
Presa românească
Guvernul nu o susţine pe Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european. MAE pregăteşte un punct de vedere neutru. Ce motiv invocă (Adevărul)
Stelian Ion sectie speciala Kovesi.jpg

Cu o întârziere de două luni, legea bugetului ajunge în Parlament. Ţinta de creştere este de 5,5% din PIB. ANAF trebuie să aducă la buget echivalentul a 30% din PIB (Ziarul Financiar)
Guvernul a aprobat proiectul legii bugetului pe 2019, care ar urma să fie votat vineri de Parlament, potrivit calendarului aprobat ♦ Bugetul este fundamentat pe o creştere economică de 5,5%, deficitul bugetat urmând să se limiteze la 2,5% din PIB ♦ ANAF-ul a primit sarcina să colecteze la buget 30% din PIB.
Veniturile bugetului general consolidat ar urma să fie de 342,6 miliarde de lei, echivalentul a 33,5% din PIB, la un Produs Intern Brut estimat de 1.022 de miliarde de lei.
Este o ţintă estimată, ca procent din PIB, foarte îndrăzneaţă, având în vedere dificultăţile pe care le întâmpină Fiscul în colectarea veniturilor datorate bugetului.
Cheltuielile sunt şi ele pe măsura ambiţiilor - 368,7 miliarde de lei, echivalentul a 36% din PIB.
Toate aceste calcule sunt fundamentate pe o creştere economică de 5,5% pe care majoritatea instituţiilor de analiză economică o pun la îndoială, având în vedere că economia lumii se află pe panta descendentă a ciclului economic. Întrebat cum va fi obţinută această creştere, ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a spus că toate calculele s-au bazat pe modul în care funcţionează economia: „Nu am nicio îndoială că această creştere se va realiza“.
Ministrul nu a pierdut ocazia, la finalul săptămânii, la prezentarea bugetului, să tachineze instituţiile internaţionale care au mers, de-a lungul anilor, pe cifre mai mici. În anii trecuţi, spune ministrul de resort, creşterea economică a fost cea anunţată de guvern, nu cea anticipată de alte instituţii financiare internaţionale şi locale.
Doar că, în anii trecuţi, chiar guvernul mergea pe cifre mai mici, o prudenţă care i-a prins bine.
Guvernul nu o susţine pe Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european. MAE pregăteşte un punct de vedere neutru. Ce motiv invocă (Adevărul)
Guvernul Dăncilă nu va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror european, susţin surse diplomatice pentru „Adevărul“. MAE pregăteşte un punct de vedere neutru, pe motiv că România deţine preşedinţia Consiliului UE, deci ar fi incorect să facă lobby la Bruxelles pentru un candidat român. „E o ipocrizie. E şansa României de a obţine prima funcţie importantă în UE“, ripostează unul dintre diplomaţii cu vechime în MAE.
Laura Codruţa Kovesi concurează pentru Parchetul European cu alţi doi procurori din Germania şi Franţa. Câştigătorul va fi ales prin codecizie: Parlamentului European şi COREPER, instituţie a Consiliului UE. Zilele viitoare, toţi cei trei candidaţi vor fi audiaţi în Comisia LIBE din Parlamentul European, apoi va urma votul final, în plen, la mijlocul lunii martie. Votul va fi secret, aşadar românii care vor să o taxeze pe Kovesi la Bruxelles vor rămâne anonimi.Procedura se mută apoi în COREPER, reuniunea tuturor ambasadorilor statelor UE pe lângă instituţiile europene. Ambasadorul României e Luminiţa Odobescu, care va vota în funcţie de mandatul oferit de Guvern.
Josef Moser, ministrul austriac de Justiţie, prezent vineri la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) desfăşurat la Bucureşti, a anunţat că Austria va vota în favoarea Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului European. Şi Gunther Krichbaum, preşedintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german, a anunţat că o susţine pe fosta şefă a DNA pentru funcţie europeană.
950 de autoturisme rechemate în service. Volkswagen T-Roc, Seat Ibiza şi Arona, plus mai multe modele Dacia (gandul.info)
Porsche Romania şi Renault Roumanie recheamă în service, pentru diverse probleme, în jur de 950 de autoturisme de diferite tipuri, în cadrul unor campanii globale. Sunt vizate Volkswagen T-Roc, Seat Ibiza şi Arona, plus mai multe modele Dacia. Companiile anunţă că remedierea defecţiunilor este gratuită şi nu durează foarte mult (aproximativ 3 până la 5 ore).
A fost rescrisă istoria! România e din nou în semifinalele Fed Cup după 46 de ani! Begu și Niculescu au câștigat eroic meciul decisiv (Gazeta Sporturilor)
România a trecut de Cehia, scor 3-2, și s-a calificat în semifinalele Fed Cup. În meciul decisiv, după aproape 3 ore de joc, Irina Begu și Monica Niculescu au învins cele mai bune jucătoare de dublu ale lumii, pe Siniakova și Krejcikova, duble câștigătoare de Mare Șlem în 2018! În semifinale, vom întâlni Franța, în luna aprilie.
Caroline Garcia (25 de ani) este cel mai bine clasată franțuzoaică, ocupând în acest moment locul 19 WTA. Franța mai are 3 jucătoare în primele 100 ale lumii. Alize Cornet (51 WTA), Pauline Parmentier (55 WTA) și Kristina Mladenovic (64 WTA).
Franța are în palmares două titluri în Fed Cup, în 1997 și 2003. Reprezentativa „Cocoșului galic” a pierdut și 3 finale, în 2004, 2005 și 2016.