Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lovitura preventivă a Comisiei Europene: amenințare voalată cu declanșarea ”opțiunii nucleare” dacă Guvernul dă OUG pentru Dragnea (g4media.ro)

cristian-pantazi-640x400.jpg

Jurnalistul Cristian Pantazi
Sursa imaginii: 
g4media.ro

Klaus Iohannis și-a spălat toate rufele în atmosfera solemnă de la NATO (Evenimentul Zilei) - Ce-i lipsea lui tanti Sofia ca să cumuleze pensia cu salariul: stele de chestor (Adevărul) - Liga Campionilor, interzisă românilor! (Gazeta Sporturilor)

Lovitura preventivă a Comisiei Europene: amenințare voalată cu declanșarea ”opțiunii nucleare” dacă Guvernul dă OUG pentru Dragnea (g4media.ro)

 
Comisia Europeană a făcut marți seară un gest neobișnuit, la limita uzanțelor diplomatice. Pusă în fața presiunilor lui Liviu Dragnea pentru OUG care să-i rezolve dosarele, Comisia a anunțat că miercuri discută despre statul de drept din România. Un oficial european a declarat pentru G4Media.ro că asemenea discuții au loc și în legătură cu Polonia. Ce a făcut Comisia se numește în termeni de conflict ”lovitură preventivă”. Și are un singur scop: să împiedice OUG în ședința de guvern de miercuri, scrie jurnalistul Cristian Pantazi.
Bruxelles-ul a aflat că Liviu Dragnea pune o presiune infernală pe Guvern să adopte OUG care i-ar rezolva mare parte din probleme. Dragnea e la rândul său presat de timp, pentru că are termen pe 15 aprilie, iar la prea multe alte termene nu mai poate spera. Comedia internării de urgență, urmate de participarea la nuntă, nu mai are cum să țină. Și nici încredere în CCR nu mai are ca altădată, așa că singura cale sigură pentru a scăpa de procese e OUG.
În aceste condiții, Comisia Europeană știe că singurii cu care poate discuta rațional sunt Viorica Dăncilă și Tudorel Toader.
Cu toate limitările sale politice și de aptitudini, Viorica Dăncilă știe ce înseamnă anunțul Comisiei Europene. Știe că OUG în forma dorită de Dragnea va însemna finalul carierei sale politice și intrarea în galeria celor mai sinistre personaje ale istoriei. La fel și Tudorel Toader, va fi scos în fluierături și din Universitatea Cuza dacă promovează OUG care să-l scape pe Dragnea. Dăncilă și Toader mai au ceva în comun: nu au probleme penale, nu au miză personală pentru OUG. 
Cum îl ajută pe Dragnea modificările la Codul penal și Codul de procedură penală trimise de la Ministerul Justiției în dezbatere în sistemul judiciar:
În primul rând, toate deciziile definitive din 2014 până în 2018 ale completurilor de 5 judecători de la Curtea Supremă se va putea rejudeca. Dragnea scapă de condamnarea definitivă din Dosarul Referendumul.
În al doilea rând, scad termenele pentru prescripția faptelor penale, ceea ce îi rezolvă dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman (judecat acum în apel) și, foarte probabil, dosarul Tel Drum (aflat încă în lucru la DNA).
Integral pe g4media.ro.
 

Klaus Iohannis și-a spălat toate rufele în atmosfera solemnă de la NATO (Evenimentul Zilei)

 
Ședința solemnă din Parlament dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO s-a transformat în bâlci. Invitat de onoare, președintele Klaus Iohannis nu a făcut rabat de la nicio expresie jignitoare la adresa guvernului și a coaliției afl ată la guvernare. Președintele a savurat aplauzele opoziției și a făcut pauze de discurs în care i-a răsplătit pe fanii lui cu zâmbete largi. Au fost și huiduieli timide din partea puterii, dar ele au fost acoperite de aplauzele puternice, semn că Opoziția s-a mobilizat mai bine pentru eveniment. Probabil presimțeau sau știau sigur că Iohannis va desfășura tot arsenalul împotriva PSD. Premierul Viorica Dăncilă a prezentat scuze pentru atmosfera suburbană a ședinței solemne.
 

Ce-i lipsea lui tanti Sofia ca să cumuleze pensia cu salariul: stele de chestor (Adevărul)

 
În timp ce generali, chestori și înalți funcționari ai administrației centrale sau locale încasează salarii cumulate de 4-5.000 de euro, tanti Sofia, de 83 de ani, a fost concediată de la grădinița unde lucra ca femeie de serviciu de 40 de ani, pentru că primea și pensie de CAP. Cazul Sofiei Chițoran a ajuns la urechile mai marilor de la ministerul Educației care au decis să o reintegreze.
 

Liga Campionilor, interzisă românilor! (Gazeta Sporturilor)

 
CFR n-ar fi cap de serie nici în turul I prelimininar, dacă ar câștiga iar campionatul. Pentru FCSB, problemele încep din turul 3 preliminar, unde ar putea da peste PSV Eindhoven.
 
Revista presei românești - 3 aprilie 2019