Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cinci milioane de oameni şi 169.000 de companii cu credite în lei îşi vor recalcula ratele la bănci (Ziarul Financiar)

dobanzi.png

Cum reușește Grecia să surclaseze România pe piețele financiare
Cum reușește Grecia să surclaseze România pe piețele financiare
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Dăncilă: Modificăm azi OUG 114 şi alte două acte normative. ROBOR va fi înlocuit (G4media.ro) - Banca Centrală Europeană revine cu precizări în legătură cu minciuna ministrului de Finanțe român: Încă analizăm proiectul OUG 114, dar NU am emis încă niciun aviz (Hotnews.ro) - Ana Gomes (PES): Noi, socialistii europeni, nu putem sa protejam un corupt, pe Liviu Dragnea, si pe marioneta sa, doamna Dancila. Adica suntem luati de idioti? Interviu (ziare.com)

Dăncilă: Modificăm azi OUG 114 şi alte două acte normative. ROBOR va fi înlocuit (G4media.ro)

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că în consens cu părţile implicate şi în baza principiilor convenite cu BNR şi cu Asociţia Română a Băncilor, vor fi modificate OUG 114/2018 şi alte două acte normative, un dintre consecinţe fiind aceea că indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv în baza tranzacţiilor interbancare. Dăncilă a precizat că noul indice de referinţeă se aplică doar creditelor noi contractate de populaţie.

Banca Centrală Europeană revine cu precizări în legătură cu minciuna ministrului de Finanțe român: Încă analizăm proiectul OUG 114, dar NU am emis încă niciun aviz (Hotnews.ro)

”Banca Centrală Europeană încă analizează proiectul de Ordonanță de Urgență 114/2018, dar NU a emis încă niciun aviz. Nu suntem în poziția de a spune când va fi publicat respectivul aviz, dar vă rugăm să rețineți că acesta va fi publicat, așa cum se publică fiecare document, în secțiunea siteului nostru în care se publică toată corespondența BCE privind legislația”, se arată în răspunsul oficial transmis HotNews de către BCE.
Reamintim că HotNews a solicitat încă de joi un punct de vedere oficial BCE, după ce minsitrul Eugen Teodorovici declarase că ”proiectul de modificare a OUG 114 are avizele BNR și Băncii Centrale Europene”. ”Ieri (marți, 26 martie - n.red) a venit răspunsul de la Banca Centrală Europeană, care avizează acest proiect”, a declarat ministrul înt-o intervenție telefonică la Digi 24.
Surse din cadrul BCE au infirmat joi pentru HotNews această informație iar spre seară a venit și răspunsul oficial al instituției europene.

Cinci milioane de oameni şi 169.000 de companii cu credite în lei îşi vor recalcula ratele la bănci (Ziarul Financiar)

În 2018, băncile au acordat populaţiei credite noi în lei în valoare de 34,8 mld. Lei. Firmele au luat credite noi în lei de 27 mld. Lei. Creditele noi în lei cu dobândă va­riabilă ar urma să fie legate în­cepând cu luna mai de o nouă re­fe­rinţă, care va înlocui ROBOR, noul indice urmând să fie calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor in­ter­ban­care pentru o anumită perioadă, la care băn­cile vor putea să adauge o anumită marjă fixă.

Ana Gomes (PES): Noi, socialistii europeni, nu putem sa protejam un corupt, pe Liviu Dragnea, si pe marioneta sa, doamna Dancila. Adica suntem luati de idioti? Interviu (ziare.com)

Socialistii europeni nu mai pot tolera PSD, iar voturile pe care Liviu Dragnea le poate aduce din Romania nu sunt un argument bun, pentru ca, incurajand un partid corupt, PES pierde voturile din alte tari. Este opinia transanta a eurodeputatei socialiste Ana Gomes, pentru care ultimul anunt al premierului Dancila - relocarea ambasadei din Israel - este inacceptabil.
Ana Gomes nu lasa loc de interpretari: Liviu Dragnea este un politician care compromite familia socialistilor europeni, iar excluderea PSD e o necesitate. De altfel, europarlamentara portugheza - o critica vocala a PSD-ului condus de Dragnea - afirma, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca socialistii suedezi au si trimis o scrisoare in acest sens.
Fost diplomat de cariera, Ana Gomes critica anuntul prim-ministrului roman privind relocarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim - o astfel de decizie incalca acordurile europene privind solutia celor doua state, dar si politica socialistilor europeni. Eurodeputata povesteste ca a intrebat-o direct pe Viorica Dancila, la o sedinta a socialistilor, iar aceasta i-a raspuns vag, ca decizia oricum apartine presedintelui Iohannis.