun, atrage atenția medicul Vasi Rădulescu.
Cum ne protejăm? Ne spălăm riguros pe mâini. Purtăm mască și ea trebuie să acopere gura și nasul. Evităm pe cât posibil spațiile foarte aglomerate. Tușim corect, în braț sau cot sau într-un servețel. Nu în mâna goală! Le atragem atenția celorlalți să procedeze corect, că așa putem face educație medicală. Ne vaccinăm.
Cum știm că e gripă? Simptomele pornesc brusc, cu febră mare, stare de rău, dureri musculare, cefalee intensă, oboseală generalizată. Tabloul clinic e foarte important. Se poate testa și cu ajutorul unor markere virale.
Cum ne tratăm la nevoie? Un organism imunocompetent se vindecă fără probleme. Odihnă, hidratare, un agent antitermic (paracetamol, ibuprofen), un analgezic, poate un antitusiv, alimente sănătoase, izolare de ceilalți. Gripa poate ține 7-10 zile, uneori chiar mai mult. Zilele 2-10 sunt contagioase, cu maxim la zilele 2-3.
Unde avem grijă maximă? La copiii sub 5 ani și vârstnicii peste 65 de ani. La cei cu boli cronice: pulmonare, hepatice, cardiace, neurologice, autoimune. La simptome tipice - prezentare la medic imediat!
De ce se moare? Din cauza 1) lipsei vaccinării, 2) afecțiunilor preexistente știute sau neștiute, 3) tratamentelor fantasmagorice (băbești, homeopate, uleiuri), 4) lipsei de educație medicală. De multe ori sunt coroborate. Gripa predispune la suprainfecții, complicații, agravarea afecțiunilor cronice.
Reținem: prudență, vaccinare, calm, prevenție, educație medicală, protecție.

Miza noului scandal de la guvern cu primarii locali atât de la PNL, cât şi de la PSD: În joc sunt cel puţin 25 de miliarde de lei (Ziarul Financiar)

Edilii locali, atât de la PNL cât şi de la PSD, vor o treime din bugetul general consolidat, dar Ministerul Finanţelor refuză pentru că proiectul legii bugetului pe 2019 ar trebui refăcut, iar 25 de miliarde de lei, cât ar însemna un astfel de transfer, în plus faţă de alocarea obişnuită, înseamnă prea mult pentru un buget şi aşa foarte tensionat din cauza lipsei resurselor.

Mâncarea va fi mai scumpă din februarie. Inflaţia anulează total creșterile de salarii (Adevărul) 

Recordurile atinse de valoarea monedei europene, coroborate cu creşterea salariilor de la 1 ianuarie vor aduce scumpiri majore chiar de luna viitoare, pe de o parte din cauza importurilor, în special cele agroalimentare, iar pe de alta pentru că plata salariilor aferente lunii ianuarie se face în luna februarie.
„Preţurile, în special cele ale alimentelor, vor creşte cu cel puţin 6 – 8% din luna februarie, pentru că leul s-a devalorizat puternic în ianuarie, cu aproape 10 bani.
Pe de altă parte, angajatorii, chiar şi cei din mediul privat, au fost obligaţi să majoreze salariile de la 1 ianuarie, de la 1.900 lei brut, la 2.080 lei brut şi 2.350 lei brut pentru cei cu studii superioare care profesează de cel puţin un an în domeniile în care s-au specializat.   De unde credeţi că vor scoate bani, în februarie, pentru plata acestora? Din buzunarul lor? Nu. Din cel al cumpărătorilor. Toate aceste cheltuieli de producţie, pe plan intern, se vor răsfrânge în preţuri. Adică, toate preţurile vor creşte din februarie, pe de o parte din cauza deprecierii leului, iar de cealaltă din cauza creşterii costurilor de producţie”, au declarat pentru „Adevărul” surse avizate.
Nici cei care stau cu chirie nu pot sta prea liniştiţi, având în vedere că, la o diferenţă de curs de aproape 10 bani, raportat la o chirie medie de 200 de euro, înseamnă o pierdere lunară de 20 de lei şi una anuală de 240 lei, sume deloc de neglijat având în vedere că aceste costuri suplimentare se adaugă facturilor la telefonie mobilă şi cheltuielilor cu hrana.  
În plus, salariile sunt fixe, conform grilelor de salarizare negociate cu angajatorii, iar plata acestora se face în lei, nu în euro, ceea ce înseamnă că fiecare scumpire a produselor din cauza deprecierii leului va fi puternic resimţită.

Bătaie pe Pintea  (Gazeta Sporturilor)

CSM București vrea să transfere pivotul de la Gyor care le-a marcat „tigroaicelor” nouă goluri în  înfrângerea umilitoare de sâmbăta trecută, 27-36 în Liga Campionilor. Crina mai este dorită de SCM Rm. Vâlcea și de Rostov Don.

Revista presei românești - 31 ianuarie 2019