Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Culisele votului pentru șefia Parchetului european (Adevărul)

kovesi.jpg

Consiliul COREPER se reunește joi pentru a discuta despre primul șef al parchetului european, funcție pentru care candidează Laura Codruța Kovesi.
Consiliul COREPER se reunește astăzi pentru a discuta despre primul șef al parchetului european, funcție pentru care candidează Laura Codruța Kovesi.
Sursa imaginii: 
RFI/Vasile Damian

Kovesi, mică victorie, fără glorie și cu înjurături (Cotidiaul) - Ambasadorul și țara lui. Putea doamna Luminița Odobescu să dea ALT VOT în cazul Kovesi? (Republica) - Rezultatele celor 180.000 de „creiere“ din IT&C: România a exportat servicii IT&C de 4,5 miliarde de euro în 2018, dublu faţă de acum cinci ani (Ziarul Financiar)

Culisele votului pentru șefia Parchetului european (Adevărul)

PSD și-a infiltrat europarlamentarii în locul celor bulgari ca să voteze împotriva Laurei Codruța Kovesi în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European, dar PNL a răspuns cu o mutare similară și a înclinat balanța în  favoarea fostei șefe a DNA.

Kovesi, mică victorie, fără glorie și cu înjurături (Cotidianul)

„Susținerea pentru Kovesi Codruța nu mă mișcă și nu mă revoltă. Mă contrariază. Patriotismul bazat pe „este  româncă de-a noastră“  mă lasă rece, cîtă vreme nu mă regăsesc în  comportamentul ei. Faptul că ar putea ajunge în situația de a ne reprezenta țară, fără să fie desemnată pentru o asemenea poziție, este un semn că democrația europeană funcționează de-a-ndoaselea. Mai ales pentru cei mici. Oricum, într-o măsură mai mică sau mai mare, o parte din România o disprețuiește și o înjură”, comentează jurnalistul Cornel Nistorescu.
(…) “Numirea sau respingerea Codruței Kovesi este ca o miză înaintea unui meci de fotbal. Sau de box. Codruța Kovesi a devenit populară ca o  jucătoare. Chiar și trîntită sau împiedicată, ea are admiratori, susținători, partizani dar și dușmani de moarte. Susținerea Codruței Kovesi împotriva unei părți importante din autoritățile românești devine o belea cu urmări greu de estimat”.

Ambasadorul și țara lui. Putea doamna Luminița Odobescu să dea ALT VOT în cazul Kovesi? (Republica)

Fostul diplomat Ciprian Mihali lămurește chestiunea.
„Opinia publică a fost tulburată în zilele din urmă de votul dat împotriva candidatului român pentru postul de procuror-șef european de către ambasadoarea Luminița Odobescu, șefa Reprezentanței României pe lângă Uniunea europeană. 
Voi spune de la bun început că niciun ambasador nu poate să voteze în diversele structuri în care este prezent sau reprezentat statul român în lipsa unui mandat transmis din Centrala MAE. Două sunt instanțele care pot transmite un mandat de reprezentare unui ambasador: Președintele României și/sau ministrul de Externe. Cu foarte rare excepții, consemnul președintelui trece și el pe la MAE, pentru avizare, nu este trimis la ambasade direct și fără știrea Ministerului de Externe.
Ceea ce este limpede ca apa de izvor este că ambasadoarea a votat conform unui mandat primit de la Guvernul României și nu de la Președintele României. (Între noi fie vorba, rămâne regretabil că Președintele nu s-a manifestat în niciun fel în aceste zile, nu a uzat de prerogativele sale în materie de politică externă pentru a șterge puțin din impresia catastrofală lăsată la Bruxelles de „România”, adică de reprezentanții puterii)”.

Rezultatele celor 180.000 de „creiere“ din IT&C: România a exportat servicii IT&C de 4,5 miliarde de euro în 2018, dublu faţă de acum cinci ani (Ziarul Financiar)

Exporturile de servicii IT&C au ajuns la o valoare record de 4,5 miliarde de euro în 2018, în creştere cu 15% faţă de cea din anul 2017 şi au depăşit agricultura, care are exporturi de 4 miliarde de euro.
Cei 183.000 de angajaţi din sectorul IT&C din România au generat exporturi în valoare totală de 4,5 miliarde de euro în 2018, în creştere cu 15% faţă de anul 2017. Faţă de acum cinci ani, exporturile de servicii IT&C s-au dublat, arată datele Băncii Naţionale. Spre comparaţie, exporturile din agricultură sunt în valoare de circa 4 mi­liarde de euro.
„Sectorul românesc de tehnologie are o singură şansă: creşterea. Competitivitatea noastră pe plan extern este o măsură a succesului şi ea trebuie directionată spre zone cu valoare adăugată ridicată... Ţara noastră trebuie să beneficieze de pe urma tech-ului nu numai prin aportul la balanţa comercială, dar mai ales prin utilizarea sectorului tehnologic ca motor de creştere a competitivităţii României şi transformării în hub regional de inovaţie“, a spus Gabriela Mechea, directorul executiv al ANIS - Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii”. 

 
Revista presei românești - 28 februarie 2019