Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dragnea încearcă să stopeze valul demisiilor (Evenimentul Zilei)

dragnea.jpg

Sursa imaginii: 
Site-ul Partidului Social Democrat

Câți bani primesc partidele de la bugetul de stat (România liberă) - Cea mai mare factură salarială din istorie (Ziarul Financiar) - Și slabi, și furați! (Gazeta Sporturilor)

Desfășurătorul CEX-ului PSD. Dragnea încearcă să stopeze valul demisiilor (Evenimentul Zilei)

Liviu Dragnea a convocat pentru astăzi după-amiază Comitetul Executiv Național al PSD. Liderii social democrați vor stabili noile propuneri pentru Transporturi și Dezvoltare, în condițiile în care Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici au făcut un pas în spate, dar vor analiza și situațiile filialelor conduse de președinți interimari sau slăbite, decapitate de plecările către Pro România, grupare condusă de ex-premierul Victor Ponta. În realitate, aceste măsuri vizează stoparea migrației în condițiile în care PSD continuă să piardă lideri și parlamentari.
Dragnea întâmpină probleme în organizațiile Dâmbovița, Ialomița, Olt, Brăila, Buzău, Argeș, Caraș-Severin, Iași, Voluntari, București și Cluj, dar aria reglărilor de conturi comportă o arie geografică mult mai extinsă.

 

Câți bani primesc partidele de la bugetul de stat (România liberă)

Partidele politice vor primi, în 2019, 256 de milioane de lei de la bugetul de stat. Suma destinată partidelor a crescut de opt ori față de 2016, în urma unor artificii legislative.
În bugetul pe 2019, pe baza unei estimări-record a PIB-ului, Guvernul a prevăzut pentru partide aproape 400 de milioane de lei. În urma unui amendament votat de Parlament, 140 milioane de lei s-au transferat la sănătate. Astfel partidele au rămas cu 256 milioane RON. PSD va primi mai mult de jumătate din suma alocată partidelor. PNL a obținut 6,9 milioane de la bugetul de stat în ianuarie și februarie, USR a încasat 2 milioane RON, iar  ALDE în jur de 1,5 milioane. În fine, PMP a obținut aproape 1 milion RON.

 

Cea mai mare factură salarială din istorie: Salariile angajaţilor din sănătate au crescut de 2,2 ori în ultimii cinci ani, în timp ce în administraţie publică şi în educaţie creşterile au fost sub 60% (Ziarul Financiar)

Analiza creşterilor salariale din ultimii cinci ani din principalele categorii de salariaţi din sectorul bugetar arată faptul că marii câşti­gători ai majorărilor salariale de la stat au fost angajaţii din sănătate şi asistenţă socială.
Cu un salariu mediu care se apropie de valoare de 3.400 de lei net în 2018, angajaţii din acest sector au câştigat în 2018 de 2,2 ori mai mult decât în urmă cu cinci ani.
Funcţionarii publici au rămas totuşi cel mai bine plătiţi angajaţi de la stat, în ciuda creşterilor salariale din sănătate. Cu un salariu mediu de peste 4.200 de lei net pe lună în 2018, salariile lor sunt cu 53% mai mari faţă de anul 2014. În schimb, angajaţii din educaţie au rămas „cenuşăresele“ sistemului: cu un salariu mediu de 2.734 de lei net, ei câştigă doar cu 58% mai mult decât în 2014.
În sectorul bugetar lucrează peste 1,2 mi­lioane de salariaţi, iar în 2018 cheltuielile cu salariile bugetarilor au reprezentat 9,1% din PIB, cel mai ridicat nivel din 2009 încoace (când erau 9,5% din PIB).
 

Și slabi, și furați! (Gazeta Sporturilor)

Roș-albaștrii au irosit o șansă imensă de a se apropia la numai un punct de liderul CFR. Elevii lui Teja au evoluat mult sub așteptări aseară (0 la 0 cu Chiajna) și le-au permis ilfovenilor să obțină primul punct în Liga 1 după fix 100 de zile și 8 eșecuri consecutive. Steliștii pot invoca și o mare greșeală în defavoarea lor în prelungiri, când arbtrul Adrian Cojocaru le-a refuzat un penalty evident.

 
Revista presei românești - 19 februarie 2019