Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Muții care urlă la surzi. Cazul Toader vs. Kovesi (Evenimentul Zilei)

alecu_racoviceanu.jpg

Dacă tragem o linie a activităților ministrului Justiției, demiterea lui Kovesi este singurul său succes, scrie, în Evenimentul Zilei, Alecu Racoviceanu.
Sursa imaginii: 
alecuracoviceanu.ro

Ce şanse are Toader să o împiedice pe Kovesi să ajungă şefa Parchetului European (Adevărul) - Ianuarie 2019, analiza pieţei muncii. Peste 1,4 milioane de români câştigă salariul minim, mai puţini ca în 2018, dar mai mulţi ca acum 5 ani (Ziarul Financiar) - Liber la doping în Liga 1! (Gazeta Sporturilor)

Ce şanse are Toader să o împiedice pe Kovesi să ajungă şefa Parchetului European (Adevărul)

Tentativa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a sabota o eventuală numire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Parchetului European este sortită eşecului, susţin experţii din sistem.
„Voinţa ministrului Justiţiei sau opinia Guvernului României nu contează. Selecţia a fost făcută de un grup de experţi independenţi. Audierile care urmează nu pun în discuţie conflictele politice interne, ci capacitatea candidaţilor de a conduce Parchetul European. Palmaresul lui Kovesi este uimitor, imaginea ei printre magistraţi, în rândul societăţii civile din ţară şi imaginea ei în afară sunt extrem de bune”, este de părere judecătorul Cristi Danileţ.  
„Tudorel Toader nu poate opri acest proces de numire. Nu ştiu dacă mai poate adăuga ceva la dosar în acest moment, însă, România, ce prezidează Consiliul Uniunii Europene acum trebuie să fie un honest broker, şi să vegheze la respectarea regulilor. În plus, aceste critici ce ar veni din partea celui mai ridicol şi inept guvern din Uniunea Europeană ar putea constitui un avantaj pentru Laura Codruţa Kovesi, după modelul polonezului Donald Tusk, acesta fiind ales exact pentru motivele pentru care guvernul euro-sceptic de la Varşovia îl înjura”, a explicat şi analistul politic Sorin Ioniţă.

Muții care urlă la surzi. Cazul Toader vs. Kovesi (Evenimentul Zilei)

„Tudorel Toader nu are de ales, el trebuie să profite de orice pârghie pe care o deține, chiar și de cea de președinte al Consiliului JAI, pentru a opri ascensiunea Laurei Codruța Kovesi la funcția de procuror-șef european. De ce ar trebui să facă asta Tudorel? Pentru el, în primul rând. Demiterea fostei șefe a DNA este singurul său succes notabil în cadrul luptei pe care alianța PSD-ALDE spune că o duce de ani buni cu „statul paralel”.
Legile Justiției, modificările la codurile penale, toate s-au adoptat greu, cu multe amendamente de care apoi ministrul s-a dezis, aruncând „vina” ba pe cabinetele anterioare, ba pe parlamentari.
Dacă tragem o linie a activităților ministrului Justiției, prin prisma acțiunilor care ar fi trebuit să îl ridice în ochii șefilor săi politici, demiterea lui Kovesi este singurul său succes. 
Se poate dezice Tudorel Toader de acest unic succes în ochii alegătorilor Coaliției care îl menține în echipa de la Palatul Victoria? Evident că nu”, scrie Alecu Racoviceanu.

Ianuarie 2019, analiza pieţei muncii. Peste 1,4 milioane de români câştigă salariul minim, mai puţini ca în 2018, dar mai mulţi ca acum 5 ani (Ziarul Financiar)

Unu din patru angajaţi din România – adică peste 1,4 milioane de persoane - câştigă salariul minim de 1.263 de lei net pe lună.
Numărul celor plătiţi cu salariul minim este cu 400.000 mai scăzut faţă de ianuarie 2018, dar este cu 130.000 de persoane mai mare decât situaţia din 2015.
Salariul minim în România este în prezent de 1.263 de lei net pe lună, cu 73% mai mare ca în anul 2015 şi cu 9% faţă de ianuarie 2018.

Liber la doping în Liga 1! (Gazeta Sporturilor)

Niciun fotbalist din Liga 1 n-a fost testat anti-doping în ultimele 10 luni! Ultimul test de această natură a avut loc în aprilie 2018 şi a fost realizat la solicitarea ANAD (Agenţia Naţională Anti-Doping ). De atunci, n-a mai existat niciun astfel de control! Absolut niciunul! 
Dispariţia totală a testării în fotbalul din România a fost influenţată în mod direct şi de suspendarea autorizaţiei laboratorului de la Bucureşti, din noiembrie 2017, atunci când în urma unui raport WADA s-a dovedit că aici au fost trucate anumite probe. Totuşi, ANAD a continuat să funcţioneze, iar testările ulterioare acelei date au fost trimise pentru analiză în alte ţări: Grecia, Austria, Germania, aşa cum se întâmplă şi în prezent.
212 meciuri s-au jucat din aprilie 2018 şi până în prezent, exclusiv în Liga 1, la care se adaugă celelalte din Cupa României şi ligile inferioare, toate aceste jocuri fără control doping

 
Revista presei românești - 6 februarie 2019