Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Don Dragnetti pune Justiția în balanță, ca pe eșafod (Republica)

ctp.png

Scriitorul și jurnalistul Cristian Tudor Popescu
Sursa imaginii: 
republica.ro

Daniel Horodniceanu: Fără solicitări specifice și fără un profil de candidat, orice evaluare pare ca fiind doar bunul plac al ministrului, ceea ce într-o societate democratică este inadmisibil  (g4media.ro) - Avalanșa popririlor: milioane de conturi blocate de Fisc (Adevărul)

Don Dragnetti pune Justiția în balanță, ca pe eșafod (Republica)

Astăzi, 11 aprilie 2019, șira spinării Justiției din România poate fi frântă în două. Cu consecințe incalculabile asupra întregii societăți, scrie gazetarul Cristian Tudor Popescu.
Florin Iordache, de meserie asaltangiu asupra Justiției de mai rău de 2 ani, cere CCR să desființeze hotărârile completurilor de 3 judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, pe motiv că nu au fost alcătuite din magistrați specializați în fapte de corupție. (...) O asemenea reclamație este pur și simplu o insultă la adresa Curții Supreme a României. De fapt, asaltangiul Iordache afirmă că nu orice judecător al Înaltei Curți e abilitat să judece într-un proces de corupție. Deci că un magistrat poate obține acest rang maxim în justiție fiind incapabil să judece corupția, între alte cauze penale.
Dacă CCR hotărăște că așa e, o primă consecință este ștergerea condamnării lui Dragnea la 3 ani și 6 luni cu executare în dosarul „Bani luați de la copii și dați la Partid”, în care îl așteaptă sentința definitivă în următoarele săptămâni. Procesul se reia de la zero, Dragnea intră mai albit decât este în alegerile europarlamentare.
Având în vedere că același lucru l-au cerut și avocații lui, Don Dragnetti face demonstrația de forță că poate, cu Brucselu în cârcă, și fără ajutorul guvernului sau parlamentului, să șteargă podelele cu numita Justiție. Legată la ochi parcă în vederea unui viol în grup, căci și alți mucenici condamnați în primă instanță pot să obțină aceeași grație dorneană: Darius Vâlcov, Radu Mazăre, Andreea Cosma, Călin Popescu Tăriceanu, Elena Udrea, Alina Bica, Dan Șova și mulți alții.
Un al doilea efect, mai grav, va fi distrugerea practic totală a prestigiului Înaltei Curți, și așa știrbit prin decizia CCR de pulverizare a completurilor de 5... Integral pe republica.ro.

Daniel Horodniceanu: Fără solicitări specifice și fără un profil de candidat, orice evaluare pare ca fiind doar bunul plac al ministrului, ceea ce într-o societate democratică este inadmisibil  (g4media.ro)

Fostul șef al DIICOT Daniel Horodniceanu a declarat pentru G4Media.ro că, atunci când a fost lansată procedura pentru postul de procuror european din partea României și pentru cel de procuror general al României, nu au fost prezentate nici profilul de candidat, nici reperele la care trebuia să răspundă cei care s-au înscris, iar în aceste condiții „orice evaluare pare ca fiind doar bunul plac al ministrului, ceea ce într-o societate democratică este inadmisibil”.
Ministerul Justiţiei a anunţat, miercuri, că nu a selectat niciun candidat pentru funcţia de procuror european din partea României, procedura urmând a fi reluată.
Și cei patru candidați la postul de procuror general al României au fost respinși. Este vorba despre Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu. De ce?  Niciunul dintre candidați nu are profilul procurorului general european, modern, de bună credință, fără un trecut pătat și care poate să dinamizeze activitatea Ministerului Public, a declarat aseară, la România TV, Tudorel Toader.  Ministrul Justiției a mai spus că Augustin Lazăr se poate înscrie din nou la concurs, dar îl va întreba ce s-a schimbat într-o săptămână sau două ca să schimbe opinia comisiei.
Toader a precizat că media de vârstă a procurorilor din România este sub 40 de ani, adică aproape cât vechimea în magistratură a lui Augustin Lazăr.

Avalanșa popririlor: milioane de conturi blocate de Fisc (Adevărul)

Fiscul a pornit tăvălugul: milioane de conturi au fost blocate de ANAF, în urma recalculărilor făcute anul trecut pentru anul fiscal 2018. 
Una dintre dintre cele mai mari bănci din România, BRD Societe Generale - situată pe locul trei după Banca Transilvania şi BCR – a anunţat recent că Fiscul a blocat anul trecut o treime din conturile deschise în cadrul instituţiei.   
Francois Bloch, directorul general al BRD – Groupe Société Générale, a declarat că 418.000 de cereri de popriri au fost trimise, anul trecut, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), iar, în total, au fost 700.000 de cereri de poprire la circa 2,3 milioane de clienţi. 
Pentru gestionarea popririlor BRD a fost nevoită să înfiinţeze un departament special pentru gestionarea conturilor şi notificarea clienţilor.
Problema este că ANAF blochează toate conturile debitorului, pentru aceeaşi datorie. 
La jumătatea lunii ianuarie a acestui an, ulterior numirii Mihaelei Triculescu la şefia ANAF, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spunea că ANAF va fi restructurat din temelii, din punct de vedere al atribuţiilor, şi că nu va mai face popriri.  
ANAF promite de câțiva ani că lățile și declarațiile se vor face online, dar site-ul funcționează rar.

 
Revista presei românești - 11 apriilie 2019