Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


8 Martie: În top 3 bănci sunt numai cinci femei în conducerea executivă. În top 10 nu există nicio femeie CEO (Ziarul Financiar)

manager.jpg

8 Martie: În top 3 bănci sunt numai cinci femei în conducerea executivă. În top 10 nu există nicio femeie CEO
Image source: 
pixabay.com

BEC a respins alianța PLUS-USR. Culisele deciziei (România Liberă) - Eurodeputatul care a stabilit comisia de negociere pentru Parchetul European. „Kovesi are prima şansă. Nu poate fi acceptat alt candidat“ (Adevărul) - Scrisori și ocări despre România (Cotidianul) 

BEC a respins alianța PLUS-USR. Culisele deciziei (România Liberă)

Biroul Electoral Central (BEC) a decis respingerea cererii de înscriere a Alianței 2020 USR-PLUS în competiția pentru alegerile europarlamentare. Cele două partide se vor adresa Înaltei Curți. USR și PLUS vor candida separat dacă nu vor avea câștig de cauză.
Motivul invocat de Biroul Electoral Central  este că Dan Barna și Dacian Cioloș nu ar figura ca președinți ai USR, respectiv PLUS în Registrul partidelor politice. 
Decizia BEC a fost luată cu majoritate largă, inclusiv cu votul celor cinci judecatori
În acte, Nicușor Dan este încă președintele USR, iar PLUS este condus de Raluca Daneș
Ambele partide afirmă că au solicitat înregistrarea preşedinţilor la Tribunalul Bucureşti, dar până acum nu au primit o decizie definitivă, iar pentru acest motiv, BEC a respins cererea de înregistrare a Alianţei. Cele două formațiuni vor contesta decizia la Înalta Curte.

Eurodeputatul care a stabilit comisia de negociere pentru Parchetul European. „Kovesi are prima şansă. Nu poate fi acceptat alt candidat“ (Adevărul)

Eurodeputatul PNL Marian-Jean Marinescu explică, într-un interviu pentru Adevărul, de ce Laura Codruţa Kovesi are prima şansă pentru şefia Parchetului European la negocierile dintre Parlamentul European şi Consiliul UE.  „Comisia de negociere stabilită de Parlamentul European nu poate accepta alt candidat pentru şefia Parchetului“, susţine Marinescu.

Scrisori și ocări despre România (Cotidianul)

În sfârșit, Guvernul României, după atîția pumni în cap, după atîtea critici și acuzații, s-a gîndit să reacționeze. Ministrul Tudorel Toader a trimis o scrisoare către Financial Times (asumată și de Guvern). Este vorba de o replică scurtă, civilizată, în termeni aproape diplomatici. Scrisoarea spune în esență că „Laura Codruța Kovesi nu a fost demisă anul trecut pentru că agenția anticorupție pe care o conducea, DNA, viza politicieni corupți. Ea a fost demisă pentru că DNA încălca legea. Curtea noastră constituțională a spus acest lucru. Strategia de anchetare a doamnei Kovesi se baza pe coerciție”.  Este vorba de o informare elegantă, menită a atrage atenția cititorilor prestigiosului ziar că poziția Guvernului României este alta. Dimensiunea scandalului internațional, stîrnit de personajul în cauză, presupunea o abordare chiar mai severă. Încă de la înaintarea către CCR a dosarului de conflict constituțional, toată materia, sau măcar o sinteză însoțită de materiale ilustrative, ar fi trebuit tradusă în limbi de circulație și oferită tuturor ambasadelor europene și partenerilor din Alianța trans-atlantică. La toate articolele apărute în presa străină ar fi trebuit expediate replici și material documentar, inclusiv dosarul unor abuzuri comise la Ploiești, Oradea etc. Statul român s-a purtat ca un ghiocel ofilit. Ministerul de Externe al României a preluat comportamentul adormit al ministrului Meleșcanu, un om care n-a replicat decît de dou-trei ori în viață, în rest rezumîndu-se la un patinaj diplomatic pe lîngă toate subiectele și disputele. Din ce zice el, nu înțelegi nici că-i albă, nici că-i neagră!, scrie jurnalistul Cornel Nistorescu.

8 Martie: În top 3 bănci sunt numai cinci femei în conducerea executivă. În top 10 nu există nicio femeie CEO (Ziarul Financiar)

Sectorul bancar românesc este în continuare dominat de bărbaţi la nivel de top management. 
Nicio bancă locală mare din top 10 nu are preşedinte sau director general o femeie, dar în boardurile primilor zece jucători şi-au făcut loc 14 femei pe poziţii de director general adjunct. 
Banca Transilvania, care a devenit în 2018 liderul pieţei bancare, are trei femei director adjunct: Luminiţa Runcan, care se ocupă de divizia de risc, Gabriela Nistor, responsabilă cu retailul şi Mihaela Nădăşan, care este din octombrie 2018 director adjunct - instituţii şi pieţe financiare. 
BCR, a doua cea mai mare bancă din sistem, are două femei în structura de conducere - Dana Demetrian şi Elke Meier. 

Revista presei românești - 8 martie 2019