Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mișcarea de la Washington nu folosește nimănui, dar este prea costisitoare pentru România (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Image source: 
site-ul ziarului Adevărul

Cine sunt candidații PSD la euroalegeri (România Liberă) - Eroi doar cu Feroe (Gazeta Sporturilor)

Ce efecte poate avea anunţul Vioricăi Dăncilă despre mutarea ambasadei din Israel (Adevărul)

Promisiunea premierului Viorica Dăncilă că va muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim poate strica relaţiile diplomatice cu ţările arabe, dar şi cu Israelul, atrag atenţia specialiştii în politică externă.
„Adevărul“ a consultat mai mulţi specialişti de politică externă pentru a traduce efectele afirmaţiilor făcute la Washington de Viorica Dăncilă. „Fiind o declaraţie care nu se bazează pe o decizie luată corect, atât din punct de vedere constituţional, cât şi din punctul de vedere al fundamentării strategice, decizia va avea consecinţe devastatoare. E o afirmaţie a unei persoane care reprezintă temporar România, pe o temă extrem de sensibilă. Relaţiile cu lumea arabă şi cu partea israeliană vor avea de suferit“,  declarat pentru „Adevărul“ Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe. De asemenea, fostul lider al diplomaţiei române că trebuiau să se pronunţe pe acest subiect fie preşedintele ţării, fie Ministerul Afacerilor Externne. La rândul său, Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate, a subliniat că efectele imediate se văd, însă România ajunge să fie o ţară lipsită de credibilitate. „Primele efecte le vedem deja. Regale Iordaniei îşi anulează în ultimul moment venirea, apoi am văzut o declaraţie relative tăioasă a ambasadorului Autorităţii Palestiniene. Din lumea arabă deja vin semnalele de nemulţumire. Însă ce mai gravă consecinţă e decredibilizarea României ca ţară. E o ţară ruptă între cei doi mari decidenţi de politică externă“, a declarat Fota. Pe de altă parte, cei doi specialişti consideră că pe termen scurt vor exista probleme de securitate a României din cauza unor afirmaţii precum a lui Dăncilă, dar România va pierde mult relaţiile cu cele două părţi, în special cu statele arabe.
„Mișcarea de la Washington  nu folosește nimănui, dar este prea costisitoare pentru România”, consideră jurnalistul Ion M. Ioniță.”Viorica Dăncilă a reușit să dea o lovitură de credibilitate României și să inducă o stare accentuată de confuzie și în tabăra israeliană și în tabătra arabă... Doamna Dăncilă a livrat la Washington doar un lung șir de vorbe fără acoperire”. Jurnalistul o taxează dur pe Viorica Dăncilă. „Felul în care domnia sa  înțelege lumea este clar, fără umbre, fără dubii. Ce scrie în foaia pe care o citește este adevărul absolut. Dincolo de textul pe care îl are în față nu există nimic altceva  și nu are nicio importanță dacă înțelege ceva din ceea ce citește”.

Cine sunt candidații PSD la euroalegeri (România Liberă)

Doi miniștri, o realizatoare TV, președintele Comisiei SRI, un pastor greco-catolic, unii eurodeputați dar și parlamentari de la București se alfă pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare din 26 mai.
Social-democrații au votat, ieri, în Parlament, la ședința CEX, lista PSD la alegerile europarlamentare din 26 mai.
Pe locuri eligibile se află europarlamentarul Dan Nica, care ocupă locul 5 pe lista social-democraților. Numele lui Dan Nica este legat de unul din cele mai răsunătoare scandaluri politice: ieșirea PSD din Guvernul Emil Boc, petrecută în 2009. Dan Nica, pe atunci ministru de Interne din partea PSD, a lansat acuzaţia că se pregăteşte fraudarea alegerilor prezidenţiale cu autocarele care plimbă turiştii electorali să voteze în mai multe localităţi. În loc să verifice acuzațiile, premierul Emil Boc l-a dat afară din Guvern, iar social-democrații au părăsit Executivul.
Locul 6 este ocupat de europarlamentarul Maria Grapini, ironizată adesea de presă pentru gafele sale de exprimare. Următorul clasat este deputatul Tudor Ciuhodaru, medic de profesie. 
Pe locul nouă este plasat Victor Negrescu, care și-a dat demisia, în noiembrie anul trecut, din funcția de ministru pentru Afaceri Europene. 
Oficial, conducerea PSD mizează pe obținerea a 14-15 locuri de europarlamentari. În schimb, simulările independente, bazate pe sondajele de opinie, prevăd că PSD va obține 11 sau 12 europarlamentari. 
PSD are în sondaje între 26% și 32%, iar România are alocate 33 de locuri de europarlamentari.

Eroi doar cu Feroe (Gazeta Sporturilor)

În ultimii 4 ani, naționala mare n-a mai învins nicio echipă calificată la un turneu final.
Diseară, la Cluj, în fața unui stadion plin, tricolorii sunt obligați să bată reprezentativa micului stat nordic (49.000 de locuitori). Contra pregătește o formulă de start cu 4 modificări față de cea de la Stockholm. România -Feroe, în preliminariile CE 2020, se joacă azi de la 21.45 în direct la Pro TV.