Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mihai Șora îndeamnă la proteste masive: „Dacă sunt capabili să-și facă un Parchet pentru a controla magistrații, pot face orice” (Republica.ro)

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Ce efecte va avea ordonanța privind legile justiției (România Liberă) - Cum lucrează Tudorel Toader pentru infractori. O dovadă (Adevărul) - Efectele OUG 114: Prin plafonarea gazului şi a energiei câştigă cei care nu investesc şi cei care revând, nu producătorii. Ne pierdem rolul regional (Ziarul Financiar)

Ce efecte va avea ordonanța privind legile justiției (România Liberă)

Urgentarea numirii noului șef al DNA și scoaterea Secției speciale pentru magistrați de sub autoritatea procurorului general sunt principalele efecte ale ordonanței de modificare a legilor justiției.
”Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare evenimentele recente privind respectarea literei legii în România. Atât conţinutul cât şi procedura ultimelor schimbări, realizate prin ordonanţă de urgenţă, fără o consultare cu sistemul judiciar, par să fie în contradicţie directă cu recomandările Comisiei, făcute prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, susţinut de toate statele membre”, a susţinut unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene, citat de Mediafax.

Cum lucrează Tudorel Toader pentru infractori. O dovadă (Adevărul)

„Tudorel Toader a spulberat orice urmă de îndoială: ministrul actual al Justiţiei este angajat cu normă întreagă, pe faţă, în salvarea infractorilor de rang înalt. Dovada ne-o furnizează chiar ordonanţa de urgenţă pe care a adoptat-o marţi Guvernul României”, scrie Liviu Avram redactor șef adjunct Adevărul. 
„... Din informaţiile disponibile până acum, undeva pe la jumătatea lunii decembrie anul trecut, unul din inculpaţii din dosarul TelDrum - Liviu Dragnea, investigat la DNA, a depus un memoriu (atenţie: un memoriu, nu un denunţ, nu o sesizare) în care, printre altele, menţiona şi numele unui magistrat. După două zile, un procuror de la Secţia specială s-a prezentat la DNA şi a solicitat dosarul TelDrum, pe motiv că, atâta timp cât acolo apărea şi un magistrat, dosarul era de competenţa acestei Secţii. Chestiunea care se cere lămurită e următoarea: de unde au aflat atât de operativ procurorii din Secţia specială că în dosarul TelDrum a apărut intempestiv şi un magistrat? A existat sau nu o colaborare nelegitimă între autorul memoriului şi procurorii din Secţia specială, menită strict să scoată dosarul lui Dragnea din ghearele DNA? Şi dacă da, cine îi poate ancheta pe aceşti procurori? La ultima întrebare avem răspunsul: tot Secţia specială şi nimeni altcineva. Iată monstrul care s-a născut sub ochii noştri”.

Mihai Șora îndeamnă la proteste masive: „Nu vă amăgiți cu iluzia că nu vor putea frauda alegerile! Dacă sunt capabili să-și facă un Parchet pentru a controla magistrații, pot face orice” (Republica.ro)

„O dictatură nu apare ca o zână îmbujorată, bătând diafan în geam – toc-toc – „Bună dimineața. Sunt dictatura!“”, a scris filosoful Mihai Șora după noua ordonanță de urgență dată de Guvernul României pe legile justiției.
Acesta a avertizat că, în absența unor proteste masive, actuala putere poate face orice.
„Nu vă amăgiți cu iluzia că nu vor putea frauda alegerile! Că veți sta cu ochii în patru, atenți la mișcările lor. Dacă sunt capabili să-și facă un Parchet pentru a controla magistrații, înseamnă că pot – în realitate – face orice. Nu vă amăgiți cu iluzia că – dând bir cu fugiții, plecând pe alte meleaguri, într-o altă țară – veți trăi liniștiți și senini: spectacolul țării voastre muribunde vă va urmări pretutindeni. Niciodată protestele noastre nu au fost mai necesare. Eu, unul, voi continua să protestez în Piața Victoriei”, a scris Mihai Șora.
Un proteste este anunțat pentru duminică seară în Piața Victoriei, făcând referire la unul dintre îndemnurile lui Mihai Șora.

Efectele OUG 114: Prin plafonarea gazului şi a energiei câştigă cei care nu investesc şi cei care revând, nu producătorii. Ne pierdem rolul regional. Marile companii din energie, fie private, fie de stat, critică la unison OUG 114 (Ziarul Financiar)

„Vrem să investim, dar vrem să înţelegem piaţa în care investim. Din perspectiva unui investitor avem nevoie de stabilitate. Nu e cazul unic pentru România, pentru că asta vrem peste tot“, a spus Christina Verchere, CEO OMV Petrom, subliniind că deciziile de investiţii în proiecte de miliarde de dolari, aşa cum este cazul Neptun Deep din Marea Neagră, nu pot fi luate cu schimbări fiscale peste noapte.
Producătorii de energie şi de gaze din România sunt printre cei mai afectaţi de prevederile OUG 114 privind introducerea unor măsuri fiscale. Deşi companiile spun că plafonarea pe trei ani de zile a preţului la gaze însoţită de îngheţarea preţurilor la energie este justificată prin prisma scumpirii accelerate a utilităţilor din ultimii ani, nu toată piaţa este vulnerabilă.
Astfel, protecţia trebuie făcută ţintit, către consumatorii care sunt cu adevărat vulnerabili, banii din aceste taxe trebuind să fie folosiţi tocmai în acest scop.
Altfel, chiar producătorii, verigă esenţială din domeniul energetic şi atuul României în sector, vor fi cei mai afectaţi.

 
Revista presei românești - 21 februarie 2019