Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pentru că Roborul nu ascultă de partid, capul lui Isărescu vrem! (Adevărul)

ion_m._ionita.jpg

Ziaristul Ion M. Ioniță semnează editorialul din "Adevărul" de astăzi.
Image source: 
adevarul.ro

Ce cred tinerii despre instituții și partide (România Liberă) - Patronii de hoteluri şi restaurante cer guvernului reglementarea bacşişului (Ziarul Financiar) - De ce îl enerva amintirea „Moromeților” pe Marin Preda? Spovedania autorului, într-o scrisoare de dragoste (Evenimentul Zilei) - Planul de cucerire al lui Halep (Gazeta Sporturilor)

Pentru că Roborul nu ascultă de partid, capul lui Isărescu vrem! (Adevărul)

 
Cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume, Mugur Isărescu, nu și-a închipuit nici în cele mai negre coșmaruri că, la 30 de ani de la căderea comunismului, va fi atacat cu argumente preluate direct din gândirea economică a național-comunismului românesc autarhic din anii 80...
Ca și pe vremea PCR, nu există nicio legătură cu economia reală în ceea ce vrea să impună PSD.
Controlul dobânzilor și al cursului se poate încerca prin decizie politică și rezultatul nu poate fi decât unul singur, întoarcerea la economia comunistă cu rezultatele cunoscute, exemplul de azi fiind Venezuela.
Intrând în doi ani electorali succesiv, PSD are nevoie de mulți bani ca să arate că a adus prosperitate în casele românilor. Nivelul promisiunilor este atât de mare, încât cheltuielile covârșesc veniturile bugetare. Sigur, cifrele pot fi aranjate ca să dea un buget fezabil, dar realitatea economică nu are cum să fie păcălită. Dezechilibrele ajung să plesnească pe undeva. Se duc în cursul de schimb, în inflație, în dobânzi, în ROBOR. Anul 2018 este și unul al recordului negativ reprezentat de deficitul balanței comerciale, conform INS, importurile de bunuri fiind anul trecut cu 15 miliarde de euro mai mare decât exporturile. Asta înseamnă 7,5% din PIB, deficit care trebuie finanțat de undeva.
Ca să explice românilor că nu politicile anti-economice ale Guvernului sunt de blamat, au găsit noul Soros, pe Mugur Isărescu și BNR. Totul se poate. Numai că, prin comunism, am mai trecut o dată. Nu ar fi cazul să-l mai încercăm și în acest secol, scrie jurnalistul Ion M. Ioniță.
 

Ce cred tinerii despre instituții și partide (România Liberă)

 
Tinerii au încredere în Armată, școală sau Biserică dar nu și în Guvern sau Parlament. USR este considerat partidul care apară cel mai bine interesele tinerilor, dar majoritatea respondenților nu au încredere în niciun partid, potrivit unui sondaj realizat de IRES la comanda Ministerului Tineretului și Sporturilor. În perioada noiembrie-decembrie 2018, au fost intervievați 1600 de subiecți cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani. Marja de eroare este de 2,45%.
 

Patronii de hoteluri şi restaurante cer guvernului reglementarea bacşişului (Ziarul Financiar)

 
Asociaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) propune introducerea unei reglementări în ceea ce priveşte bacşişul acordat e către client angajaţilor din hoteluri şi restaurante, susţinând că există multiple avantaje pentru angajator, angajat şi stat.
„Angajatul ar avea un venit mai mare, având în vedere că în acest moment nu există cadru legal pentru plata bacşişului cu cardul. Statul ar câştiga mai mulţi bani la buget şi ar vedea mai bine veniturile angajaţilor. Angajatorul nu ar câştiga bani, dar câştigă prin motivarea angajatului”, a declarat pentru ZF Dragoş Petrescu, preşedintele HORA.
În Franţa, bacşişul este inclus pe bonul fiscal, iar sumele astfel încasate de către companii sunt, ulterior, distribuite către angajaţi, conform legii ♦ Se consideră însă a fi veniturile angajatorului, iar taxarea se face la angajator.
 

De ce îl enerva amintirea „Moromeților” pe Marin Preda? Spovedania autorului, într-o scrisoare de dragoste (Evenimentul Zilei)

 
Marin Preda a scris primul volum din Moromeții tânar fiind, nepreocupat de dramatism - cum îi placea sa spuna -, ci de viața personajelor din Baraganul anilor de dupa marile razboaie. L-a scris repede, fără prea multe ștersături și reveniri, apoi a aruncat manuscrisul într-un sertar. Cinci ani întregi l-a uitat acolo. Până când Marin, într-o zi de 23 august, a întâlnit- o pe Aurora și s-a îndrăgostit. Femeia, cu zece ani mai mica, a citit „Moromeții” pe nerasuflate, într-o noapte de Anul Nou. Astfel s-a convins Preda, scriitorul, ca sunt șanse ca românii sa iubeasca aceasta poveste de la câmpie.
 

Planul de cucerire al lui Halep (Gazeta Sporturilor)

 
Încă de anul trecut, Simona a anunțat ce ar alege între un trofeu de Mare Șlem și Cupa Fed. Și-a făcut din asta o țintă, iar contra Cehiei, weekend-ul trecut, fostul lider mondial și colegele sale au îndeplinit prima etapă a acestui proiect îndrăzneț.
România va întâlni Franța în deplasare pentru un loc în finala Cupei Fed, o echipă care nu are anvergura Cehiei și care se confruntă cu cu numeroase probleme interne.