Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce îşi ţine la secret problemele medicale al treilea om în stat (Adevărul)

liviu_dragnea.png

Cazul Liviu Dragnea este luni pe ordinea de zi atât a Curții Constituționale, cât și a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Cazul Liviu Dragnea este luni pe ordinea de zi atât a Curții Constituționale, cât și a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Sursa imaginii: 
psd.ro

Protestul #foaiagoală. Maria, elevă clasa a VIII-a: Lumea se plânge că tinerii nu merg la vot, dar ei de unde să știe cu cine să voteze dacă ei au învățat la istorie despre Decebal, nu despre ce s-a întâmplat în ultimii ani? (edupedu.ro) - Agenţia americană de rating S&P încă recomandă investitorilor să vină în România, dar spune că s-ar putea răzgândi după 12 luni (Ziarul Financiar) - 18 ani și cât curaj! Bianca Andreescu a învins-o pe Angelique Kerber și s-a impus la Indian Wells (Gazeta Sporturilor)

De ce îşi ţine la secret problemele medicale al treilea om în stat (Adevărul)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, are probleme de sănătate, însă PSD refuză să comunice dacă e internat într-un spital de stat sau privat şi cât de gravă e starea politicianului care ocupă a treia funcţie în stat.
Singurele informaţii au fost furnizate de secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu. „Ar fi vorba de o dublă hernie de disc, dar vor mai fi făcute investigaţii pentru un diagnostic concret şi pentru a se decide dacă este nevoie de operaţie. Durerile s-au acutizat în ultimele săptămâni“, a declarat Ştefănescu într-o intervenţie telefonică la Antena 3. 
Preşedintele PSD a fost supus unor investigaţii medicale, a făcut un RMN, iar medicii au decis ca Dragnea să fie ţinut în spital câteva zile. Potrivit unor surse politice, Dragnea ar fi internat la spitalul privat Sanador.
Mai mulţi români i-au reproşat lui Dragnea că dă dovadă de ipocrizie prin faptul că a ales servicii medicale private în detrimentul celor oferite de spitalele de stat. „De ce la clinică privată? Spitalele de stat nu sunt conform standardelor? Patriotismul e doar în discurs“; „Păi îi face RMN aşa repede? Nu aşteaptă 3-4 luni să-i vină rându'?“.
Analistul politic George Rîpă crede că PSD ar fi trebuit să ofere informaţii oficiale şi detaliate despre starea de sănătate a lui Liviu Dragnea, în condiţiile în care vorbim de al treilea om în stat. „Să luăm exemplul Statelor Unite. Aici preşedintele prezintă anual un buletin medical, însă interesul public merge până acolo încât chiar starea de sănătate a unui membru al Curţii Supreme să fie discutată şi analizată în media. La domnul Dragnea discutăm de un alt tip de interes public, deoarece cu toţii bănuim că această durere de spate a apărut la timp pentru a-l salva de o nouă înfăţişare la Înalta Curte în dosarul în care a fost deja condamnat la 3 ani şi jumătate.
Liviu Dragnea are luni termen la Curtea Supremă.

Protestul #foaiagoală. Maria, elevă clasa a VIII-a: Lumea se plânge că tinerii nu merg la vot, dar ei de unde să știe cu cine să voteze dacă ei au învățat la istorie despre Decebal, nu despre ce s-a întâmplat în ultimii ani? (edupedu.ro)

O elevă care spune că este în clasa a VIII-a și care a dat săptămâna trecută simularea examenului de Evaluare Națională 2019 ne-a trimis un mesaj în care explică susținerea sa pentru protestul #foaiagoală. 
Mă numesc Maria, am 14 ani și sunt clasa a VIII-a. Am participat la simularea Evaluării Naționale. Aș fi dat foaia goală dacă aș fi știut de protest? Nu. De ce? Pentru că sunt clasa a VIII-a, în trei luni am examen și vreau să îmi știu nivelul. Sunt total de acord cu simulările și sunt de acord cu faptul că trebuie să învățăm și să fim pregătiți în fiecare moment...
Cred că toată lumea este de acord cu faptul că sistemul de învățământ din România este la pământ, rata de analfabetism fiind de 40%! Care sunt problemele sistemului de învățământ din România? E o listă foarte, foarte, foarte lungă!
În primul rând, suntem obligați să învățăm lucruri care nu ne vor folosi niciodată.
O altă problemă sunt profesorii. La istorie suntem ținuți în dictare o oră întreagă, nici nu avem timp să respirăm. Apoi trebuie să învățăm lecția cuvânt cu cuvânt.
În clasa a VIII-a se învață istoria României, care este foarte importantă, dar în loc să învățăm ce s-a întâmplat din perioada comunismului până acum, trebuie să învățăm despre Decebal, Ștefan cel Mare și Cuza. OK, sunt de acord cu faptul că și aceste aspecte sunt importante, dar ar trebui să se insiste mai mult asupra lucrurilor care s-au întâmplat în ultimii 100 de ani. 
#FoaiaGoală nu este un protest prin care noi, eleviii, ne plângem de simulări, ci este un protest prin care ne plângem de toate problemele menționate mai sus. De ce protestăm în felul ăsta? Pentru că doar așa putem fi băgați în seamă.

Agenţia americană de rating S&P încă recomandă investitorilor să vină în România, dar spune că s-ar putea răzgândi după 12 luni (Ziarul Financiar)

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's, un fel de zeu al recomandărilor de afaceri pentru economiile mici şi mijlocii, estimează că deficitul bugetar al României va ajunge în acest an la 3,3% din PIB şi la 3,5% din PIB în 2020. Datoria publică şi privată este însă sub control, prin urmare investitorii pot veni aici, arată agenţia.
S&P şi-a menţinut la finalul săptămânii perspectiva privind datoria externă a României la „stabilă“ (aceeaşi din mai 2014). Această perspectivă a fost amânată acum două săptămâni la cererea Ministerului român al Finanţelor, după ce analştii S&P voiau să o coboare la „negativ“.

18 ani și cât curaj! Bianca Andreescu a învins-o pe Angelique Kerber și s-a impus la Indian Wells (Gazeta Sporturilor)

Bianca Andreescu (18 ani, 60 WTA) a învins-o în finala turneului WTA Premier Mandatory de la Indian Wells pe Angelique Kerber (31 de ani, 8 WTA), 6-4, 3-6, 6-4, după un duel ce a durat 2 ore și 18 minute. Cronica meciului este semnată de Luminița Paul:
"Asemenea săptămâni de vis au nevoie de un happy end. Nu pentru că altfel ar fi mai ușor de uitat, ci pentru că bucuria doar așa e rotundă, fierbinte, întreagă. Iar Andreescu și-a oferit aseară acest happy end. Primul titlu al carierei și direct unul Premier Mandatory. După ce a trecut pe traseu de adversare experimentate, culminând cu cea din finală, Angelique Kerber, de trei ori campioană de Mare Șlem, fost lider mondial. Și ea s-a înclinat în fața entuziasmului, a tenisului colorat, variat și deseori exploziv al canadiencei cu origini românești."... Integral pe gsp.ro.

 
Revista presei românești - 18 martie 2019