Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD îl vrea pe Nicolicea în locul lui Toader (România Liberă)

rl.jpg

Conducerea PSD a decis să-i retragă sprijinul politic ministrului Justiţiei Tudorel Toader, care ar urma să fie înlocuit de Eugen Nicolicea.
Conducerea PSD a decis să-i retragă sprijinul politic ministrului Justiţiei Tudorel Toader, care ar urma să fie înlocuit de Eugen Nicolicea.
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului "România Liberă"

Calvarul tinerei arse, plimbată între spitale timp de 40 de ore (Adevărul) - Decalajele economice se adâncesc: Peste 70% din totalul celor 80.000 de noi locuri de muncă din 2018 au fost create în Bucureşti, Cluj şi Iaşi (Ziarul Financiar)

PSD îl vrea pe Nicolicea în locul lui Toader (România Liberă)

Conducerea PSD a decis să-i retragă sprijinul politic ministrului Justiţiei Tudorel Toader, care ar urma să fie înlocuit de Eugen Nicolicea. Dacă președintele Iohannis va refuza remanierea, PSD va recurge la restructurare, unde nu este nevoie de acceptul șefului statului.
Cine este Eugen Nicolicea?
Cu o activitate de peste 27 de ani în politică, Eugen Nicolicea (63 de ani) - propunerea PSD la conducerea Ministerului Justiţiei - este unul din artizanii modificării legilor Justiţiei şi ai revizuirii sentinţelor, precum şi un susţinător al definirii pericolului pentru ordinea publică.
În CV-ul lui Eugen Nicolicea, postat pe site-ul Camerei Deputaților, se precizează că a absolvit două facultăți, dintre care una de Drept. Potrivit unei anchete a ziarului ”Adevărul”, din 2017, Nicolicea a absolvit Dreptul la Universitatea Spiru Haret, filiala din Drobeta Turnu Severin, forma de „Învăţământ la Distanţă”.

Calvarul tinerei arse, plimbată între spitale timp de 40 de ore (Adevărul)

La aproape patru ani de la tragedia din Colectiv, România încă nu este capabilă să-şi trateze marii arşi. În toată ţara sunt doar 13 paturi speciale în care pot fi tratate persoanele cu arsuri grave. Şi tocmai pentru că sunt atât de puţine, acestea sunt tot timpul ocupate.
Astfel, cei mai mulţi noi pacienţi sunt transportaţi la spitale din străinătate. Şi asta nu ar fi neaparat o problemă. Însă ultima victimă a unei explozii, o tânără de 25 de ani, care a suferit arsuri pe jumătate din corp, a fost înainte de a fi trimisă la un spital din Belgia torturată chiar de cei care ar fi trebuit să o salveze.    
Practic, după ce a fost preluată de la locul exploziei, Mădălina Neculai a fost plimbată nu mai puţin de 40 de ore între spitale deşi avea nişte dureri cumplite. Fata a fost plimbată degeaba cu un elicopter SMURD, de la Tulcea până la Sibiu, iar de acolo la Constanţa, pentru că spitalul din Timişoara unde Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă a decis că poate fi tratată, nu este pregătit să rezolve astfel de cazuri şi nu a primit-o. 

Decalajele economice se adâncesc: Peste 70% din totalul celor 80.000 de noi locuri de muncă din 2018 au fost create în Bucureşti, Cluj şi Iaşi (Ziarul Financiar)

Companiile au creat 80.000 de  noi locuri de muncă în 2018, iar cele mai multe noi angajări au fost realizate tot în marile oraşe, unde  s-au făcut noi investiţii, sa­la­riile au crescut, iar şomajul este sub media na­ţională. În 2018, cele mai multe noi angajări s-au făcut în municipiul Bucureşti (+25.000 de noi angajări în 2018 faţă de 2017), Cluj (+13.700), Iaşi (+9.800), Ilfov (+9.000), Argeş (+7.700), Braşov (+7.500), Timiş (+7.400), Mureş (+5.500), Sibiu (+5.100) şi Dolj (+4.700), arată datele Statisticii.
„Motoarele economiei şi centrele prefe­rate de angajatori sunt Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Ti­mişoara, opţiuni aproape implicite pentru ma­­rile companii, respectiv pentru companiile străi­ne care vin în România. De ce? Pentru că dis­pun de infrastructură (instituţii centrale, străzi şi drumuri, internet de calitate, spaţii de bi­rouri şi centre logistice etc.), apoi pentru că sunt oraşe mari, cu masă critică bună de can­di­daţi, sunt centre universitare şi deci se găsesc proas­păt absolvenţi şi studenţi şi pentru că sunt des­tinaţii de migraţie internă, atât economică (pe de o parte), cât şi educaţională (studenţi care vin din ţară), pe de alta. Nu în ultimul rând, toate aceste oraşe s-au poziţionat puter­nic pe noile segmente ce ţin de economia digitală (IT, call-centers, BPO etc.), care sunt acum foarte în trend şi la modă“, a explicat Sorin Faur, fondator al companiei de consul­tanţă în resurse umane Academia de HR.
La nivelul întregii economii, efectivul de sa­lariaţi a ajuns la 4,93 milioane de persoane în decembrie 2018, faţă de nivelul de 4,85 milioa­ne de persoane în 2017. Numărul de salariaţi a scă­zut în doar două judeţe: Caraş-Severin (-631 de angajaţi în 2018 faţă de 2017) şi Hune­doara (-79 de angajaţi în 2018 faţă de 2017).
 

 
Revista presei românești - 18 aprilie 2019