Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul a publicat proiectul de buget pe 2019. Cheltuieli uriaşe cu asistenţa socială (Adevărul)

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Care sunt marjele, dobânda la credite minus dobânda la depozite, cu care operează băncile pentru produsele vândute persoanelor fizice: 6-7 puncte procentuale (Ziarul Financiar) - Firea încearcă să scape de scandalul Apa Nova (Evenimentul Zilei) - 23 de milioane de euro în 6 ani (Gazeta Sporturilor)

Guvernul a publicat proiectul de buget pe 2019. Cheltuieli uriaşe cu asistenţa socială (Adevărul)

 
Ministerul Finanţelor a publicat joi seară pe site-ul său proiectul Bugetului pe 2019. Anul acesta, proiecţia bugetară este construită pe un PIB de1.022.500 milioane lei, o ţintă de creştere economică de 5,5%, o rată a inflaţiei de 2,8% şi un deficit bugetar estimat la 2,55% din PIB.
Veniturile bugetului general consolidat proiectate pentru 2019 sunt estimate la 341,4 miliarde de lei, respectiv 33,4% din PIB.    Cheltuielile bugetului general consolidat pentru anul 2019 sunt estimate la 367,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă 35,9% din PIB.
Cele mai mari ponderi în PIB le au: 
- Cheltuielile cu asistenţa socială - estimate la 109,8 miliarde lei, respectiv 10,7% din PIB (se menţin la aceeaşi pondere ca şi în anul 2018);
- Cheltuielile de personal – în sumă de 102,5 miliarde lei (10% din PIB),  pe fondul aplicării Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, însă pe orizontul de referinţă se înregistrează o traiectorie descendentă a ponderii acestora în PIB;
- Cheltuielile cu bunuri şi servicii - estimate la  46,5 miliarde lei (4,5% din PIB), în creştere cu 1,8 miliarde lei faţă de cele efectuate în anul 2018; din această creştere 1,5 miliarde de lei reprezintă bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate;
- Cheltuielile cu investiţiile - preconizate la 46,8 miliarde lei (4,57 % din PIB), în creştere cu 12,5 miliarde lei faţă de 2018. 
Suma alocată Sănătății a fost majorată cu cca. 5 miliarde faţă de 2018, ceea ce înseamnă o creştere de 12% , atât în bugetul Ministerului Sănătăţii, cât şi cel al Casei Naţionale de Asigurări  de Sănătate. S-au alocat 1,18 miliarde lei pentru aparatură, investiţii şi echipamente în spitale, în special pentru achiţizia de incubatoare şi ecografe şi 305,3 milioane lei din împrumutul acordat de BIRD achiziţiei de echipamente de screening, RMN, pentru radioterapie.    
Și Educaţia primește mai mulți bani.  S-au alocat suplimentar de la bugetul de stat, comparativ cu anul 2018, cca. 9,8 miliarde lei, reprezentând o majorare de 47%, pentru acoperirea creşterilor salariale, pentru investiţii (2 miliarde lei) – pentru implementarea unor proiecte finanţate din fonduri europene în vederea modernizării procesului de predare-învăţare cu ajutorul tehnologiilor informaţiilor şi comunicării, prin dotarea şcolilor cu table interactive.   De asemenea, sunt alocate 1,1 miliarde lei pentru implementarea unui nou program prin care sunt asigurate de rechizite pentru copiii din învăţământul preuniversitar.
 

Care sunt marjele, dobânda la credite minus dobânda la depozite, cu care operează băncile pentru produsele vândute persoanelor fizice: 6-7 puncte procentuale (Ziarul Financiar)

 
Băncile locale aveau anul trecut un nivel ridicat al marjei de câştig - diferenţa dintre dobânda la creditele noi şi cea la depozitele noi în lei - pentru clienţii de retail, de 6-7 puncte procentuale.
Iar aplicarea taxei pe activele băncilor poate determina unele instituţii de credit să menţină marjele la aceste niveluri sau chiar să le majoreze pentru a reuşi să acopere costurile suplimentare, după cum au susţinut unii bancheri.
Băncile din România au marje de câştig triple faţă de cele din zona euro, care au oscilat în ultimii ani în jurul a 2 puncte procentuale, conform datelor BNR. 
 

Firea încearcă să scape de scandalul Apa Nova (Evenimentul Zilei)

 
Situația provocată de panică ar putea să fie inclusă în strategia de siguranță națională și să intre sub incidența legii.
Scandalul apei potabile din Capitală a plecat de la o alertă aruncată pe reţelele de socializare de bucureştenii care au constatat căla robinete curgea un lichid maroniu şi urât mirositor.
Evenimentul zilei a aflat de la Apa Nova că totul s-ar datora concentraţiei prea mari de clor de la punctul Preciziei, folosit pentru decantarea apei din râurile Argeş şi Dâmboviţa, clor care nu a apucat să se evapore până la blocurile din apropiere.
Reclamațiile către Apa Nova s-au înmulțit în timp scurt și, pentru că pe online s-a propagat un mesaj alarmat cum că apa de la robinete este toxică, au fost sesizați și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP). Aceștia au transmis, ieri, o serie de comunicate de presă în care au spus că analizele lor indicau o concentrație de clor în apă mai mare decât limita admisă. Și astfel, s-a ajuns la o serie de știri care ba alarmau cetățenii, ba îi linișteau, ca apoi să-i bage în spaimă din nou. Criza generală s-a propagat peste epidemia de gripă declarată miercuri, astfel că joi școlile și grădinițele au fost aproape pustii, iar rafturile magazinelor, golite de apă plată.
 

23 de milioane de euro în 6 ani (Gazeta Sporturilor)

 
Gică Hagi a mai dat o lovitură ieri: Tudor Băluță la Brighton, în Premier League, pe 3 milioane de euro. „Regele” a încasat din vânzări de jucători o sumă uriașă din 2013 încoace,  fiind depășit doar de FCSB cu 50 de milioane de euro.
Drumul a fost deschis de Aurelian Chițu, în 2013, când mijlocașul a plecat în Ligue 1 (Franța), la Valenciennes, pentru 700.000 de euro.
Viitorul vinde în Top 5 campionate din Europa!
 
Revista presei românești - 1 februarie 2019