Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ţeapă pentru baroni. Comisia Iordache a modificat Codul Penal pentru a-l salva doar pe Liviu Dragnea (Adevărul)

dragnea_iordache.jpg

Florin Iordache, preşedintele Comisiei pentru legile Justiţiei, alături de şeful său de partid, Liviu Dragnea
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului "Adevărul"

Cex la PSD. Cazanciuc, Nicolicea și Nicolae, posibili înlocuitori ai lui Tudorel Toader (Evenimentul Zilei) - Politicienii au început bătălia pentru CCR (România Liberă) - Mai poate să scadă inflaţia? Economiştii cred că BNR nu va interveni pentru apărarea unui prag de inflaţie, ci va urmări mai degrabă echilibrul financiar (Ziarul Financiar)

Ţeapă pentru baroni. Comisia Iordache a modificat Codul Penal pentru a-l salva doar pe Liviu Dragnea (Adevărul)

 
Comisia specială pentru modificarea legilor Justiţiei, condusă de Florin Iordache, a adoptat, marţi, pe repede-nainte un proiect de lege prin care vrea modificarea Codului Penal şi a Legii pentru sancţionarea corupţiei, modificări care ţin cont de recomandările unei decizii CCR din 2018 prin care mai multe articole ale unei iniţiative trecute de Parlament au fost declarate neconstituţionale. De la începutul şedinţei-fulger, convocată doar cu câteva ore înainte şi fără a da posibilitatea celor din Opoziţie să studieze temeinic amendamentale la iniţiativa de pe ordinea de zi, Florin Iordache a anunţat că el vorbeşte în numele întregului PSD, iar formaţiunea pe care o reprezintă vrea să păstreze în proiectul de lege toate modificările declarate constituţionale, iar pe cele neconstituţionale să le elimine. 
Propunerea fostului ministru al PSD a părut, la prima vedere, rezonabilă şi celor din Opoziţie. Însă aleşii PNL şi USR voiau să discute şi modificarea unor articole declarate constituţionale, dar problematice, pentru că favorizează mai mult persoanele cercetate sau inculpate decât victimele. Un astfel de articol este cel privind termenele de prescripţie a răspunderii penale, un articol care l-ar avantaja şi pe Liviu Dragnea, cel care e acuzat de fapte care s-au derulat între 2006 şi 2012. 
Mai exact, termenul de precripţie a faptei scade de la 10 la 8 ani, când infracţiunea săvârşită prevede pedeapsa cu închisoarea de cel puţin 10 ani, dar care nu mai mult de 20 de ani. De asemenea, termenul de prescripţie scade de la 8 la 6 ani, când infracţiunea săvârşită prevede pedeapsa cu închisoarea mai mare de 5 ani, dar nu mai mare de 10 ani. Mai mult, termenul de prescripţie specială nu mai este de dublul prescripţiei normale, ci doar de o dată şi jumătate.  Ori, Liviu Dragnea se află exact în situaţia aceasta privind termenele de prescripţie. Odată cu trecerea legii de Parlament şi promulgarea ei, Liviu Dragnea ar putea scăpa, de exeplu, de dosarul angajatelor din PSD la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman. 
De altfel, Florin Iordache a anunţatat că miercurea viitoare, adică pe 24 aprilie, proiectul de lege ar putea fi adoptat în Camera Deputaţilor, adică forul decizional, până atunci fiind trecut prin plenul Senatului şi încă o dată pe la Comisia pentru legile Justiţiei.
 

Cex la PSD. Cazanciuc, Nicolicea și Nicolae, posibili înlocuitori ai lui Tudorel Toader (Evenimentul Zilei)

 
Soarta ministrului Tudorel Toader s-ar putea decide astăzi, în CEx al PSD. Potrivit surselor politice, Robert Cazanciuc, Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae sunt în cărți pentru preluarea portofoliului Justiției.
Deși ieșise de pe lista scurtă, Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei în guvernul Victor Ponta şi preşedinte al Comisiei Juridice din Senat, a revenit în forță și este potrivit surselor consultate de EVZ, candidatul cu cele mai mari șanse. Cu toate acestea, Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae, cunoscuți pentru pozițiile lor privind modificărilor aduse legilor Justiţiei, au suficienți susținători în partid.
 

Politicienii au început bătălia pentru CCR (România Liberă)

 
Mandatele a trei judecători de la Curtea Constituțională vor expira la începutul lunii iunie. Nominalizările urmează să fie făcute de Administrația Prezidențială, Senat și Camera Deputaților. Cele două posturi care depind de Senat și Camera Deputaților sunt obiectul unor tatonări în coaliția de guvernare. Inițial, ALDE urma să ocupe postul rezervat Senatului, dorit de ministrul de Externe Teodor Meleșcanu. Postul rezervat Camerei Deputaților urma să revină PSD. Însă Liviu Dragnea își propune, mai nou, ca PSD-ul să ocupe ambele posturi de la CCR care revin Parlamentului. Unul dintre numele vehiculate pentru CCR este cel al judecătoarei Gabriela Bârsan, care s-a pensionat recent.

 

Mai poate să scadă inflaţia? Economiştii cred că BNR nu va interveni pentru apărarea unui prag de inflaţie, ci va urmări mai degrabă echilibrul financiar (Ziarul Financiar)

 
Inflația a ajuns în martie la 4%, cel mai înalt nivel din ultimele cinci luni. Și veștile rele nu se opresc aici: prețurile producției industriale au crescut în februarie 2019, comparativ cu februarie 2018, cu 4,8%, iar economiștii cred că acestea vor continua să urce, ceea ce, în final, se va traduce în prețuri mai mari în piață. În acest caz, mai poate fi adusă inflația în țintele BNR (maxim 3,5%) și ce poate face Isărescu? Răspund economiștii Dragoș Cabat, Aurelian Dochia și Laurian Lungu.
 
Revista presei românești - 17 aprilie 2019