Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Audierea-maraton a lui Kovesi: Atacată de PSD, apărată de parlamentari străini, aplaudată de sală (Ziare.com)

kovesi_11.jpg

Audierea-maraton a lui Kovesi: Atacată de PSD, apărată de parlamentari străini, aplaudată de sală
Sursa imaginii: 
RFI (arhivă)

Magistrații continuă protestele, deși sunt amenințați cu închisoarea (Adevărul) - Lumini şi umbre în buget după execuţia bugetară din prima lună: venituri de plus 15%, cheltuieli suplimentare de 23% (Ziarul Financiar) - Monumentul „Cartoful Revoluției” are zilele numerate (Evenimentul Zilei)

Audierea-maraton a lui Kovesi: Atacată de PSD, apărată de parlamentari străini, aplaudată de sală (Ziare.com)

 
Laura Codruta Kovesi a fost audiata, marti, in Comisiile pentru libertati civile (LIBE) si control bugetar (CONT) ale Parlamentului European, alaturi de ceilalti doi candidati care au ajuns pe lista scurta pentru postul de procuror-sef european.
Fosta sefa a DNA a raspuns, timp de peste o ora, unui tir de intrebari legate de activitatea sa de pana acum si planurile pentru Parchetul European. Aproape toti eurodeputatii straini si-au inceput interventia exprimandu-si solidaritatea cu Kovesi si regretul ca este supusa din partea propriului guvern la o campanie de denigrare.
"Nu credem ce spune Guvernul despre ea, nu tineti cont de zvonuri", "curajul dvs a inspirat multa lume in intregul continent, nu doar in Romania", au fost doar cateva dintre mesajele de sustinere adresate lui Kovesi. Chiar si contracandidatul sau din Germania, Andres Ritter, s-a declarat onorat ca se afla pe lista scurta alaturi de ea. "Am toata admiratia pentru curajul dnei Kovesi", le-a spus el parlamentarilor europeni.
Fosta sefa a DNA a fost chestionata si in legatura cu numeroasele cazuri de frauda cu fonduri europene comise in Romania. "Sunteti singura candidata din aceasta regiune, unde exista retele alcatuite din politicieni, grupuri mafiote", i-a atras atentia un europarlamentar din Comisia CONT. Continuarea articolului vă stă la dispoziție pe portalul ziare.com.
 

Magistrații continuă protestele, deși sunt amenințați cu închisoarea (Adevărul)

 
Principalele asociații ale magistraților ignoră amenințările cu închisoarea venite din partea PSD și au respind marți soluția ministrului Justiției pe tema OUG 7, cerând abrogarea în totalitate a ordonanței. DNA, DIICOT și mai multe instanțe și parchete continuă protestele.
 

Lumini şi umbre în buget după execuţia bugetară din prima lună: venituri de plus 15%, cheltuieli suplimentare de 23% (Ziarul Financiar)

 
Veniturile bugetare au crescut în ianuarie cu 3,4 miliarde de lei faţă de ianuarie 2018, până la 25,8 miliarde de lei. Cheltu­ielile au avansat faţă de ia­nuarie 2018 cu cinci miliarde de lei, până la 25,1 miliarde de lei, surplusul de ceva peste 700 de milioane de lei fiind însă cel mai mic înregistrat ca procent din PIB din 2011 încoace, doar 0,07% din PIB.
Cheltuielile totale, în creştere cu 22,7%, au fost determinate, în principal, de un avans al cheltuielilor de personal cu 23,5% (ianuarie curent faţă de ianuarie 2018). Este creştere mai mare chiar decât cea înregistrată în ianuarie 2018 – un plus de 18,5% faţă de ianuarie 2017. De asemenea, pe zona de asistenţă socială (care include şi pensiile) creşterea este de 28% faţă de ianuarie 2018.
Pe componenta de venituri surpriza o constituie un avans puternic al încasărilor din TVA şi din accize, cu un plus, an/an, de 23,1%, respectiv 38%. Însă ianuarie nu este o lună cu un consum foarte puternic şi de aici întrebări de unde creşterea, la care Ministerul Finanţelor nu răspunde în nota care însoţeşte execuţia bugetară.
 

Monumentul „Cartoful Revoluției” are zilele numerate (Evenimentul Zilei)

 
„Memorialul Renașterii”, monumentul construit în memoria celor uciși în decembrie 1989, ar putea fi înlocuit din Piața Revoluției. Este considerat o hidoșenie, care nu are nicio legătură cu sacrificiul celor care au murit la Revoluție.
Asociația 21 Decembrie, Academia Civică, Fundația Culturală Memoria, în colaborare cu Marina Dumitrescu și Maria Berza au depus o petiție online prin care strâng semnături pentru înlăturarea monumentului considerat o monstruozitate. Ei cer autorităților ca „Țeapa” să fie relocată iar în Piața Revoluției să fie amplasat un alt simbol, stabilit printr-un concurs transparent. Pentru asta este nevoie, însă, ca „Memorialul Renașterii” să fie scos de pe Lista momumentelor istorice ale Capitalei.
Tot printr-un concurs a fost selectat și actualul momument, în 2004. Întrebată de reporterul Evenimentului zilei cum putem fi siguri că nu se va mai repeta ca un monument nepotrivit să fie selectat, jurnalista și inițiatoarea petiției, Marina Dumitrescu, a declarat că speră într-un juriu competent.
 
Revista presei românești - 27 februarie 2019