Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cazul Kovesi: Tabloul și caricatura. Cine urmează? (ziare.com)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu este senior editor ziare.com
Sursa imaginii: 
ziare.com

EXCLUSIV Dosarul Kovesi: Gunther Krichbaum îi cere lui Frans Timmermans declanșarea ”opțiunii nucleare” împotriva României (g4media.ro) - Economia României şi-a redus motoarele de creştere de la 7% în 2017 la 4,1% în 2018. Ritmul se va limita spre 3% în 2019, anticipează economiştii (Ziarul Financiar)

Documentele și pozele lui Ghiță au dus la acuzarea lui Kovesi (Evenimentul Zilei)

 
Sebastian Ghiță a fost audiat luni, 11 februarie, prin videoconferință, în dosarul privind banii pe care fostul deputat spune că i-a plătit Laurei Codruța Kovesi pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa.
Trei „indicii” a dat procurorilor fostul deputat în legătură cu implicarea fostei șefe a DNA în aducerea în țară a fostului director FNI, plecat din România în 2000, cu mandat de arestare din 2002, condamnat la 15 ani de închisoare și adus în 2011 din Indonezia
Astăzi, Kovesi este așteptată în fața procurorilor de la Parchetul General.
 

Cât de afectată este candidatura lui Kövesi la şefia Parchetului European de acuzaţiile Secţiei speciale pentru magistraţi (Adevărul)

 
Citarea în calitate de suspect a fostei şefe DNA la Secţia specială pentru magistraţi, în contextul unei posibile numiri a acesteia în fruntea Parchetului European, este văzută ca o hărţuire de experţii în drept, care în acelaşi timp subliniază că „şicanele” acestea ar putea să o ajute în demersul ei de a ocupa funcţia de magistrat la Bruxelles.
 

Cazul Kovesi: Tabloul și caricatura. Cine urmează? (ziare.com)

 
Ceea ce i se întâmplă Laurei Codruta Kovesi nu este numai despre Laura Codruța Kovesi., scrie Ioana Ene Dogioiu.
Sigur că principalul scop al punerii sale sub acuzare este blocarea candidaturii pentru funcția de procuror șef european. Adică ură, răzbunare și disperare cu atât mai mult cu cât dna Kovesi este foarte aproape și de o victorie istorică la CEDO, una care ar urma să aibă implicații majore asupra restaurarii statutului procurorilor in Romania...
O imensa masinarie de propaganda intreaba de ce procurorii erau independenti cat Kovesi era la DNA si nu mai sunt independenti cand Kovesi e pusa sub acuzare?
Buna intrebare! Raspunsul tine de fapte:
1. Din momentul Deciziei CCR 358/2018 privind revocarea lui LCK, in mod oficial, prin decizie definitiva si general obligatorie, procurorii din Romania isi pierd independenta si sunt declarati in subordinea ministrului Justitiei
2. Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie "cel mai probabil va submina independenta procurorilor si judecatorilor romani si increderea publicului in justitie". Este ceea ce spunea Comisia de la Venetia cand cerea imperios in toamna trecuta renuntarea la aceasta sectie.
Comisia de la Venetia considera ca, atat cat timp sectia exista, independenta magistratilor este in pericol. Iar acest punct de vedere este sustinut de Comisia Europeana, prin MCV, si Parlamentul European, prin rezolutia despre statul de drept din Romania, care cer respectarea intocmai a recomandarilor Comisiei de la Venetia.
3. Procurorul care o ancheaza pe dna Kovesi, Adina Florea, a spus in fata CSM explicit ca nu s-a simtit niciodata independent..
Deci intre independenta procurorilor inainte de aparitia celor trei elemente si dupa aparitia lor este o diferenta ca intre tablou si caricatura. Independenta acestei sectii este caricaturala si asta se vede din toate cancelariile lumii, ca dovada reactiile externe extrem de severe la adresa actiunii impotriva dnei Kovesi in a carei corectitudine nu crede nimeni...
Integral pe ziare.com

 

EXCLUSIV Dosarul Kovesi: Gunther Krichbaum îi cere lui Frans Timmermans declanșarea ”opțiunii nucleare” împotriva României (g4media.ro)

 
Gunther Krichbaum, președintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german și un bun cunoscător al situației din România, i-a trimis joi o scrisoare prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care critică dur guvernul României pentru investigarea Laurei Codruța Kovesi de către secția pentru magistrați. Krichbaum îi cere voalat lui Timmermans să declanșeze procedura care a început deja în cazul Poloniei: ”ce alți pași viitori în direcția demontării statului de drept se mai așteaptă din partea Guvernului României până când Comisia va declanșa procedura pentru activarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene?”
Activarea Articolului 7 din Tratatul UE împotriva unui stat membru UE duce la blocarea dreptului de vot al acelui stat în Consiliul UE, ceea ce se traduce prin suspendarea de facto a drepturilor sale de membru.
Gunther Krichbaum arată în scrisoarea consultată de G4Media.ro că prin acest dosar a fost încălcată ”o linie roșie”: ”inițierea anchetei judiciare este foarte clar motivată politic, pentru a torpila candidatura foarte promițătoare a Laurei Kövesi pentru funcția de procuror șef al Parchetului European. Aceasta manevră îmi amintește de timpurile întunecate al dictaturii comuniste, pe care credeam că România le-a depășit de mult”.

 

Economia României şi-a redus motoarele de creştere de la 7% în 2017 la 4,1% în 2018. Ritmul se va limita spre 3% în 2019, anticipează economiştii (Ziarul Financiar)

 
INS a publicat joi una dintre cele mai aşteptate statistici ale anului: avansul economic din 2018. Potrivit sursei citate, PIB-ul a crescut pe întreg anul cu 4,1%, o creştere bună, dacă privim prognozele pesimiste, dar sub anticiparea guvernului şi a Institutului Naţional de Prognoză (4,5%). În T4, an/an, economia a crescut cu 4%, în vreme ce, faţă de T III, creşterea reală a fost mai mare cu 0,7%.
Cu variaţii acceptabile, economiştii au anticipat această creştere mult redusă faţă de 2017, care dovedeşte că economia lumii şi a României este pe panta de descreştere a ciclului economic, un lucru pe care guvernul României nu-l acceptă în statistici de vreme ce, pentru 2019, şi-a alcătuit bugetul pe o creştere de 5,5%, la fel ca în 2018.
 
Revista presei românești - 15 februarie 2019