Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spaimele puterii de la București (Contributors)

Adrian Vasilescu, BNR: Cheltuielile cu întreținerea rezervei de aur sunt de 300.000 de lei, nu de euro, așa cum a spus unul dintre inițiatorii proiectului de modifiicare a statului BNR (Republica) - România, croitorul Europei. Hugo Boss lucrează local cu 18 fabrici care au 5.000 de salariaţi şi afaceri de 500 mil. Lei (Ziarul Financiar) - Cabinetul Dăncilă are iarăși planuri mari: „Cumințenia pământului”, din nou pe lista de cumpărături a Ministerului Culturii (Evenimentul Zilei)

Spaimele puterii de la București (Contributors)

 
Cum s-ar putea explica imensul val de ură, avalanșa de calomnii, de vorbe grele pe care vârfuri ale guvernării PSD-ALDE l-au vărsat asupra doamnei Laura Codruța Kὄvesi?, se întreabă criticul de teatru Mircea Morariu.
Dacă le-a fost relativ ușor guvernanților corupți din Capitala României să o înlăture din funcția de procuror șef al DNA, pe d-na Laura Codruța Kὄveși, fiindcă au avut de partea lor un ministru al Justiției și un președinte al Curții Constituționale defectivi de coloană vertebrală, nu același lucru se va petrece în cazul în care respectiva doamnă va fi declarată câștigătoarea unui concurs la care s-a prezentat cu o demnitate exemplară...
Cine și-a sacrificat marți seară câteva ore din viață pentru a urmări transmisia audierilor din Parlamentul European a văzut nu doar cât de stăpână pe meserie este doamna Kὄvesi, ci și cât de informați sunt parlamentarii europeni asupra tot ceea ce se întâmplă în neregulă în România de când guvernarea PSD-ALDE a preluat puterea și a declanșaț, în folosul a una sau două persoane care se identifică cu președinții celor două Camere ale Parlamentului, asaltul împotriva justiției.
Avem, cred, toate indiciile, avem deopotrivă întreaga îndreptățire, să spunem că politicienii coruptei până în măduva oaselor puteri de la București se așteptau ca toate minciunile lor să fie spulberate marți una câte una. Se așteptau și se temeau de asta. Așa că au ordonat Televiziunii publice să nu transmită audierea...
Nu cred că cineva ar putea să anticipeze cu precizie care vor fi rezultatele negocierilor de pe urma cărora, în cursul lunii martie, se va hotârî cine va fi câștigătorul concursului. Cu toate că știu că istoria nu se repetă, aș lua în calcul ipoteza ca faptele să ia o întorsătura similară celei care a condus la alegerea cardinalului polonez Carol Vojtyla ca Papă. Și numai pentru faptul că d-na Laura Codruța Kὄvesi provine dintr-un Est european (România, Bulgaria, Ungaria, Polonia) care a devenit o mare problemă pentru Uniunea Europeană. Care pune sub semnul întrebării Uniunea Europeană însăși.
 

Adrian Vasilescu, BNR: Cheltuielile cu întreținerea rezervei de aur sunt de 300.000 de lei, nu de euro, așa cum a spus unul dintre inițiatorii proiectului de modifiicare a statului BNR (Republica)

 
Consilierul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, spune într-un scurt interviu pentru Republica.ro că suma cheltuită pentru întreținerea rezervelor de aur este de 300.000 de lei, nu de 300.000 de euro, așa cum a afirmat senatorul PSD Șerban Nicolae.
Liderul PSD Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus miercuri la Senat un proiect de modificare a statutului Băncii Naţionale a României, prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur ale BNR. Inițiatorii proiectului susțin în expunerea de motive a proiectului că „nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară”.
Proiectul de lege propus de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae privind rezerva de aur a Băncii Naționale a României a stârnit o aprinsă dezbatere. De ce BNR e absentă din această dezbatere?
Banca Națională a României nu are încotro, este nevoită să se abțină de la această dezbatere. Motivul este în legea 312 din 2004. 
 

România, croitorul Europei. Hugo Boss lucrează local cu 18 fabrici care au 5.000 de salariaţi şi afaceri de 500 mil. Lei (Ziarul Financiar)

 
Grupul german de modă Hugo Boss lucrează în România cu 18 fabrici partenere, piaţa locală fiind unul dintre cei mai mari furnizori pentru companie. Retailerul, unul dintre cele mai cunoscute branduri din industria de profil, are pe plan local parteneri cu afaceri de peste jumătate de miliard de lei şi aproape 5.000 de salariaţi în 2017 (ultimul an pentru care există date publice), potrivit calculelor ZF.
Printre furnizorii companiei se numără atât fabrici mici şi medii, cât şi unii dintre marii producători de textile din România, cu afaceri de peste 100 mil. lei şi câteva sute de salariaţi. Toate fabricile sunt deţinute de parteneri externi însă, niciuna nu se află în proprietatea Hugo Boss.
 

Cabinetul Dăncilă are iarăși planuri mari: „Cumințenia pământului”, din nou pe lista de cumpărături a Ministerului Culturii (Evenimentul Zilei)

 
Guvernul Dăncilă a anunțat că intenționează să cumpere celebra sculptură a lui Constantin Brâncuși – „Cumințenia pământului” – însă achiziția rămâne sub semnul întrebării până la promulgarea bugetului pe 2019, a anunțat ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz.
Evaluată la 30 de milioane de dolari, opera ieșită în 1907 de sub dalta maestrului dintr-un bloc de marmură luat de Brâncuși din catacombele Parisului ar fi putut fi cumpărată de statul roman în 2016 cu 11 milioane de euro, însă discuțiile autorităților cu moștenitorii sculpturii s-au dovedit a fi un fiasco. De atunci, oficialitățile s-au întrecut în declarații publice, au organizat chiar o strangere de fonduri, însă o negociere serioasă n-a avut loc niciodată cu proprietarii operei.
Celebra operă stă în depozit.
 
Revista presei românești - 1 martie 2019