
Presa românească
Dragnea își joacă ultima carte la Curtea Constituțională. CCR judecă astăzi sesizarea privind completurile specializate (Hotnews.ro)
liviu_dragnea.png

Dragnea își joacă ultima carte la Curtea Constituțională. CCR judecă astăzi sesizarea privind completurile specializate (Hotnews.ro)
După ce l-a pus la zid pe Tudorel Toader pentru că "a păcălit tot PSD-ul" și nu a dat ordonanțele de Urgență pe Codurile penale și contestația în anulare, Liviu Dragnea are totuși un colac de salvare - Curtea Constituțională. Astăzi, CCR judecă sesizarea lui Florin Iordache privind completurile specializate în corupție de la instanța supremă. O decizie favorabilă a CCR l-ar putea scăpa de condamnare pe liderul PSD. Avocații lui Dragnea în procesul angajărilor fictive, în care a primit trei ani și jumătate de închisoare, au cerut desființarea sentinței și rejudecarea dosarului invocând tocmai acest motiv - procesul nu a fost judecat în prima instanță de un complet specializat.
CCR a fost sesizată prin Florin Iordache, pe care Liviu Dragnea l-a lăsat pentru o săptămână președinte la Camera Deputaților. Această contestație se judecă miercuri la Curte, iar peste câteva zile, adică în 15 aprilie, este ultimul termen în procesul lui Dragnea. După această dată, instanța rămâne în pronunțare, adică sentința definitivă ar urma să fie dată cel târziu în luna mai.
Prin urmare, decizia Curții Constituționale este capitală pentru Liviu Dragnea, procesul angajărilor fictive în care șeful PSD a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni cu executare putând fi reluat de la zero dacă CCR admite contestația depusă de Iordache.
Avertisment: economia scade, dar importurile cresc exponenţial. Deficitul comercial a explodat în primele două luni ajungând la 2,4 mld. euro, plus 45%. Importurile au crescut la 13,8 mld. Euro. „Au crescut veniturile, consumul, dar nu şi producţia internă“ (Ziarul Financiar)
Deficitul comercial a explodat în primele două luni din 2019, importurile de bunuri înregistrând o dinamică de creştere de 10,1%, în timp ce exporturile de bunuri au înregistrat un avans de doar 4,8%. Faţă de primele două luni ale anului 2016, deficitul comercial din primele două luni ale acestui an s-a mărit de patru ori, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
„Este foarte logic ceea ce se întâmplă, eu mă aşteptam la asta. Fenomenul de creştere a veniturilor care se revarsă în consum şi implicit în cerere a forţat importul. În momentul în care se măresc veniturile, trebuie neapărat să se asigure o compensare a cererii de mărfuri din producţia internă şi lucrul acesta nu s-a întâmplat. Nu a avut loc o stimulare a producţiei interne de bunuri de consum, în special alimentare. Apoi trebuie să punem la socoteală şi variaţia cursului. Importăm pe euro în ţările UE, iar tendinţa de creştere a cursului euro/leu o cunoaştem“, a declarat Mircea Coşea, profesor de economie.
Economistul mai spune că există şi situaţii în care importurile sunt doar „pe hârtie“, când comercianţi străini cumpără mărfuri produse în România, dar le înregistrează ca produse de import.
Au apărut noi specii de peşti în Marea Neagră: medelinul şi escobarul… (Adevărul)
„Marea Neagră rămâne cel mai bun vecin al nostru. Altfel, nu se poate explica de ce a ales să pună în braţele Poliţiei Române o tonă de cocaină când putea la un val distanţă mai la sud sau mai la nord să-i blagoslovească pe bulgari sau ucraineni cu ditamai captura”, scrie jurnalistul Daniel Gorgonaru.
„După telenovela cu valurile mării şi apelul la cetăţeni să nu care cumva să-şi bage nasul în pudra albă adusă la mal, poliţiştii români ar trebui să vină şi să ne anunţe că au destructurat şi o reţea importantă de traficanţi şi că activitatea lor împotriva traficului de droguri nu stă doar la mâna hazardului. Nu în ultimul rând, dacă ne mai dorim să intrăm în Schengen trebuie să demonstrăm partenerilor din UE că suntem capabili să asigurăm frontiera estică europeană şi că vom putea lupta eficient împotriva traficului internaţional de droguri, carne vie şi arme”.
Între timp, Ministrul de Interne Carmen Dan a anunţat începerea unei anchete privind funcţionarea SCOMAR - sistemul de supraveghere a Mării Negre, care funcţionează în cadrul Poliţiei de Frontieră Constanţa - în cazul cantităţii uriaşe de droguri descoperite pe 22 martie, la Tulcea, într-o şalupă eşuată la mal. În condiţiile în care România dispune de echipamente ultraperformante pentru supravegherea graniţei la Marea Neagră, opinia oamenilor din zonă este că traficul de droguri este posibil doar din cauza unei breşe creată cu bună-ştiinţă în sistem.