Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OUG 114, modificată prin ordonanță de urgență. Modificări majore pentru bănci, administratorii de fonduri de pensii și companiile din energie (G4media.ro)

document.jpg

Numărul contractelor de muncă suspendate de la instituirea stării de urgenţă şi până miercuri a ajuns la 891.091
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Arma electoralistă a referendumului – un bumerang pentru tabăra anti-PSD? (Gândul) - Partide de doi lei, mesaje electorale pe măsură (Adevărul) - Tot Ardealu'-i fruncea (Gazeta Sporturilor)

OUG 114, modificată prin ordonanță de urgență. Modificări majore pentru bănci, administratorii de fonduri de pensii și companiile din energie, dar nu și pentru telecom (G4media.ro)

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de ordonanță de urgență care ar urma să modifice OUG 114, faimoasa ordonanță a lăcomiei. Proiectul prevede scăderea taxei pe activele bancare și o nouă formulă de calcul pentru ROBOR, suspendă temporar cererea ca administratorii de fonduri de pensii din Pilonul II să-și majoreze capitalul social și aduce modificări în energie.
Interesant este faptul că la semnătura electronică a documentului postat de Ministerul Finanțelor pe site-ul propriu apare numele lui Gheorghe Gherghina, fost director în minister și actual membru în Consiliul de Administrație al BNR. Banca Națională a fost unul dintre marii adversari ai OUG 114, despre care a spus că va duce la distrugerea sistemului bancar.

Arma electoralistă a referendumului – un bumerang pentru tabăra anti-PSD? (Gândul)

Preşedintele Iohannis e, în sfârşit, definitiv decis. Astăzi, la Cotroceni, a avut „consultări cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema referendumului pentru justiţie”. 
Sper ca înaintea acestor consultări Preşedintele să fi avut pe masă un vraf de evaluări şi la activ discuţii solide cu constituţionalişti. Altfel va fi, ca multe altele, un demers în orb, o acţiune la plezneală.
În spatele referendumului se vede, deocamdată, doar finalitatea electoralistă. Dar a motiva cetăţenii printr-un referendum să se prezinte la un scrutin pentru care n-a existat niciodată entuziasm (vina aparţine exclusiv politicienilor), poate compromite miza însăşi a plebiscitului, scrie Lelia Munteanu. Editorialista consideră că declaraţia politologului Cristian Pârvulescu, un expert în domeniu, problematizează lucid: „Trebuie să gândim referendumul în context. El ar putea fi tardiv pentru că nu mai poate modifica nimic, dar ar putea să dea o indicaţie pentru ce se va întâmpla în continuare. Or, în continuare, vom avea doi ani electorali - 2019 şi 2020 - ani electorali care pot schimba totul. Se poate reseta întreaga situaţie şi cred că toată lumea este conştientă de acest lucru, atât PSD, cât şi cei care îl susţin pe preşedinte”.

Partide de doi lei, mesaje electorale pe măsură (Adevărul)

Apropierea alegerilor declanșează un campionat al prostiei în ceea ce privește mesajele pe care partidele politice le aruncă în spațiul public, în speranța că vor câștiga voturi. E greu de crezut că  cineva cu scaun la cap își decide votul în funcție de sloganurile puse pe afișele electorale, iar liderii politici știu asta, însă, chiar și așa, dacă tot dai un ban pentru publicitate, de ce ții morțiș să pari prost?, întreabă Daniel Gorgonaru în editorialul Adevărul.
Jurnalistul analizează mesajele afișate de patru dintre partidele care au șanse să își trimită reprezentanții în Parlamentul European, după alegerile din 26 mai.

Rusia instruiește parașutiști pentru a ataca țările din jurul Mării Negre (România Liberă)

Ministerul rus al Apărării a organizat, în Crimeea, un exercițiu militar cu peste 1.500 de parașutiști, iar țara cea mai vulnerabilă în fața unui asemenea atac pare a fi România. La exercițiul din Crimeea au mai participat peste 300 de avioane militare de transport și de elicoptere militare, precum și „vehicule amfibii din Flota Mării Negre”. Potrivit specialiștilor mi­litari, parașutiștii sunt o categorie de militari prin excelență ofensivă. Pe de altă parte, folosirea de vehicule amfibii sugerează că militarii ruși se antrenează pentru a debarca pe țărmul unui stat riveran Mării Negre. Dintre aceste țări, Ucraina și Georgia au frontieră terestră cu Rusia. Turcia are o relație privilegiată cu Rusia.

Tot Ardealu'-i fruncea (Gazeta Sporturilor)

După 4 la 1 cu Feroe în prelimininariile Euro 2020, Gazeta scrie că ne-am distrat cu cea mai slabă echipă din serie. Golurile au fost marcate de clujeanul Deac și de bihorenii Keșeru (dublă) și Pușcaș. 
În celelalte meciuri, Spania s-a impus în Malta, 2 – 0, iar Norvegia și Suedia au remizat, 3 – 3, într-un thriller la Oslo. 
Următoarele partide ale tricolorilor cu Norvegia și Malta, ambeleîn deplasare, sunt programate în iunie.