Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum au reușit PSD și ALDE să o facă pe Codruța Kovesi câștigătoare, orice s-ar întâmpla la Bruxelles (Adevărul)

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.

Tudorel Toader și-a prezentat raportul de activitate, după doi ani de mandat / A vorbit despre penitenciare și Cartierul Justiției, fără vreo referire la modificarea legilor justiției (Hotnews.ro) - România a depăşit Ungaria şi Polonia la producţia de automobile în 2018 (Ziarul Financiar)

Tudorel Toader și-a prezentat raportul de activitate, după doi ani de mandat / A vorbit despre penitenciare și Cartierul Justiției, fără vreo referire la modificarea legilor justiției / A refuzat întrebările jurnaliștilor și i-a amenințat că nu îi reacreditează (Hotnews.ro)

Tudorel Toader și-a prezentat luni seară raportul de activitate pentru cei doi ani la conducerea Ministerului Justiției, documentul având 85 de pagini. El a susținut că există și "aspecte negative", care trebuie eliminate, și că a încercat în cei doi ani să pună în centrul activității lui cetățeanul. Toader a vorbit timp de 40 de minute despre proiectele pentru penitenciare, despre dosarul electronic care urmează să fie implementat în instanțe și a insistat pe realizarea Cartierului Justiției, fără a se referi la modificarea legilor justiției sau la secția de anchetare a magistraților. Toader a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor și, mai mult, i-a amenințat că nu le va reînnoi acreditările pe acest an dacă "nu vor da curs formulelor protocolare".

Cum au reușit PSD și ALDE să o facă pe Codruța Kovesi câștigătoare, orice s-ar întâmpla la Bruxelles (Adevărul)

În următoarele zile, negocierile dintre reprezentanții Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene vor stabili cine va ocupa postul de procuror european. 
Dacă Laura Codruța Kovesi este aleasă,  scrie în editorial jurnalistul Ion M. Ioniță, victoria va fi una personală și va însemna înfrângerea puternicilor de acasă. Dar nu numai atât. Toți cei care protestează față de acțiunile PSD - ALDE de subordonare a justiției se vor simți încurajat să continue, fie că sunt magistrații care ies pe treptele tribunalelor, fie că sunt procurorii care au decis să-și suspende activitatea. Aceeași încurajare o vor simți și protestatarii care ies în stradă în număr mai mic sau mai mare.
În cazul în care pierde, doamna Kovesi rămâne în țară, cu un masiv capital de simpatie și, evident, electoral...Ținând cont că anul acesta sunt alegeri europarlamentare și prezidențiale, intrarea doamnei Kovesi în campanie ar schimba radical peisajul în dauna PSD.
Pentru că o candidatură a fostului procuror-șef DNA va ridica nivelul de adrenalină și va încinge până la incandescentță scena electorală. Adversarii ei vor cheltui resurse uriașe pentru a o contracara, ceea ce va avea ca efect atragerea atenției asupra campaniei și va mobiliza mulțime nehotărâți să meargă la vot. PSD nu este avantajat de o prezență semnificativă la alegeri, iar dacă vorbim despre prezidențiale, principala problemă a partidului o reprezintă lipsa unui candidat credibil. Liviu Dragnea s-a lansat deja într-un turneu electoral de testare a pieței, dar scorul său este încă modest.
PSD poate să se felicite că a făcut tot ceea ce a putut pentru a face din Laura Codruța Kovesi un candidat cu șanse. Tot ceea ce ar mai putea spera este ca doamna Kovesi să câștige postul de procuror european.
Integral în Adevărul.

România a depăşit Ungaria şi Polonia la producţia de automobile în 2018 (Ziarul Financiar)

România a urcat pe locul opt în topul ţărilor producătoare de auto­turisme la nivelul UE de­pă­şind Un­ga­ria şi Polonia, po­trivit datelor Asociaţiei Con­struc­torilor Europeni de Au­to­mobile (ACEA). Saltul vine în condiţiile în care Ford a produs în premieră peste 140.000 de SUV-uri EcoSport la Craiova, de trei ori mai multe maşini decât în 2017 când în producţie era B-Max, iar Duster a adus la Mioveni o creştere de 7%.
În 2018 au fost asamblate în cele două uzine auto din România aproape 477.000 de maşini, în creştere cu 31% faţă de 2017. Aceasta este cea mai mare creştere din ultimii zece ani înregistrată de producţia locală.
Este pentru prima dată când România atin­ge această performanţă. 

 
Revista presei românești - 5 martie 2019