Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Domnule preşedinte, aveţi cuvântul! Şi cuvântul e unul singur: referendum (Adevărul)

avram.jpg

Jurnalistul Liviu Avram, redactor șef adjunct Adevărul
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Un Brexit dur va lovi Dacia şi Ford, care exportă pe piaţa britanică maşini produse în România (Ziarul Financiar) - Cea mai mare consultare cetățenească din UE: 120.000 de români au spus cum ar vrea să se reinventeze Uniunea Europeană (Hotnews.ro)

Domnule preşedinte, aveţi cuvântul! Şi cuvântul e unul singur: referendum (Adevărul)

Curtea Constituţională a declarat neconstituţional articolul care interzicea organizarea unui referendum în ziua alegerilor europarlamentare. Asta înseamnă că preşedintele nu mai are niciun motiv să nu convoace pentru 26 mai referendumul pe care l-a iniţiat acum doi ani.
Doi ani a tot ezitat, cu tot felul de scuze. Una a fost că nu e sigur că se face cvorumul, caz în care însăşi lupta anticorupţie ar fi compromisă de dezinteresul poporului. Câtă vreme cvorumul la referendum este de 30%, iar participarea la europarlamentare este de regulă în jur de 25-30%, nu cred că această problemă se mai pune acum: la câtă tensiune e în societate, în mod cert vom avea cea mai mare participare la acest tip de scrutin. O altă scuză a preşedintelui a fost că păstrează referendumul ca ultimă armă, atunci când situaţia se va deteriora până la cote alarmante. Între timp, cotele alarmante au fost depăşite cu mult ...
Evident, o întrebare de genul „Sunteţi de acord cu continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice?“ ar face referendumul complet inutil. 
În opinia mea, singura raţiune a referendumului este aceea de a securiza, măcar la nivelul la care e acum, zona de legislaţie de care cei aflaţi la putere sunt interesaţi în cel mai înalt grad. 
Prin urmare, jurnalistul propune două variante de întrebare: „Sunteţi de acord cu prevederi mai favorabile în legislaţia care asigură integritatea funcţiei publice, combaterea corupţiei şi a infracţiunilor de serviciu?“ sau „Sunteţi de acord cu înăsprirea legislaţiei care asigură integritatea funcţiei publice, combaterea corupţiei şi a infracţiunilor de serviciu?“. 
Acum intră în scenă un nou duşman: timpul. Hălci întregi din legislaţia penală şi procesual-penală au fost deja relaxate (dezincriminări, reduceri de pedepse şi de termene de prescripţie), unele modificări au trecut şi testul de constituţionalitate, dar nu au intrat încă în vigoare pentru că legile încă mai trebuie corectate ca urmare a numeroaselor observaţii ale CCR. Dacă prevederile modificate anul trecut în Comisia Iordache apucă să intre în vigoare până pe 26 mai, referendumul devine iarăşi inutil. 
Prin urmare, preşedintele trebuie să emită cât mai repede decretul de convocare a referendumului, astfel încât tot procesul legislativ să fie stopat până după ce poporul se va fi exprimat, scrie jurnalistul Liviu Avram. 

Un Brexit dur va lovi Dacia şi Ford, care exportă pe piaţa britanică maşini produse în România (Ziarul Financiar)

Companiile din România cu cele mai mari exporturi în Marea Britanie vin din industria auto. Ford şi Dacia îşi vând acolo maşinile. Pentru ele, scenariul unui Brexit fără acord, despre care premierul Theresa May a spus că este oricând posibil, este aducător de veşti proaste: guvernul de la Londra a exceptat de la aplicarea de tarife post-Brexit 87% din importuri, dar nu şi auto­vehiculele.
În Marea Britanie s-au vândut anul trecut 24.169 de maşini Dacia, marca românească având o cotă de 1% pe piaţa britanică. Dacia Duster exportată este produsă în România. Celelalte modele de Dacia vândute pe piaţa britanică sunt fabricate de Renault în Maroc. Totodată, mulţi dintre producătorii de componente şi piese auto din România sunt furnizori ai constructorilor auto germani. Una din şapte maşini germane ajunge pe piaţa britanică.
De asemenea, Marea Britanie este cea mai mare piaţă de export pentru producătorii români de vinuri. În 2017, 23% din exporturile de vin s-au dus acolo. În planurile sale de a evita scumpiri în lanţ după o eventuală ieşire a ţării din UE fără acord, Londra a exceptat temporar vinul de la impunerea de tarife de import.
Dacă Marea Britanie ar părăsi UE fără un acord comercial, schimburilor comerciale dintre cele două părţi li s-ar aplica regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care înseamnă tarife de import.

Cea mai mare consultare cetățenească din UE: 120.000 de români au spus cum ar vrea să se reinventeze Uniunea Europeană (Hotnews.ro)

WeEuropeans, inițiativă civică independentă susținută de către asociația CIVICO EUROPA și MAKE.org, a finalizat prima rundă a consultării cetățenilor europeni privind viitorul UE. Aceștia au fost chemați printr-o campanie publică să propună și să voteze online, la nivel național, idei concrete pentru reinventarea Europei, potrivit unui comunicat de presă.
Acum, cele mai votate 10 propuneri din fiecare țară vor fi supuse votului tuturor europenilor, urmând ca propunerile finale să constituie Agenda Cetățeanului pentru Europa, un document care va fi dezbătut la Parlamentul European pe 22 martie și înaintat ulterior Consiliului European de la Sibiu, din 9 mai.
În România, au participat la consultare 120.000 de persoane, care au propus 1.700 de idei și au exprimat în total 859.000 de voturi pentru acestea. Cele 10 idei care au întrunit cele mai multe voturi la nivel local sunt (în forma propusă):
1. Trebuie oprită defrișarea pădurilor din Europa
2. Trebuie să se investească în educație și cercetare
3. Trebuie ca produsele alimentare și industriale să aibă aceeași calitate în toate țările Uniunii Europene
4. Trebuie implementat același set de legi împotriva corupției în toată Europa.
5. Trebuie să am dreptul de a mă interna în orice spital din Uniunea Europeană, plătit de Casa de Asigurări de Sănătate.
6. Trebuie luate măsuri pentru a preveni și stopa atentatele teroriste la nivelul Europei.
7. Trebuie luate măsuri urgente și radicale de oprire a poluării mediului!
8. Trebuie să existe egalitate și echitate în ceea ce privește drepturile și obligațiile țărilor membre ale UE!
9. Trebuie implementat un program de reciclare a deșeurilor în toate statele membre UE.
10. Trebuie investit în autostrăzi în țări ca România, pentru ca firmele străine să vină aici și să se echilibreze salariul pentru a nu emigra.​
Cetățenii europeni pot vota pe www.weeuropeans.eu cele 270 de propuneri din toate țările până pe 21 martie.

 
Revista presei românești - 14 martie 2019