Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Referendum: sunt mai bune mai multe întrebări decât una singură? (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Expiră mandatele unor judecători CCR. Cine va face noile numiri (Evenimentul Zilei) - Poștașii duc pliante PSD pensionarilor (România Liberă) - Cealaltă latură a migrației 100.000 de românii din străinătate se întorc, anual, acasă (Ziarul Financiar)

Referendum: sunt mai bune mai multe  întrebări decât una singură? (Adevărul)

 
Așteptat să anunțe întrebarea pe care urma să o adreseze poporului în cadrul referendumului din 26 mai, președintele Iohannis a declarat că va consulta Parlamentul în vederea lărgirii ariei de teme pe care le va supune votului popular, scrie jurnalistul Ion M. Ioniță.
Acesta atrage atenția că referendumul nu poate împiedica PSD. să promoveze în continuare legi și ordonanțe de urgență prin care să-și atingă scopul de a controla justiția. Chiar dacă președintele Iohannis somează guvernul să nu mai emită ordonanța de urgență în domeniul justiției, Palatul Victoria nu poate fi constrâns în niciun fel să renunțe la această practică abuzivă. 
(...) Nu este deloc sigur că lărgirea ariei este benefică pentru mobilizarea oamenilor la vot. O singură întrebare, simplă și percutantă poate fi mai eficientă în acest sens decât o serie de întrebări care pot produce confuzie și multe bătăi de cap la numărarea răspunsurilor.
E adevărat că guvernarea PSD a suspendat în realitate echilibrul dat de controlul reciproc al puterilor în stat. Curtea Constituțională și Avocatul Poporului sunt două instituții cheie în funcționarea democrației, dar ele sunt controlate direct de PSD. Ca urmare, Curtea a devenit un arbitru politic care controlează jocul astfel încât PSD să câștige, iar Avocatul Poporului s-a transformat direct în avocatul puterii. În aceste condiții, biata Constituție nu are nicio șansă.
Anunțat de atâta vreme referendumul și revenind asupra temelor prin referire la ordonanțele de urgență, președintele ridică miza. Un succes al consultării populare este necesar, dar nu și suficient. Votul la referendum are valoare simbolică, dar nu este obligatoriu. Votul care are efecte directe este cel de la alegeri. Că sunt europarlamentare, prezidențiale, locale sau parlamentare, acolo este decizia poporului care poate păstra un partid în funcție sau îl poate înlătura. Dar prezența la referendum va cântări enorm în rezultatul alegerilor din acest an și de anul viitor.
Integral în Adevărul.
 

Se anunță vremuri tulburi în politica românească. Expiră mandatele unor judecători CCR. Cine va face noile numiri (Evenimentul Zilei)

 
Curtea Constituțională a României (CCR) a trimis o adresă Senatului pentru a începe procedurile de desemnare ale unui nou judecător pentru instituție. Acesta îi va lua locul judecătoarei Simona Maya Teodoroiu.
Mandatul judecătorului Simona Maya Teodoroiu va expira la data de 15 iunie. Prin urmare, Senatul va trebui să se reunească în ședință de plen și să desemneze un nou judecător la CCR.
Din cei 9 judecători, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
Componenţa Curţii se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani, fiecare din autorităţile competente să efectueze numirile desemnând câte un judecător.
 

Poștașii duc pliante PSD pensionarilor (România Liberă)

 
Ludovic Orban a anunţat, ieri, că PNL va da în judecată PSD pentru că a încheiat un protocol cu Poşta Română, astfel încât pensionarii să primească, odată cu pensia, şi un material electoral din partea social-democraţilor cu mesaje împotriva liberalilor.
Potrivit Ziare.com, Poșta Română a confirmat că a încasat 925.000 lei de la PSD, în baza unui contract comercial plătit, pentru distribuirea materialelor de promovare ale social-democraților, dar susține că își desfășoară activitatea „similar celorlalți operatori de profil care activează pe piața serviciilor poștale” și respinge „orice acuzație de partizanat politic”.
 

Cealaltă latură a migrației 100.000 de românii din străinătate se întorc, anual, acasă (Ziarul Financiar)

 
România a înregistrat peste 177.000 de imigranți în 2017, iar mai mult de 95.000 dintre aceștia au fost români care s-au întors acasă, temporar sau definitiv, arată datele Institutului Național de statistică și ale Eurostat. Fenomenul imigrației este prezent de mai bine de un deceniu și a atins valori deloc de neglijat, spun specialiștii
Migrația de revenire are beneficii atât pentru economie, cât și pentru societate, deoarece contribuie la creșterea nivelului și calității forței de muncă, în condițiile unei crize acute de personal, ajută la stimularea investițiilor străine prin deschiderea de noi businessuri și contribuie la dezvoltarea antreprenoriatului.
 
Revista presei românești - 2 aprilie 2019